KRÖNIKA 2021-08-26 KL. 09:07

Krönika: Många miljötips - bra som dåliga

Av Anna Sigrid

Krönika: Många miljötips - bra som dåliga

SM I MILJÖTIPS. Anna Sigrid håller koll på olika miljötips som florerar i media.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Jag fortsätter på miljötemat! Reaktionerna efter FN:s klimatpanel IPCC:s specialrapport fortsätter att ventileras.

Många kommenterar på lite olika sätt och en del är ganska lama, typ: Sitt still i båten och andra betydligt mer skarpa. Och så alla dessa tips. Lena Mellins tips på Aftonbladets webbsida var ganska rolig: Köp mindre kläder! Och som svenskfröken fnissar jag i mjugg och tänker att det var ett dumt tips. För att någon timme senare se justeringen och nu får vi rådet att köpa FÄRRE kläder, vilket är rimligare!

Men jag känner att det också är ett dåligt tips. För en tid sedan, nåt år eller så, hade Länsmuseum Södermanland gjort en vandringsutställning som visades i Vallentuna Kulturhus, om textilier, om hur mycket textilier var och en kastade under ett år, bland annat. I ett hörn stod en sopsäck, en sopsäck! Åtta kilo textilier är vad var och en av oss kastar under ett år. Och så var det en massa förfärliga uträkningar om hur mycket vatten och energi som det går åt för att tillverka ett par jeans. Det fanns samtidigt också några klädesplagg som var omsydda av andra gamla klädesplagg och som tips: Köp mer begagnat! Som också är ett dåligt tips! Härre gu! Använd de plagg du redan har! Slit ut dem!

Och uppmaningen att köpa på second hand, det är liksom bara en uppmaning till mer konsumtion! Jag hör ju hur några säger när de inhandlar nåt plagg (via nätet): Passar det inte kan jag alltid sälja det vidare! Men jag säger bara, sluta köp kläder, slit ut dem!

Ett annat miljötips jag läste var: Ta rygg på en pensionär! Och nu, efter lilla mammas nittioåriga födelsedagsfirande, jodå, det blev en stor fest med flera släktingar nu i helgen som gick, utomhus och utan kramar, så möter jag också hennes väninna (sen 1947, kom vi fram till) och det bläddras i fotoalbum. Och se där, där ståtas det med samma klänning, år efter år. Ibland med en färgmatchad scarfs, ibland med ett brett skärp, ibland med några tygblommor raffigt arrangerat på axeln. Och klänningen har också kortats av. Och ett tu tre, tjugoåtta år senare har samma klänning blivit en långväst, ärmarna är förmodligen slitna, det är säkert lite trångt över byst och liv, så fram med saxen, bort med ärmar och ett klipp mitt fram, och så en käck, lite hippielik väst över långbyxor. Tanterna kunde minsann!

Å andra sidan, jag tycker nog att politikerna gör det bra lätt för sig, överlåter ett stort miljöarbete åt oss enskilda individer, jag nämnde det förra veckan, och gissa vad nästa veckas krönika kommer att handla om!