REPORTAGE 2021-11-18 KL. 11:07

Så får du ut mer av de vanligaste julblommorna

Av Anna Sigrid

Så får du ut mer av de vanligaste julblommorna

SNART BLOMMAR JULEN. Sandra Fällström och Lotta Wagner-Lindkvist på Blomsteriet har laddat med juliga blommor.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Anna Sigrid Pettersson tipsar om hur du kan förlänga livet på dina favoriter i julens krukor och korgar.

Att kliva in i Blomsteriet är en fröjd för ögon och näsa. Doften av hundra sorters blommor, arrangerade på förföriskt sätt är så inspirerande.

Det närmar sig advent och ett av många tecken på det är strutarna av hyacintlökar, praktiskt planterade i kulörta plastkrukor, rosa kruka för rosa blommor och blå för blåa blommor.

Fiffigt så det förslår. Det finns säkert i varje familj en diskussion om vilken färg som är den ”rätta”. Jag velar fram och tillbaka men just nu är det den blå, tycker mig också ana att den doftar mer.

Vanligaste julblommorna
Advent och juletider är tider för blommor och blader. Förr, på mormors tid köptes hyacinter i lökar, i lösdrift så att säga, för att stoppas ner i en speciell vas, ett lökglas, vid upptill lagom stor för löken och så en midja, lagom för rötterna att söka sig ned till vattnet. Det hela skulle stå under en strut och när knoppen anades skulle struten bort och så blomma.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Löken skulle sättas strax innan advent för att vara i full blomning lagom till jul. Nu är det mer racerfart på blomningen och i varje mataffär och blomsteraffär finns hyacinten i kruka från mitten av november tills den säljs ut till reducerat pris i mellandagarna. Vill en använda sin lökvas, det är vackert att se de späda vita rötterna mot den rödbetsfärgade löken och sen grönskan på det, är det bara att skölja bort jorden. Däremot en annan mormorsblomma, tazetterna, också små lökar en köpte och satte i en vid skål eller kruka, täckte med vit marmorkross. De verkar ha spelat ut sin roll. Doften, enligt vissa, påminde för mycket om katturin.

Jag frågar Sandra Fällström och Lotta Wagner-Lindkvist efter advent och julens tio-i-topp-blommor. Och de svarar båda med en mun:

– Julstjärnor, azaleor och amaryllisar. Och de finns redan nu att köpa i butik.

Amaryllis finns att köpa som lökar och köper en sådana får en sätta löken över ett vattenglas, lagom så att rötterna kan dra i sig vatten, sen låta lökarna stå och suga i sig under ett dygn, så blir de vattenspända och fina att plantera.

Och har en sedan en sådan vacker kruka för sommarblommorna, så är det pampigt att klämma ned ett gäng, fyra fem lökar, i en sådan. Raffigt när det alla blommar samtidigt. Men vanligast är att köpa amaryllisen färdigplanterad.

Och då är det bara att vänta, löken innehåller all vätska och näring som blomman behöver. Möjligtvis vattna lite när blomman har slagit ut det förlänger själva blomningen. Och blomman är tung!

Se till att ytterfodret är stadigt så blomman inte stjälper. Att köpa amaryllis som snittblomma har blivit allt vanligare och blomman säljs i många olika färger, inte bara den julröda utan hela färgpaletten från vitt över till djupt rött. Och då slipper en allt jox som är kopplat till krukväxten. Den står sig länge och sen bara att kasta.


igcaption> Foto: ROFFE ANDERSSON

Kinkig men fin
Julstjärnor, typisk julblomma, växer i det vilda i tropiskt klimat så både Sandra och Lotta understryker, känslig mot kyla. Redan vid tio plusgrader tappar den bladen och livslusten slocknar. Så vid inköp, var noga med var växten står i butiken, inte nära ytterdörr, och den ska packas in väl och hemma ska den stå dragfritt. Och kombinationen kallt fönster och varmt element tycker den inte om, och inte heller direkt i solljus. Vattnas lagom, aldrig för blött om rötterna och heller inte torkas ut, lite kinkig är den, men fin! Så när en åker till gäster, ta hellre en annan blomma, en tåligare sort.

Azalea är en annan vanligt förekommande krukväxt och vanlig som julblomma. Den finns i många varianter, både som vanlig och uppstammad. Bladen är mörkt glansiga och blommorna finns både som röda, rödvita och rosa. Till nyåret kommer ofta den helvita varianten. All näring som växten behöver finns redan där, så lite vatten nu och då, låt den aldrig torka ut, men aldrig stå med rötterna i vatten.

