POLITIK 2022-08-18 KL. 10:53

Nytt politiskt högerparti vill ha röster i Vallentuna

Av Uffe Lindeborg

Nytt politiskt högerparti vill ha röster i Vallentuna
FÖRSTA ORDFÖRANDEN. Göran Randquist är den första ordföranden i Vallentuna för det politiska partiet Medborgerlig samling. Foto: Pressbild

Vid årets politiska val, 11 september, kan Vallentunaborna rösta på ett nytt parti. Det är ett högerparti som heter Medborgerlig Samling och ordförande för lokalavdelningen är Göran Randquist.

Partiets inriktning anses vara liberalkonservativt, vilket kan låta lite luddigt. Randquist förtydligar:

– Vi är ett frihetligt parti som vill ha så lite inblandning från staten som möjligt. Den konservativa sidan vill ha ett rättsväsende som fungerar, säger han.

Partiet placerar sig själva till höger på den politiska kartan.
– Ja, ingen tvekan, säger Randquist.

Vill ha bättre lokal koll
Det nya partiet har ingen större koll på lokala frågor ännu, men det hoppas man på att få med tiden.

– Måste vara ärlig och säga att vi inte är så insatta. Vi är bara fyra aktiva personer i Vallentuna. Däremot vill vi satsa på samma saker som på riksplanet, att vi inte ska slösa med skattepengar, satsa på kärnverksamhet och motverka identitetspolitik*.

Hur tror ni att era blivande kärnväljare resonerar?
– Vi satsar på att attrahera borgerliga väljare, vi tror inte att vi har så mycket att hämta från vänstersidan. Vi vill återutveckla kärnkraften. Vi vänder oss till de som tycker att de borgerliga partier som finns nu inte för en borgerlig politik.

Vad hoppas ni på för valresultat?
– Oj, klart att vi hoppas på att klara riksdagsspärren på fyra procent. Men realisten hoppas på att vi får en procent så att vi får valsedlar gratis och distribuerade till valet efter. I Vallentuna hoppas vi på att komma in i kommunfullmäktige med ett par personer.

Ni säger att ni värnar om rättsväsendet.
Vad anser ni om att Vallentunabor hänvisas till polisstationen i Solna när de ska anmäla ett brott. Poliststaionen i Täby hanterar numera endast pass?

– Rent generellt ser jag det så att förutom att Polismyndigheten behöver mer pengar och resurser så behöver de också en ny organisation.

Uffe Lindeborg
uffe@vallentunanya.se