Av Victoria Sid
För fyra år sedan fick Lindholmsbon Susanne Olsen frågan om hon inte kunde starta ett café i sin trädgård. Nu har hon åter slagit upp dörrarna för det numera säsongsbaserade caféet i Lindholmen.
– Vem vill sitta i min trädgård tänkte jag men jag hade inget att förlora. Det var kö från öppning till stängning hela sommaren, säger Susanne.
I Susannes trädgård, utanför hennes hemmabageri, har pastellfärgade bord placerats ut och på altanen står hennes man och bygger tak inför premiärhelgen. I caféet skvallrar små skyltar om vad hyllplanen snart kommer att fyllas med för bakverk.
– Jag tror inte nya kunder som kommer förväntar sig ett så stort utbud av fina bakelser och hantverket. Jag är utbildad konditor och bagare och det vill jag ska synas.
TAK. Dagen innan säsongsöppningen fick altanen för fikagästerna ett tak. Det såg Susannes man till. Foto: Victoria Sid
GLUTENFRITT. Med bakgrund som multiallergisk har Susanne blivit något av ett proffs på glutenfritt. Större delen av fiket är glutenfritt. Foto: Victoria Sid
Heltidsekonom
Förutom caféet på lördagar har Susanne både cateringverksamhet och jobbar nu mera som ekonom på heltid. När energikrisen var ett faktum blev det dyrt att hålla igång ett bageri med ugnar och maskiner.
– Jag gick runt men det var verkligen på håret. Varje vecka när jag ringde och beställde råvaror ökade det. Det gick inte, säger Susanne som trivs med kombinationen.
– Jag får ny energi och kraft av att gå ut hit och baka för det är det jag älskar. Då kommer mitt lyckorus igång.
En stor del av utbudet i caféet är glutenfritt, det är Susannes grej.
– Jag började lite grann men sedan ökade jag det mer och mer. Nästan allt är glutenfritt, jag kör stenhårt på det.
”Jag fick inte välja”
Under uppväxten var Susanne multiallergisk och kunde nästan inte äta någonting. Hon kommer ihåg som tioåring när det första mjölkfria smöret kom.
RIKTIGT BAGERI. "Vi totalrenoverade från grunden, jag ville ha ett riktigt bageri i en liten skala för det är bara jag", säger Susanne om sitt bageri på tomten. Foto: Victoria Sid
TYLLAR. En favoritlåda i bageriet är lådan där Susanne förvarar alla spritsmunstycken, så kallade tyllar. Foto: Victoria Sid
– När vi skulle iväg någonstans fanns det aldrig något för mig någonsin. Jag kände mig alltid utanför, jag ville äta samma. När jag valde att skola om mig till bagare och konditor frågade min syrra som är glutenintoleran om jag inte kunde starta ett glutenfritt bageri.
Som 27-åring blev Susanne av med allergierna men märkte senare under utbildningen till bagare och konditor att det inte fanns så mycket kunskap kring glutenfritt. När hon för fem år sedan drog igång sin egen verksamhet bestämde hon sig snabbt för att ha mer än vad andra erbjuder i glutenfri väg.
– Folk blev helt lyriska och då tändes något i mig. När man framförallt får se barnen med celiaki få välja. De kommer hit och tror att de ska få en biskvi för det är det man får, så får de välja. Jag känner mig själv i det barnet för jag fick inte välja.
MOROTSKAKA. Susanne utvecklar många egna bakelser och har en stor kärlek för att spritsa, det är en av favoritmomenten i bakningen. Foto: Victoria Sid
Trots att utbudet på glutenfritt är efterfrågat och saknas på många håll finns det en del förutfattade meningar om glutenfritt.
– Får jag någon som rynkar på näsan försöker jag utmana de att prova, berättar hon och fortsätter:
– Det handlar jättemycket om teknik och kunskap.