LEDERA 2020-06-12 KL. 08:22

Smakfulla tips till din tekanna

Av Jocke

Vårens grönska erbjuder mycket att äta och dricka! Mycket av de nyutslagna löv och blad går utmärkt att göra örtteer på.

Ska du plocka för tedrickning, av färska eller om du ska torka växter, ska de plockas innan blomning och på förmiddagen. Efter morgondaggen dunstat och innan solen torkat ut växterna. Bladen ska vara friska och spänstiga. Efter blomning, när det gäller träd och buskar, när bladen växt till sin fulla storlek, har mängden av det smakrika bleknat.

Torka växter kan en göra i ugn, på tidningar, i tork-ollar eller i en speciell eldriven tork eller hängtorka i små buketter. Ska det torkas i ugn så sätt på 50-70 grader, luckan på glänt och rör om lite grann och håll på så till det är torrt. Ska det torkas i buketter så knyt dem hårt eftersom skaften krymper vid torkningen. Och torkning på tidning, sprid ut växterna så de inte möglar och så ligga svalt i mörker och röra om ibland så torkningen blir jämn. Torkade växter förvaras gärna i mörka glas.

Använd 2 tsk torkad växt, eller dubbla mängden färsk växt och häll sjudande vatten, ca 2-2,5 dl, över och låt det dra i 7-10 minuter.

Och växter lämpliga för örtteer är björk, blåbär, svarta vinbär, daggkåpa, groblad, hallonblad, lindblommor och så klassikern kamomill! Mycket av sådana här örtteer har en mycket blek och subtil smak. Min favorit bland de uppräknade är lindblommor! Smakar som de doftar.
Ett HELT annat te, ”ryskt” te, som kräver mer bearbetning är te av mjölke, rallarros. Det smakar mer som traditionellt svart te och har en snarlik beredningsprocess:

Repa bladen från stjälkarna, nu, små ca 15-20 cm höga, riv och gnugga sönder bladen så att växtsaften tränger ut och forma massan till bollar, pingisstora och förpacka dem tätt och hårt tillsammans i plastpåse och linda en handduk runt allt samman och låt det ligga varmt så att en jäsning startas. Plocka ut de jästa bollarna och sprid ut dem på en plåt och låt torka i ugnen, ca 50-70 grader och med luckan på glänt, eller om du har, i en elektrisk tork. Jäsningen gör mer intensiv smak, ju mer jäsning ju mer smak.

En annan favorit är stensöta! Att plocka roten, krafsa bort det yttersta lagret så den vita roten kommer fram och hacka och torka den och använda till att smaksätta det ordinarie teet är mycket smakligt. Roten smakar lakrits!

Det bör sägas att löv från träd kräver markägarens tillstånd och hur det är med rötter, framgår inte av allemansrätten.