Men Jerri Bergström (S) beklagar om kommunen gjort misstag i kommunikationen med jobbsökande.
– Bakgrundskontroller är A och O, det måste vi ha med tanke på de uppdrag vi utför. Det säger Jerri Bergström, socialdemokratiskt oppositionsråd i Vallentuna.
Som Vallentuna Nya tidigare berättat har kommunen infört bakgrundskontroller vid anställningar. Målet är att de ska ha införts för alla verksamheter och alla typer av anställningar vid årets slut.
Syfte och genomförande
Kommunen har avtal med ett företag som analyserar olika källor, till exempel domar, åtal och skulder. Bakgrundskollen sker av slutkandidaterna inför en anställning, efter att de gett sitt medgivande till detta. Förhoppningen är att kvalitetssäkra anställningsprocessen och hitta rätt personer för olika uppdrag.
Reaktioner efter avslag
I förra veckans nummer av Vallentuna Nya berättade två personer om hur kränkta de känt sig, när de efter en bakgrundskoll nekats anställning inom vårdomsorgen i kommunen. Stora skulder hos Kronofogden uppgavs som en bidragande orsak till beslutet.
Jerri Bergström (S) har läst artikeln. Han säger dock att han varken kan eller ska uttala sig om enskilda fall.
– Jag vet inte mer än vad jag läser i tidningen. Jag förutsätter att man i processen gjort korrekta bedömningar. Man kan ha brustit i kommunikationen och det ska inte hända igen. Om misstag har begåtts är jag den första att beklaga det, säger han.
Förebyggande
Jerri Bergström betonar också att han som politiker inte lägger sig i hur bedömningen görs vid anställningar. Det är upp till tjänstemännen i kommunen att sköta.
– Vi måste ha relevanta bakgrundskoller, det är inget snack om den saken. Vi har sett att det händer saker hela tiden. I Södertälje kommun har man sett hur brottsligheten nästlar sig in i organisationen.
Även han själv bakgrundskontrolleras.
– Om någon i familjen skulle få en betalningsanmärkning, då säger det pling hos Säpo och finansinspektionen, i och med att jag tillhör den näst högsta säkerhetsklassen och sitter i styrelsen för kommunens försäkringsbolag, och jag skulle kunna få komma in på intervju igen för att förklara vad det handlar om.
När man söker anställning i kommunen, var går gränsen vid en bakgrundskoll, ska man nekas anställning för att man har för stora skulder?
– Vid de här bakgrundskollerna, som ser olika ut beroende på vilken roll man söker, så försöker man få fram en helhetsbild. Det är ett jättesvårt jobb och en avvägning som man hela tiden gör.
Miljöpartiets syn
Jenny Thörnberg är gruppledare för Miljöpartiet i Vallentuna. Även hon tycker att bakgrundskontroller är nödvändiga att göra när någon anställs i kommunen.
– Vi har ett ansvar att se till att vi anställer personer som inte gör fel, som är sådana man kan lita på.
Kommunens förhandlingschef Jens Björck har sagt att hög skuld kan betyda att man är påverkningsbar av andra. Var går gränsen, ska man nekas anställning för att man har för stora skulder?
– Det känns fel, i alla fall för enklare jobb, säger Jenny Thörnberg.