När ska man egentligen plantera om sina inomhusväxter? Och hur ska man tänka som nybörjare i trädgården? Här delar trädgårdsmästare Bosse Rappne med sig av sina bästa tips för välskötta krukväxter, vad som är gott och lätt att odla i trädgården – och hur du får bukt med de hatade mördarsniglarna.
I takt med att ljuset kommer åter under våren sätter tillväxten i gång igen. Därför är våren, från februari och framåt, den bästa tiden för att plantera om sina krukväxter.
– Växter som stått länge kan ha mycket rötter och då är det lätt att de skadas när man byter jord och kanske planterar om dem i en annan kruka. Rötterna kan gå av, men den här årstiden växer det bra, så då läker rötterna och nya växer ut, förklarar Bosse Rappne.
Jorden i krukväxterna bryts hela tiden ner och minskar, därför behövs ny jord.
– Ny jord är som frukost för blomman, den blir piggare. Har man dessutom haft den länge, då kan växten ha börjat växa ur krukan. Ute i naturen lever en massa växter tillsammans, i sin kruka är växten ensam. Det är lättare att sköta den och den trivs bra omplanterad i en lite större kruka.
Efter en lång vinter kan krukväxterna vara torra, men det är faktiskt vanligare att vi ger dem för mycket vatten.
FRODIGT. Bosse Rappne vid en underbart växtrik portal inför släppet av boken Växtriket med bokförlaget The Book Affair. Foto: Sandra Birgersdotter Ek
– Det är vanligt att inomhusväxterna vattnas ihjäl. När man vattnat är det bra att titta i ytterkrukan efter 20-30 minuter, om det då finns vatten kvar så häll bort det, säger Bosse Rappne.
Tåliga pelargoner
Pelargoner är en favorit hos många. De flesta härstammar från Sydafrika och är vana vid torrområden och halvöken, men också vid blåst, regnskurar och till och med några enstaka minusgrader.
– På grund av sitt ursprung är pelargonerna tåliga. Man kan ta sticklingar av dem och sticka ner i jord som är fuktig och på 2-3 veckor bildar de nya rötter. Om man sparat pelargoner över vintern, då är det bra att klippa ner dem, så tar de sig igen.
Det finns många olika sorters pelargoner. En del, som Mårbacka, har mer högväxande växtsnitt, medan andra mer modernare har växtsnitt som en boll, många grenar och toppar och många blommor.
– Pelargoner klarar smällvarma söderväggar, regnskurar och lite frost om de har stått ute en tid. Men ta inte ut dem för tidigt under våren, Nu i mitten av maj, när det är 5-6 plusgrader på natten, då funkar det att ta ut dem.
Känn in trädgården
Om man flyttat in i ett hus med trädgård, kan det klia i fingrarna på att få komma i gång och fixa och odla. Men Bosse Rappnes tips är att först känna in trädgården.
HÖSTFIX. Bosse Rappne höstfixar växterna i boken Växtriket — om höstfägring. Foto: Sandra Birgersdotter Ek
– Vänta ett år, se allt som faktiskt växer. Det händer saker under hela säsongen. Hur känns trädgården, var är det mysigt att sitta? Var blåser det? Vi har olika klimatzoner i landet, men även i en trädgård. I sydvästhörnet är det varmt och skönt, i ett annat hörn är det mer blåsigt och kallt. När man hittat det kan man anpassa växtligheten efter det.
Om man vill plantera något att äta, vad rekommenderar du?
– Morötter, potatis och lök, sådant man använder mycket. Rödbetor är gott. Det är bara att go bananas, det växer.
Satsa på bra jord
Om det är något man ska satsa lite extra på i trädgården så är det bra jord, enligt Rappne.
– Jorden är viktig. Vi har mycket lerjord i Stockholmstrakten. Den blir ofta hård och kompakt. Då behöver man jordförbättra. Det bästa är om man har kompost och lägger den 2-3 centimeter ovanpå den befintliga jorden, och har man inte det då kan man köpa barkmull eller kogödsel på säck och lägga på.
När jorden med hjälp av jordförbättring blir ”frasigare”, fungerar dräneringen bättre och det blir också lättare för växten att komma ner i jorden.
– När man rensar rabatter och tar bort ogräs, lägg det i en kompost så blir det bra jordförbättring på ett år, tipsar Bosse Rappne.
Frukost ute
Förr om åren höll många på mycket i trädgården, men nu för tiden är det många trädgårdar som inte riktigt hinns med, eller prioriteras.
– Det är långt kvar tills vi blir självförsörjande på grönsaker. Vi har så mycket annat som vi lägger vår tid på i dag. Funktionen av trädgård är annorlunda nu. Det är inte lika mycket sylta och safta, utan man vill kunna äta frukost ute, och då vill man ha en uteplats, säger Bosse Rappne.
En trädgård är också föränderlig. Den följer dem som använder den.
– Yngre föräldrar i småbarnsåldern, de vill ha en sandlåda och en gräsmatta. När barnen flyttat hemifrån, då har man ofta mer tid och tycker det är roligt att odla mer blommor och perenner. Sen när man är äldre, inte orkar hålla på lika mycket, då är det bra med lättskötta buskar som man bara går in och gallrar.
Döda mördarsniglar
Ett otyg för varje trädgårdsägare är mördarsniglarna. De har inga naturliga fiender, blir könsmogna på 60 dagar och lägger massor av ägg. I princip inga andra djur vill äta dem, på grund av deras slem. Det finns massor av tips på hur man får bort dem. Alla sätt är bra, utom bekämpningsmedel, för det blir de resistenta av, säger Bosse Rappne. Han har sitt sätt att döda sniglarna på.
– Jag går ut på våren med en ishacka när det börjar skymma, för då kommer de fram om det är fuktigt. Jag hackar ihjäl dem. De får ligga kvar. Jag går in. Jag väntar tills det blivit mörkt, då tar jag med mig ficklampa och går en vända till. Har ihjäl fler. Ungefär tio gånger under en säsong gör jag så. Då brukar jag få bort de flesta.
De döda sniglarna låter han ligga kvar. Han har också turen att ha några randiga pantersniglar i trädgården. Det är en inhemsk snigel som tar två år på sig att bli könsmogen, och den äter mördarsnigelägg.
– Så den är jag rädd om, säger Bosse Rappne.