REPORTAGE 2022-09-29 KL. 09:20

Dags för årets konstrunda

Av Anneli Leijel

Dags för årets konstrunda
DAGS IGEN. Förra året tog Inger Strömberg över som ansvarig för Konst i Roslagen i Vallentuna. Nu till helgen är det dags igen. Då visar 14 Vallentunakonstnärer sina verk. Foto: Roffe Andersson

Nu till helgen är det åter dags för årets konstrunda. Ett säkert hösttecken som lyser upp i det begynnande höstmörkret.

Helgen 1-2 oktober ställer konstnärer i Vallentuna, Täby och Österåker ut sina verk till beskådan och försäljning. Utställningarna sker både i konstnärernas egna hem och ateljéer, och i gallerier och andra lokaler.

I år är det 14 Vallentunakonstnärer som ställer ut. De allra flesta har varit med tidigare. En är med för första gången.

Det är Gunna Vistisen, tidigare folkhögskolelärare inom estetiska och beteendevetenskapliga ämnen. Hon öppnar upp sitt hem i Bällsta och visar sina verk.

En som varit med flera gånger tidigare, men gjort uppehåll några år och nu är med i år igen är konstnären Svein Tryti, 74 år. Han visar sina collage hemma på gården i Åsta i Vallentuna.

– I år är det sista gången man kan komma och uppleva min ateljé här, eftersom jag kommer att flytta härifrån senare i höst, berättar Svein Tryti.

Söker fler konstnärer
Redan nu kan den konstintresserade se några av konstnärernas verk på Vallentuna Kulturhus. Där är alla årets 14 deltagare representerade med några alster var. Under helgen 1-2 oktober kan man sedan besöka nio av dem i deras hem eller ateljéer, medan fem har valt att endast ställa ut i Kulturhuset.

Sedan 2021 är det Inger Strömberg som är ansvarig för Konst i Roslagen i Vallentuna, föreningen som anordnar konstrundan.

Den som vill vara med ska i början av året skicka in bidrag för bedömning. Sedan sker inval under mars månad och har man en gång kommit med som konstnär, så är man alltid välkommen att delta.

– I år har fler konstnärer ansökt om att få vara med. Vi har en jury, fristående från Konst i Roslagen, som väljer ut vilka som får vara med. Birgitta Ålund kom också med i år, men är tyvärr bortrest, så hon kommer att vara med nästa år i stället, berättar Inger Strömberg och tillägger:

– Vi ser gärna att ännu fler konstnärer söker till Konst i Roslagen och gärna lite yngre personer.

Under helgen håller konstnärerna öppet i sina hem mellan klockan 10 och 17. Samlingsutställningen på Kulturhuset är öppen 10-16 på lördag och 12-16 på söndag. På hemsidan konstiroslagen.se finns kartor till utställarna i Vallentuna, Täby och Österåker.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se