KRÖNIKA 2025-03-06 KL. 08:49

När vintern tog ledigt – och snögubbarna med den

Av Anna Sigrid Pettersson

Så har vinterlovet tagit slut och vintern hade verkligen tagit ledigt och rest riktigt långt bort. De vita vi såg på marken här i Vallentuna är visserligen snö, med tillägget -droppar.

När vintern tog ledigt – och snögubbarna med den

Vintern har gäckat oss rejält till förmån för vintergäck. Själv njuter jag förstås av att slippa skotta snö, snorhalkan och snömodden. Men ska väl förstås för sakens skull säga, ska det nu vara vinter så ska det. Så där fem, tio minusgrader, vindstilla och så några decimeter snö. I detta koncept ingår också plogbilar som inte plogar in oss bakom halvmeterhöga snövallar samt generöst med sandning.

Vinter- och snöbrist har gett sig till känna också på andra sätt. Jag fann ett set med ”snögubbstillbehör” på Jula. En hel massa påsar i butikshyllan, med röd lapp. Jag skrattade hjärtligt åt innehållet; en liten morotslik ”näsa”, ögon av ”kol” tillika knappar av ”kol” samt en liten böjd sak, föreställande småsten i rad, tänkt till mun. Slutligen en huvudbonad av typ stormhatt, inte mycket större än en tekopp, men onekligen en ”hatt”.

Jag skrattade gott, dels åt den ”kreativa” idén att göra ett snögubbekit. Den tanken hade aldrig slagit mig. Jag skrattade också åt att åtgången varit minimal, med tanke på mängden som var kvar. Jag skrattade också åt tanken att i den mån snögubbar hade förekommit i vinter så hade näsan varit av riktig morot, hatten måhända inte av stormmodell, snarare någon gammal basker, ögon och knappar av sten. Vem har kol hemma nuförtiden? Jag valde att se det som att produkten var ratad, inte på snöbrist utan på att fantasin och/eller snögubbetraditionen ”man tager vad man haver” lever! Ja, om det finns någon snö vill säga.

Nu är det vårförberedelser som gäller! Fram med småkrukor, växtbelysning och jord. Och så alla påsar med frön som blivit kvar sen förra året, förrförra året och rent av ännu äldre. Här ska förgros, både för ögon och gom. Hittar en påse med luktärter, försås gärna mellan februari och april. Det är ju mars det! För fortare groning ska fröna blötläggas står det på påsen. Min pappa drog fröna över ett sandpapper, känns tryggast för det har ju hänt några gånger att den där blötläggningen blivit bortglömd. Hittar persilja, den kan gärna stratifieras så de krukorna med försådd åker ut på en gång. Finner en påse med morotsfrön också. Det kanske kan verka lite överdrivet planerande men då finns ju alltid en tveklös möjlighet att göra en snögubbe nästa år, om det finns snö vill säga.

Och det är inte hatten som gör snögubben, det är heller inte kostymen som gör mannen!