REPORTAGE 2025-04-24 KL. 08:57

Anne-Marie 50 år i Vallentunas tjänst

Av Victoria Sid

Hela sitt yrkesliv har Frösundabon Anne-Marie Krafft Karlsson, 81, jobbat politiskt i Vallentuna kommun. I vintras fick hon ett förtjänsttecken för sina 50 år på kommunen. Men att hon hamnade där hon gjorde tror hon själv är ren slump.

– Jag har aldrig eftersträvat att göra en karriär, det är ganska ointressant för mig. Jag behöver inte synas bara jag kan uträtta något, säger hon.

Anne-Marie 50 år i Vallentunas tjänst
UPPMÄRKSAMMAD. I vintras blev Anne-Marie uppmärksammad av Vallentuna kommun för sina 50 år på kommunen. "Det bara rullar på något vis", säger Anne-Marie. Foto: Victoria Sid

Inne på Röda korsets butik i centrala Vallentuna är det fullt med saker och kläder på hyllor och ställningar. Här inne har Anne-Marie ett favoritbestyr, snacka med kunder.

– Jag är förmodligen en människa som tycker om folk.

Grundade kvinnojour

Genom sitt yrkesliv har Anne-Marie hunnit med en hel del. Förutom att hon varit kommunfullmäktigeledamot och suttit i olika nämnder för Centerpartiet har hon grundat och varit ordförande för Kvinnojouren i Vallentuna, varit ordförande för Röda korset och varit nämndeman i hovrätten.

KVINNOFÖRBUND. Anne-Marie har varit aktiv inom Centerpartiets kvinnoförbund och jobbat med kvinnofrågor och startade för 25 år sedan Kvinnojouren i Vallentuna. Foto: Victoria Sid

– Jag var bland annat i Afrika som nämndeman där någon var anklagad för folkmorden i Rwanda. Vi var där i tio dagar och hade vakter med oss och åkte runt i fyra bilar på landsbygden. Det kunde man inte tacka nej till, säger Anne-Marie.

Lärdomarna från all tid i domstol har hon kunnat använda sig av inom kvinnojouren som hon var med och startade för 25 år sedan. En del kvinnor har inte haft råd med advokatkostnader när männen dragit tvister till domstol och då har Anne-Marie suttit med kvinnorna, likt ett juridiskt ombud.

– När vi började var vi ganska naiva. Att en lektor på KTH kallade sin fru för hora tänkte vi inte kunde vara sant. Då trodde man också att man blev mer våldsam av att dricka men nej, den som är mest våldsam dricker inte för han kan inte kontrollera henne då.

STOLT. Någon Anne-Marie funderat mycket på är vad hon är stolt över under karriären. Hon var en av de som tryckte på för att få till en gång-och cykelväg till Lindholmen. Foto: Victoria Sid

Genom åren har Anne-Marie sett och hört mycket. Kvinnor som blir förtryckta och barn som far illa. Våldet har blivit mer psykiskt och stödet har förändrats när färre kvinnor placeras. Men att dra alla män över en kam har hon aldrig gjort. Hon tror ändå att de allra flesta männen är bra män.

– Så kan man nog se på engagerade, att man inte tycker om män men att sortera kan man lära sig, säger hon med ett leende.

Avkopplande folkracing

Kvinnojour, politiken och röda korset, gör du något mer?

– Jag har fem barnbarn och de har varit hela mitt liv hela tiden och två av dem kör folkrace, säger Anne-Marie som är kassör i en folkraceförening efter att barnbarnen charmat henne.

Hon gillar stämningen på plats och tycker det varit en väldigt avkopplande miljö trots brummande motorer. Tävlingarna är familjära och alla är trevliga. Men att köra själv är inget som lockar.

– Det är kul att titta på eftersom det går fort och man får köra på varandra. Det går undan, säger hon.

Att trappa ner på något är inget hon tänker göra ännu. De senaste åren har hon klivit av ordförandeposter inom jouren och Röda korset men engagemanget håller hon i.

– Man kan inte sitta hemma och inte göra något. Det är inte så kul, säger hon och skrattar.