REPORTAGE 2022-11-03 KL. 08:35

8 tips för att se snygg ut under videomötet

Av Anna Holmquist/Gazzine

8 tips för att se snygg ut under videomötet
BILDSPRÅK. När du befinner dig i videomöte med andra kan det vara bra att veta vad som påverkar bilden av dig. Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Visst är det bra att det finns digitala kanaler för möten, men vad ger du för intryck egentligen och vilka är de vanligaste fallgroparna? Med följande tips försäkrar du dig om att ge ett så proffsigt intryck som möjligt även när du är hänvisad till möten på distans.

1. Ha rätt ljus
Ljus som kommer uppifrån är den värsta typen av ljus för videokonferenser eftersom det skapar skuggor under dina ögon. Typiskt nog är detta den vanligaste ljussättningen och om du pratar med kollegor som du känner väl spelar det kanske ingen roll, men om du talar med en investerare, en ny kund, en mediakontakt eller framtida arbetsgivare vill du kanske se så bra ut som möjligt.

Placera din primära ljuskälla bakom din kamera, alternativt en ljuskälla på vardera sida bakom kameran. En del placerar dessutom en lampa bakom sig för optimal ljussättning. Testa innan det är dags för mötet så att du är nöjd med resultatet.

2. Välj rätt vinkel på kameran
De flesta av oss använder den inbyggda kameran som finns i våra laptops och risken är stor att den inte fångar dig i din mest fördelaktiga vinkel. Om kameran filmar dig uppifrån kommer de andra mötesdeltagarna uppleva att de ser ner på dig. Om kameran å andra sidan är vinklad underifrån kommer de titta rakt upp i dina näsborrar vilket du antagligen vill bespara dem.

Kameran ska helst vara placerad på samma nivå som dina ögon. Om du använder en laptop får du helt enkelt lägga en trave böcker eller annat, under den tills kameran är på samma nivå som dina ögon. Avståndet till kameran ska vara sådant att du fångar din panna och dina respektive axlar som i en triangel i kameran.

3. Klä dig snyggt
Även om bara ditt ansikte och dina axlar syns i bild bör du klä hela dig snyggt. Du vet nämligen aldrig när du behöver ställa dig upp och även om du har dina snyggaste pyjamasbyxor ger de troligtvis fel intryck.

Välj kläder med färger som smickrar ditt ansikte, nära ditt ansikte, på samma sätt som programledare på TV gör. Undvik mönster, ränder och rutiga plagg. Undvik också örhängen som dinglar eller andra accessoarer som låter.

Kontrollera att du inte har rester från lunchen mellan tänderna. Se också till att du inte är för varmt klädd så att du inte behöver klä av dig ett par lager under samtalets gång.

4. Snygga till bakom dig
Oavsett om du jobbar hemifrån eller från kontoret är det klokt att försäkra dig om att din bakgrund ger ett lugnt och professionellt intryck. Undvik stök, kläder, högar av olika saker eller annat som ger fel intryck.

Testa din bakgrund genom att ta en selfie och zooma in för att se vad andra ser bakom dig.

5. Minimera distraktioner
Kanske minns du den komiska filmen på Robert Kelly som blir avbruten av sina barn under en intervju med BBC News? Visst, i informella möten kan det vara kul att få se din söta hund, men i mer formella sammanhang är det inte på något sätt charmigt med skällande hundar, lekande barn eller en katt som springer över ditt tangentbord. Be någon passa dina barn, låt hunden vara i ett annat rum och hantera överhuvudtaget ditt möte så professionellt som du kan. Om du måste nysa eller om hunden trots allt skäller kan det vara klokt att precis då stänga av din kamera eller pausa ljudet tills det störande momentet har försvunnit.

6. Titta in i kameran
Det finns egentligen två alternativ. Titta in i kameran eller titta på den personen som talar på skärmen. Undvik att titta på dig själv eller att titta bort. Om du inte orkar titta in i kameran hela tiden är ett alternativ att i alla fall göra det när du vill förstärka det du säger.

7. Placera kom-ihåg-listan på skärmen
Sätt ihop en punktlista med det viktigaste kom-ihågen inför mötet på din skärm (men inte över kameran såklart). På så vis har du dem nära till hands och kan kika på dem utan att behöva flytta blicken så långt från kameran.

Ha också gärna papper och penna vid sidan om datorn så att du kan göra anteckningar om du behöver under mötet. Även den minst nervösa kan tycka att det är jobbigt att byta mellan olika fönster på datorn för att anteckna digitalt under mötet.

8. Ta en sista titt
Innan mötet börjar – ta en sista titt i kameran för att se att allt ser ok ut. Kanske behöver du dutta lite puder på din blänkande näsa? Eller vinkla kameran så att dina privata foton i bakgrunden inte syns och distraherar mötesdeltagarna.

Anna Holmquist/Gazzine