POLITIK 2021-04-15 KL. 16:27

"Skolan är anorektisk i Vallentuna"

Av HegeALLIANSKRITISK. ”Att bara behålla skatten och sedan tokbespara inom skola och omsorg är inte bra för dem som behöver verksamheterna, eller de som jobbar i dem”, säger Ulf Sellgren.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vänsterns nya ordförande, Ulf Sellgren, vill se mer pengar till skolor och fler hyresrätter

Vänsterpartiets nya ordförande Ulf Sellgren vill ändra mycket i Vallentuna. Bland annat handlar det om mer pengar till skolan, fler hyresrätter och fasta tjänster för de som jobbar i hemtjänsten.

Ulf Sellgren har länge varit engagerad i internationella frågor om solidaritet. Men för fem år sedan gick han in i lokalpolitiken.
– Jag har fem barn själv och har sett hur deras tid i skolan i Vallentuna varit. Det har varit sparbeting och köpstopp, det är en anorektisk verksamhet och det tycker jag är väldigt synd för skolan är viktig, säger Ulf Sellgren.

Ny ordförande
Han har just blivit vald till ordförande i Vänsterpartiet och menar att politiken som bedrivs av alliansen är bakvänd.
– Det var den stora biten till att jag gick in i politiken, det blev uppenbart för mig att man först bestämmer vilken skattenivå vi ska ha och sedan ser man vad den räcker till. Jag vill gärna ta det från andra hållet, vilka behov vi har.
Vänsterpartiet fick fem procent av rösterna i förra kommunalvalet. Men trots att det är lite motigt att vara ett så litet parti är klimatet gott i kommunen, menar Ulf Sellgren. I alla fall jämfört med till exempel Täby där många politiker avslutar sina uttalanden med något om att det inte går att samarbeta med kommunister.
– Det har varit så förut i Vallentuna, men nu är det ingenting. Jag tror det beror på kommunledningen. Och när det gäller partiets storlek så tror jag att vattnet urholkar stenen.

"Finns fler med förflutet"
Och apropå kommunism; hur ser den nya ordföranden på partiets förflutna?
– Vänsterpartiet har gjort upp med det för 40 år sedan och skrivit två vitböcker. I dag verkar det som att en del borgerliga ledarskribenter hellre vill prata om Vänsterpartiet för 40 år sedan än Sverigedemokraternas politik nu.
Dessutom menar Ulf Sellgren att det finns fler som har förflutet.
– Det gamla högerpartiet som blev Moderaterna bildades som en motreaktion mot socialisters och liberalers kamp för allmän rösträtt. Partiet har röstat emot kvinnlig rösträtt, lagstadgad semester och allmän pension. Jag skulle gärna se att även de skrev en vitbok, även om jag i dag har fullt förtroende för partiets demokratiska grundinställning.

Därför V istället för MP
Ett problem med att vara i opposition är att förslagen som V skriver ofta får nej.
– Det är lite motigt. Men vi har börjat samarbeta med Socialdemokraterna som vi har ganska mycket gemensamt med, och med Miljöpartiet i miljöfrågor. Och det är roligt att ganska många i fullmäktige är öppna för att diskutera med oss.

En miljöintresserad man som Ulf Sellgren hade väl lika gärna kunnat bli miljöpartist – eller?
– För mig är Miljöpartiet ett bra parti när det gäller miljöpolitik, men för mig är klimatfrågona intimt förknippade med jämlikhetsarbetet. Det finns företag och individer som till och med tjänar på klimatskadlig verksamhet, vilket betyder att det finns ett strukturellt problem. Det problemet anser jag att Vänsterpartiet har en bättre lösning på – med all respekt.

När det gäller miljöfrågor innebär det här bland annat att klimatfarlig verksamhet bör betala.
– Vissa företag inom stålindustrin och cementindustrin får till och med subventioner för att driva klimatskadlig verksamhet, och de står för den absoluta majoriteten av våra koldioxidutsläpp. Jag vill kalla det klimaträttvisa att de som står för utsläppen ska betala.

Behövs fler hyresrätter
När det gäller politiken i kommunen är fler hyresrätter en hjärtefråga för Ulf Sellgren.
– Unga ska kunna bo kvar i Vallentuna. Mina barn finns över hela landet och bara en av dem i Vallentuna. Tumregeln är att 30 procent ska vara hyresrätter, men i Vallentuna är det tre procent – minst i landet.

Ett annat problem lokalt är dåliga vägar.
– Jag vet att man är orolig i Markim, den lilla vägen är en smitväg mellan Arlanda och Vallentuna och det går mycket tung trafik där. Kommunen måste vara mer aktiv i dialogen med Trafikverket för att få fram väghinder, kameror och eller reducerade hastigheter.

Viktiga frågor
Om Ulf Sellgren fick bestämma i kommunen är två andra åtgärder att starta en utredning om konsekvenserna av att en stor friskola skulle etablera sig i kommunen, liksom att se till att hemtjänstarbetare fick fasta tjänster.
– Både för de som jobbar – man kan inte få ett banklån om man inte har fast tjänst – och för de boende. Det har blivit så uppenbart under pandemin att det är svårt att klara smittskyddet när det är många timanställda som jobbar inom hemtjänst och särskilda boenden.


figure>

Personligt
Namn: Ulf Sellgren.
Ålder: 67 år.
Bor: I villa i Rosendal, Vallentuna.
Familj: Fru och fem vuxna barn.
Yrke: Forskar inom maskinteknik på KTH, med fokus på hållbar utveckling.
Fritidsintressen: Sjukligt sportintresserad, mest ishockey och fotboll.
Dold talang: Jag är ganska bra på att gräva rabatter med min hustru.