REPORTAGE 2023-10-05 KL. 09:20

Ny förening bjuder in till årets konstrunda

Av Anneli Leijel

Ny förening bjuder in till årets konstrunda
SKULPTÖR. Birgitta Ålund, ny på årets konstrunda, ställer ut sina skulpturer. ”Egen tid” och ”Jag har världen i min hand”, är två av dem. Foto: Roffe Andersson

Oktober är lika med konstrunda. Så också i år. Nytt är att föreningen Konst i Roslagen delats upp i två föreningar. Kvar i föreningen är Österåker medan Täby och Vallentuna har bildat ”Konstrundan Täby Vallentuna”.

– Österåker kände att de var mer Roslagen än vad vi är. De hade också mer krav på utbildning, medan vi i Täby och Vallentuna tycker att mångfald är viktigare, men vi har kvar en fristående jury som väljer in nya konstnärer, så vi var överens om att bilda två nya föreningar, berättar Inger Strömberg, ansvarig för föreningen i Vallentunadelen.

Invalda konstnärer

Förutom namnbytet är konceptet det samma som tidigare. Den 30 september var det vernissage på Kulturhuset i Vallentuna.

Då hängde de deltagande Vallentunakonstnärerna upp några av sina alster på entréplanet. De finns att beskåda hela veckan. Sedan kommer de att visa desto mer nu till helgen 7-8 oktober då konstrundan sker.

Mellan klockan 10 och 17 både lördag 7 och söndag 8 oktober, visar nio av de 19 konstnärerna i Vallentuna upp sin konst i kulturrummet i Kulturhuset.

Medan 10 konstnärer öppnar upp sina hem eller ateljéer. Hur man hittar till dem och karta finns på www.tabyvallentunakonstrunda.se.

Konstnärerna Johnny Augustsson och Birgitta Ålund är båda invalda till konstrundan och med för första gången i år.

TAKTFULLA PENSELDRAG.

Johnny Augustsson, en av årets nya konstnärer på konstrundan.

– Akryl passar mitt temperament bäst, säger Johnny som helst vill lyssna på hög musik när han målar.

Foto: Roffe Andersson

Målar svart till musik

Johnny Augustsson har målat i perioder ända sedan han var tonåring. Han har arbetat som dekoratör, bildlärare och museitekniker. Sedan 2008 har han satsat på sitt skapande och börjat ställa ut akvareller, akrylmålningar och mindre skulpturer.

– Akryl passar mitt temperament bäst. Man kan vara snabb i sitt målande eftersom torktiden är minimal, säger Johnny som alltid lyssnar på musik när han målar.

– Jag kör gärna en låt på repeat. Jag vill ha mycket ljud. Grannen ovanför och jag har en överenskommelse. Hon säger till när hon åker utomlands så att jag kan måla till mycket ljud.

Han har två målningar med på samlingsutställningen i Kulturhuset.

– Svart är mitt signum. Jag har tre stora burkar när jag målar, en med svart färg, en med vit och en med röd, det är mina basfärger. Sen har jag resten av färgerna på tub. Grönt använder jag mycket sparsamt, berättar Johnny.

De två tavlorna på Kulturhuset innehåller porträtt.

– Jag plockar ofta bitar från olika personer till mina porträtt. Här är både en kvinna, min lillebror och en markatta. Det är från tiden när vi bodde i Afrika. Min lillebror kunde prata med apor, de älskade honom.

Johnny har också gjort träskulpturer. När han ställer ut till helgen blir det i en lokal i närheten av där han bor.

Inspirerad pensionär

Birgitta Ålund har några av sina skulpturer med på konstrundan. Hon använder paverpol, ett skulpturlim, när hon skapar.

– Det är både starkt och lätt. Jag tycker att materialet ger starka uttryck, inga detaljer men känslor, som att jag svävar, jag är fri, säger Birgitta och visar skulpturen som heter ”Jag har världen i min hand”.

Våren 2022 ställde hon ut tillsammans med sin man Lennart och sonen Jonas på galleri Freja. Det är först sedan hon blev pensionär som hennes skapande tagit fart.

– Det känns inspirerande och roligt att komma med i konstrundan, säger Birgitta Ålund.

Anneli Leijel

anneli@vallentunanya.se