REPORTAGE 2021-09-02 KL. 14:10

Mannen i Vallentuna med passion för is

Av Hege

Mannen i Vallentuna med passion för is

Ismannen – är inte det han som frös in i isen i Alperna för 5 000 år sedan och hittades på 90-talet? Svaret är nej. Ismannen håller till i Vallentuna, där han tillverkar skulpturer i is.

Från en byggnad på Stora Karby gård hörs ett envist, skärande ljud av en motorsåg. Den som blir intresserad och går närmare bör se upp – rätt som det är kan det nämligen komma stora stycken av is ut genom dörren. Det är här ismannen, som Peter Sörwing kallar sig, håller till.

– När jag var en liten pojke fick jag prova på att göra glas i Gränna. Det skulle bli en gris, men det blev väl mest en igelkott. Det där med glas har legat kvar hos mig, säger Peter Sörwing.

Glas och is har vissa likheter, och Peter fick reda på att det gick att utbilda sig inom isskulptering. 1999 tog han ta en paus från jobbet som konditor och utbildade sig hos en sensei, en mästare, i Japan.

– De bästa finns i Japan. Jag hittade ett ställe mitt i Tokyo. Min sensei lurade iväg mig på min första tävling, det var handverktyg som gällde och skulpturen skulle vara klar på en timme, säger Peter.

Tungt isblock
Därefter har det blivit tävlingar runt om i världen, och en hel del jobb för ishotellet i Jukkasjärvi. Att hotellet ligger just där det ligger beror på närheten till Torne älv. För rörelse i vatten är helt nödvändigt om isen ska bli genomskinlig, förklarar Peter och visar sin specialfrys. Där rörs vattnet om hela tiden, och till sist finns ett genomskinligt block av is som väger 120 kilo.

Det finns många olika tekniker och allt från hemmasnickrade verktyg till motorsågar som passar olika bra beroende på vad som ska göras. Vad som går att skapa beror i sin tur på temperaturen i rummet. När Vallentuna Nya är på besök är det varmt.

– Då kan man inte göra så detaljerade skulpturer, det gäller att isen ska hålla.

En motorsåg åker fram. Från det rektangulära blocket kommer nu stora stycken av is, en del hamnar på golvet, andra kastas ut genom dörren. Kaskader av iskristaller följer motorsågens arbete.

Både fram- och baksida ska behandlas, för att få till en tredimensionell känsla och få delar av baksidan att synas från framsidan. Andra eldrivna verktyg tar vid och snart står det klart att det är en fisk som tar skepnad. Baksidan visar vattenväxter som slingrar mot ytan.

– Jag måste hålla på med något kreativt, förklarar Peter sin passion.
Ett av de sista verktygen som används ser ut som en liten vass skopa. Det ser ut som om skopan skär i smör.

– Det känns faktiskt så också, när isen blir mjukare.

Ismannens kunder finns bland privatpersoner, som mannen som förklarade att hans dotter älskade basket och kunde överraska dottern med en basketkorg gjort av is, med nät och allt. Men även företag gillar is. Det kan handla om loggor, bardiskar eller glas gjorda av is för en kick-off eller mässa. Även skapelser som ska vara snygga och samtidigt hålla en skaldjursbuffé kall är populära.

– Roligast bland jobben är nog att leda gruppaktiviteter, teambuilding när två personer får ett block is och tillsammans ska skapa något, säger Peter.


Text o Foto: HEGE HELLSTRÖM