REPORTAGE 2021-09-02 KL. 13:59

Josefine är hovmästaren i smedjan som hjälper hästar

Av Hege

Josefine är hovmästaren i smedjan som hjälper hästar

KOLL PÅ HOVAR. Josefine undersöker hästen och hittar en hovböld.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Intill Mälarens Hästklinik i Angarn ligger en smedja. Där driver Josefine Ahlqvist hovslageri för både sjuka och friska hästar.

Den stora rödbruna hästen är halt i ett bakben. På röntgen syntes en liten ficka inne i hoven, något som gör att hovslagaren Josefine Ahlqvist misstänker en hovböld. Efter att hästen fått en bedövningsspruta och lite lugnande medel av en veterinär kan Josefine börja jobba. Först göra rent hoven så gott det går, sedan öppna upp hornet, hästens ”nagel”, så att den lilla bölden kan blottas.

– Vi är experter på hovar, till skillnad från veterinärer, men vi jobbar ofta nära varandra, säger Josefine.

Lyckades övertyga ägaren
Hoven börjar blöda, något som är bra eftersom bakterierna inne i fickan ska ut. När alla bakterier är ute är det dags att gipsa.

Förutom hovbölder, som är en sorts infektion inne i hoven, kan fallen i smedjan handla om frakturer i hovbenet, fång (en sjukdom då hästens hovben kan rotera inne i hoven) och strålröta.
Det fall som Josefine är stoltast över handlar om en häst med mycket kraftig strålröta, där strålen som sitter under hoven förstörs och blir mjuk.

– Hästägaren var på väg att ge upp och tänkte att hästen kanske måste få somna in. Men jag såg problemet och lyckades övertyga hästägaren om att vi kunde klara det även om det skulle kosta mycket tid och pengar.

Roligt med problemlösning
Tre gånger i veckan fick hästen lastas på transporten och köras till kliniken.

– Vi brände och skar och veterinären var inblandad. Jag balanserade hovarna så att den fick rätt flöde i hovarna, mekaniken i hovarna måste fungera för att hästen ska må bra.

Turen var också på hästens sida, eftersom det var snö ute och inte lera. Det är dåligt med lera för hästar med strålröta men nu kunde hästen alltså släppas ut, något Josefine tror hade bra påverkan.

– Vi började jobba med hästen i januari, och i april kunde ryttaren rida. Det är en otroligt fin häst, för bra för att ta bort. Man blir känslosam av sådana fall, det är ju för att hjälpa hästar jag jobbar med det här. Det roligaste med jobbet är problemlösning, och att se hästägare glada när man gjort något bra för deras häst.

En nackdel med jobbet är att det är tungt fysiskt.

– Det är det man kämpar med hela tiden, att jobba ergonomiskt. Det gäller att inte ta på sig för mycket heller, säger Josefine som i dag jobbar som hovslagare tre dagar i veckan.

En annan nackdel är att hovslagare får mer att göra på sommaren eftersom hästens hovar växer snabbare då.

– Den som har full beläggning under vintern får svårt att hinna med på sommaren, och det är ofta svårt att hinna ta semester.

De allra flesta hovslagare är egenföretagare – något Josefine ser som en fördel.

– Något annat finns inte. Friheten slår det mesta, och det går att styra sin inkomst.