REPORTAGE 2020-10-23 KL. 10:33

Cajsas pralinkurs blev starten på något nytt

Av Hege

Cajsas pralinkurs blev starten på något nytt

SMARRIGA SMAKER. De smaker som går bäst är dels kola med havssalt, dels lakrits. I den sistnämnda ingår både lakritspulver, lakritssirap och salmiaksalt bland ingredienserna.
Foto: ROFFE ANDERSSON

”Att jobba med hästar och praliner påminner om varandra”

Hon är utbildad ridlärare – men har på senare tid ett nytt extraknäck som pralinmakare. Följ med hem till Cajsa Fornanders kök, där choklad och råvaror i säsong står i centrum.

När ridläraren Cajsa Fornander fyllde 40 år fick hon en pralinkurs av familjen. I samma veva som kursen ramlade hon av hästen och fick mer tid hemma än vanligt. Efter det har pralinerna blivit en del av Cajsas liv.
– Familjen tänkte sig nog inte att det skulle bli så här när de gav mig kursen, säger Cajsa.


igcaption>Det gäller att hålla koll på temperaturer i både choklad och fyllning. Dessutom påverkar temperaturen i luften, liksom luftfuktighet. ”I somras hade vi air condition i köket och neddragna persienner, folk måste ha trott att vi var eremiter”, säger Cajsa Fornander.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Från början var tanken att göra praliner till det egna julfirandet. Bitar som blev mindre lyckade tog hon med till stallet och bjöd på till elever och deras föräldrar.
– Då var det några som frågade om de kunde beställa, och det kunde de ju.

Cajsa hade redan en egen firma som ridlärare, och för ett år sedan lade hon till chokladmakeriet som en del i den.
– Då blev det helt plötsligt seriöst, verksamheten skulle godkännas enligt livsmedelslagen.

Någon hemsida har inte hunnits med, men en Facebooksida.
– När jag gjort för mycket en gång lade jag ut på sidan Det händer i Vallentuna att det fanns praliner. Annars har jag inte marknadsfört mig, säger Cajsa.

Hon ser lite förvånad ut över att pralinmakeriet gått så bra att hon gått ner i tid med hästarna och upp i tid med pralinerna. Andra entreprenörer, som mannen som driver loppisen i Vallentuna Centrum, har hört av sig och bett Cajsa att ta med sina praliner och sälja.
– Jag sade en gång till en lärare på en pralinkurs att jag var förvånad. Men han sade ”att du lägger ner kärlek och tid på pralinerna är marknadsföring”. Och det är så jag vill ha det, som ett hantverk.
Helt klart kostar det en slant att köpa hemlagade praliner jämfört med mjölkchoklad.
– Men det är faktiskt ingen som sagt att det är dyrt, snarare att jag skulle kunna ta mer betalt.


igcaption>En pralin med hallon i ser mycket lockande ut med sin röda färg.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Kul med feedback
Råvarorna ska helst vara i säsong och helst ekologiska. Björnbären kommer från den egna trädgården och en del annat från vänliga grannar och vänner, som till exempel kommer med havtorn.
– Det finns kunder som vill ha rabarberpraliner på hösten och visst skulle jag kunna frysa in rabarber, men jag gillar att följa årstiderna. Just nu är det till exempel äpple och päron.

Hur går det då till att göra pralinerna? Först ska formarna putsas. Sedan färgas de, antingen med målning för hand eller med färgpulver. Därefter ska chokladen i, men efter ett tag vänds formen upp och ned så att det som blir kvar bara är ett tunt lager. Nästa steg är att hälla i fyllningen, och sist ska två lager choklad på som utgör pralinens botten när allt är klart.
– Att göra praliner är både att pyssla och måla. Sedan handlar det om smaker, att hitta på nya kombinationer och råvaror. Och det är många moment, så det blir inte så tjatigt, säger Cajsa.

Men det roligaste med jobbet är att få feedback från kunder.
– Det är roligt att göra folk glada. När det ringer en kund blir jag orolig – det kan ju vara så att en pralin möglat – men jag har bara fått glada samtal.

Cajsa menar att det finns likheter mellan jobbet som ridlärare och pralinmakare.
– Man måste vara påläst och prova sig fram. Och chokladen är lika temperamentsfull som en ridskoleponny. Det krävs tålamod för att göra praliner, det har jag fått öva på.