KRÖNIKA 2023-09-21 KL. 08:25

Framgångsrik kulturberikning på Vallentuna Bibliotek

Av Britt Dahlström

Framgångsrik kulturberikning på Vallentuna Bibliotek

Idag ska vi hylla biblioteken och särskilt det i Vallentuna. Dit hör också filialerna i Brottby och Kårsta. Minns ni när kulturhuset invigdes?

I höst är det elva år sedan. Det var en lördag som började med Pettson och Findus (dvs Sven Nordqvist själv) för de yngre, och med Helen Sjöholm som stilig avrundning av dagen. Däremellan det ena intressanta programmet efter det andra. Allt blev en succe både för vana besökare och för de som inte brukat gå till bibliotek. Med glädje såg man personalen skriva ut nya lånekort till alla som upptäckt vad ett bibliotek är och vad det står för.

Invigningen pekade ut framtiden för huset. Sällan har en satsning på kultur gett så rika resultat. Var och en som går förbi ser ett stort utbud av program varenda dag. Och detta i elva år. Under panderniåren stängdes mycket i samhället. Men inte vårt bibliotek. Glasdörrarna in mot lånedisken var bara öppna i mitten. Där räknades besökarna. Max åtta personer fick vara i lokalen samtidigt. Det fungerade utmärkt.

Biblioteket ska också ha beröm för sin inköpspolitik. Jag har ramlat över omdiskuterade böcker vars åsikter jag inte delar och tänkt att de ska finnas för det fria samtalets skull. Amanda Gorrnan visar hur alerta man är. Många av oss såg henne första gången då hon läste dikten ”The Hill we clirnb” vid installationen av president Biden. Snart fanns dikten här i en bok med förord av Oprah Winfrey och strax därpå den svenska översättningen. Här finns också hennes samlade dikter med referenser till Platon. Många fina tankar om människans kval och val, om basen för en demokrati. Nu är hennes verk bannlysta i många amerikanska delstater.

Pinfärsk från trycket kom boken om Volodyrnir Zelenskyj, särskilt intressant om livet innan han blev president. Hur formas en man med moral och ryggrad?

Britt Dahlström