Men vanligast i julsammanhang är ändå julgruppen. En kombination av växter, hyacinter, julstjärnor, lite murgröna, en skimmia eller vit kalanchoe, typ höstglöd och echivera, ser ut som taklök, planterat i korg eller zinkbaljor med mossa och olika dekorationer, en jul-en rentav. Och i det här sammanhanget är floristerna guld värda, de kan sina julgrupper och de gör dem fina.

En annan växt som kommer alltmer till butiker i juletider är julrosen. Det är den konstiga växten som i det fria blommar i december, januari. Och bara för att gardera sig finns det två varianter, en som är förädlad så att den nästan inte har några blad utan bara den vita blomman som lyser mot de ljust gröna stjälkarna. Och den vanliga, som har mycket blad och i sin bladiga iver nästan döljer blommorna. Men de är vackra. Tar ni växten efter julen och sätter ut den så kommer den dö av chocken. En försiktig övergång är att rekommendera.

igcaption> Foto: ROFFE ANDERSSON

Ett liv efter jul
Och om en nu vill att växterna, till skillnad från grisen, ska ha ett liv efter jul så skall de skötas, som krukväxter.

Om amaryllisen: låt blomman vissna ned, och amaryllisen sköts om som en vanlig krukväxt, lite vatten, lite näring. När våren kommer kan den planteras ut i trädgården, eller i en hink med jord på balkongen, halvskuggigt blir bra. Och innan frosten grävs den upp, sluta vattna och låt bladen vissna ned. Befria den från jord och ge den lite mörker och låt den vila. Och sen är det bara att börja om, ta fram den, låt den sörpla i sig lite vatten och plantera.

Hyacinten: låt blomman vissna ned, vattna lite försiktigt men låt sedan det gröna torka. Här fungerar inte reprisen utan ut i trädgården, ge löknäring och den blommar om, liten och futtig men blommar. Båda växterna är i sitt naturliga liv vårblommande så det där att de blommar om till julen, de blommar när de vill, om de vill.

Och julstjärnan och azalean, om den har överlevt så är det bara att fortsätta sköta om den, vattna, aldrig blött om rötterna, lite näring när solen börjar återvända i slutet på januari. I fönstret men aldrig i direkt solljus och när våren kommer, frostnätterna är över så kan de med fördel planteras ut i trädgården, halvskuggigt under en buske så solen inte bränner, fortsatt gödning för att sen till hösten och för julstjärnans del, innan det blir under tio plusgrader, gräva upp, putsa till och plantera om i ny och något större kruka.

Ska julstjärnan blomma om igen vill den gärna ha en period i svalt rum och i mörker en fjorton timmar om dygnet under sex-åtta veckor, allt för att den röda färgen ska bildas. Det är inte det röda som är blomman utan det lilla gula i mitten. Och så där har jag inte gjort, men en julstjärna överlevde i tjugofem år. Jag bara vattnade den och de röda bladen kom, betydligt mindre än vid köpetillfället, men de kom. Så möblerade jag om bland blommorna, pang så dog den.

Julblommorna tog slut förra året
Förra årets pandemijul tog julblommorna faktiskt slut. Blommograferandet överskred alla förväntningar och blomsterbutikerna och deras bud fick fara som skottspolar. Men Blomsteriet tror att årets jul med blommor och blommogram återgår till det normala och vill en skicka blommor till julafton och släktingar långt bort så beställningar på förmiddagen kan stå på bordet hos faster samma kväll!

Men bara som en liten kuriositet vill jag avsluta med julblommornas urmoder. Julbegonian! Fortfarande efterfrågad men bara av gamla tanter. Och den lanserades i Sverige redan 1902. Den har inte alls samma blaffiga rödskrikande uppmärksamhet utan en liten ansenlig blomma, rosa med fyra kronblad kring en liten gul ståndarknapp. Ja den finns i flera färger och är krispig och gröna och blommar villigt i ett ljust fönster, jämn fuktig jord. Den har också ett liv efter jul och är mycket enkel att föröka. Den vill ha det lite fuktigt så låt den stå i en ytterkruka som har ett lager lecakulor i botten. Då trivs den som bäst!

Giftiga växter för husdjur
Viktigt är att säga att de flesta julväxter är giftiga. Julstjärnans växtsaft kan ge irritation på huden och lökarna ska verkligen inte ätas. Störts risk är det väl de där hopplösa dumma djuren som ska bita på det mesta och kan ställa till det. Men djurförsäkringsbolag har information på sina hemsidor.

Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se