KRÖNIKA 2020-10-16 KL. 11:12

Krönika: Plinga och chilla så kan vi alla bli äldre

Av Anna Sigrid

Krönika: Plinga och chilla så kan vi alla bli äldre

UPPRYCKNING. Anna Sigrid om att ärva teknikprylar men också vad barn kan lära av äldre.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Apropå gamlingar! Fördelen med att vara ”gammal” är att åren ligger runt kärnan, likt lagren i en lök. Årsringarna syns också i garderoben.

En tweedkavaj hänger kvar sen 70-talet, en regnjacka sen 80-talet, långklänningen från 90-talet och ja, vissa plagg sitter lite trångt. Men då har vi lärt oss av hälsocoacher att 30 minuters promenad var dag ger fördröjer åldrandet och i bästa fall kommer jag i klänningen igen.

Vi betraktas ibland som bromsklossar och eftersläpare, och i viss mån teknikfientliga. Ska det vara nödvändigt med en mobiltelefon? Och här hemma var dottern först! Jag vet inte hur många mobiltelefoner jag övertagit efter henne. Andra tekniska produkter finns här överlåtna, minns ni walkman och den lilla skaktåliga bärbara CD-spelare, finns här också. Hörlurar har jag av många olika dimensioner, och generationer. Och ska sanningen fram så fungerar ju våra barn som våra personliga assistenter när det gäller det där med internet, datorer och andra nya tekniska grejer. Våra barn lär oss och också andra yngre personer lär oss. En gång blev jag lite, lite hånad av en yngre person för min ”tafflighet” med datorer och mobiler. Jag bara påminde den personen att hen en gång i tiden varken hade kunnat äta eller gått på toaletten själv, allra minst cykla! Alla är vi barn i början men det är inte alltid en vet när det börjar. Det är så många börjor, hela tiden!

Vi har lärt oss mera av våra barn! Det där med radio, poddar och ljudböcker, så behändigt i våra mobiler, när vi tar våra promenader. Men sen är det onekligen något vi missat att lära barnen! Det där med ringklocka på cykeln och att ta det lugnt! (Chilla, har jag lärt mig att det kan kallas.) För det är ju så här, att när vi nu ska skjuta på vårt åldrande och tar våra promenader i höstjackor inköpta på rean 2004 så har vi våra mobiler i fickorna (jag menar, ramlar vi omkull och bryter oss, eller blir trötta, kan vi ringa efter taxi/färdtjänst) och så lyssnar på dagens eko, eller radioföljetongen eller nån podd (P3 dokumentär?) så plinga!

Det brukar sitta en liten ringklocka på den vänstra delen av styret. Plinga, när ni kommer cyklande i hög fart och har ett gäng framför er. Plinga! men sakta också gärna ner farten för vi kanske inte hör. Det är troligt att vi inte hör eftersom vi har ärvt hörlurar och går och lyssnar på nyheterna (eller vi kanske bara går i våra penséer.) Plinga! så vi inte dör av hjärtsnörp när ni susar förbi, (för vem vill ärva våra gamla teknikprylar?) Chilla! Så kanske också ni blir äldre! Plinga! Tack!