Att spegla ett samhälle är en balansgång. Vi vill vara den lokaltidning som berättar om framsteg, nya initiativ och glada nyheter. Men vi vill också granska det som behöver granskas – beslut som påverkar vår vardag, brister i systemet eller de tillfällen där ansvar behöver utkrävas.
På redaktionen har vi landat i ett ord som beskriver vårt uppdrag: medvetandegöra. Det innebär att vi berättar om allt som formar vårt samhälle, stort som smått. Vi vill att du som läsare ska veta när en ny korvkiosk öppnar på torget – men också när skattepengar används på ett sätt som väcker frågor.
Granskning handlar inte bara om makthavare. Det kan gälla idrottens baksidor, oschysta arbetsvillkor eller hur välfärdstjänster fungerar i praktiken. Det är inte alltid bekvämt, men det är nödvändigt. För oss är journalistik mer än att blott rapportera – det är att skapa insikt och engagemang.
En förutfattad mening bland allmänheten är att media väljer negativa nyheter före positiva. Det märks också på de tips som inkommer till redaktionen. Uppskattningsvis handlar 75 procent om något man vill att vi ska granska, 20 procent handlar om att att vi ska hjälpa företag att driva affärer. Det sistnämnda hänvisar vi till annonsavdelningen. Sedan har vi de återstående fem procenten som handlar om positiva nyheter. Vad vill ni helst läsa om när ni öppnar tidningen inför helgen?
Om jag personligen fick välja skulle jag helst berätta om allt det fina i vårt samhälle. De eldsjälar som kämpar, företagen som växer, den där idrottsklubben som lyfter unga. Vi hoppas alltid att de goda nyheterna ska vara fler än de hårda – och vi lovar att berätta om båda.