REPORTAGE 2021-04-15 KL. 16:31

Här blir hagen fager

Av Hege

Här blir hagen fager

Frösundabor kämpar för den rödlistade backsippan

Visste du vad fagning betyder? Om inte, följ med till Klashagen i Frösunda, där ett gäng entusiaster gör hagen vacker för blommornas skull.

Det blåser snålt i Frösunda där några personer mötts för att hjälpa naturen på traven. De har tagit pilgrimsleden till Klashagen, en gammal hage som ligger under Helgö gård. Med sig har de räfsor och krattor, plus sockerkaka och kaffe i termos.
– Vi är här för att faga – ett ord som betyder göra vackert, säger Bertil Hellsten, en av deltagarna.

Hans fru Margareta Hellsten berättar varför hon är på plats.
– Det här är ett smultronställe, och vi vill att backsippan ska överleva, säger hon.

Klashagen har varit betesmark i hundratals år, men nu går inga djur här. Det innebär att ängen sakta växer igen, något som inte är bra för blommorna. Just i dag är det ett fåtal backsippor som vågat sig fram i en solig slänt. De blå blommorna är lite ulliga där de står och lapar sol.
– Backsippan är ovanlig och den minskar kraftigt i antal, den är rödlistad, förklarar Frösundabon Måns Svensson som är biolog.

För att backsippan ska trivas krävs mark som betas eller slås med lie, plus att marken måste vara mager.
– Att den minskar är ett tecken på att vi har allt mindre sådan mark, säger Måns Svensson.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Det är ett tungt jobb att räfsa i det torra gräset. Det gäller att få bort så mycket som möjligt så att backsipporna ska våga sig upp.
– Vi tar även bort asp, det är en enda rot som slår upp alla de här skotten, säger Måns Svensson.

Den som äger marken, Ulla-Britt Helgöstam, är också på plats.
– Det är jättetungt, man är ju inte van vid kroppsarbete. Men det känns viktigt, det är ofta folk här och senare kommer det att vara blått av backsippor, säger Ulla-Britt Helgöstam.
Hon skulle gärna låna ut marken till djur.
– När det betade hästar här var det så fint, med massor av blommor. Vi har varit i kontakt med några som har hästar och andra som har får, men det har inte blivit av. Det är ju ett arbete med att stängsla.


igcaption>Foto: ROFFE ANDERSSON

Det är Frösunda hembygdsförening som kallat till fagningen, och alla bor i närheten utom Konstantinos Athanassiadis, som sett annonsen om fagning och nappat.
– Mina föräldrar var bönder i Grekland och genom att göra sådant här får man en känsla för landskapet. Fler invandrare borde vara med, så att de kan uppslukas av det nya landskapet, säger Konstantinos Athanassiadis.

Text: Hege Hellström
hege@vallentunanya.se
Foto: Roffe Andersson
roffe@vallentunanya.se