REPORTAGE 2021-02-12 KL. 09:32

Nu är familjen samlad vid matbordet

Av Hege

Nu är familjen samlad vid matbordet

ÅTERSEENDE. Det var en lång tid som vi inte fick träffa Mohammad. När vi sågs grät vi och var så lyckliga, säger Zahra Yousefi.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Efter fyra år ensam i Sverige återförenades Mohammad med sina föräldrar

14 år gammal kom Mohammad Yousefi till Sverige. Helt ensam, och med nya ansvarsuppgifter som exempelvis att laga mat åt sig själv. Men nu har hans föräldrar och syskon kommit hit, och det är åter mamma som lagar mat.

Ett inlägg på facebook från Josefin Wahlberg Vannerus, som tidigare jobbade med integrationsfrågor i Össeby församling, väckte Vallentuna Nyas intresse.

Hon berättade att hon blivit bjuden på en underbar persisk gryta. ”I fredags lärde jag känna en ny vän. Zeynab. Och hon bjöd på den ljuvligaste, godaste, lenaste persiska grytan ever: Ash! Och lärde mig ett par nya ord och uttryck.

Redaktionen kände att vi måste hälsa på hos Zeynab och hennes familj. Det luktar ljuvligt redan i hallen, och Zeynab Yousefi och hennes make Abdullah hälsar välkomna. I lägenheten i Vallentuna finns också Mohammad, killen som kom till Sverige som 14-åring i oktober 2015.
– När jag kom till Sverige hade jag varit på väg i 1,5 månad och hade inte sovit under tak under den tiden. I Sverige fanns mat och tak. Från början var det svårt, det var mörkt och kallt och mindre människor än jag är van vid. Men så träffade jag Josefin i kyrkan och allt blev okej, säger Mohammad.

Fyra år utan föräldrarna
I dag pluggar han teknik på gymnasiet, och säger att han ser en framtid.
– Det finns inga hinder för mig här. Vi är afghaner men bodde i Iran, och i Iran har inte afghaner samma rättigheter som andra. Jag och mina syskon såg ingen framtid, och i Afghanistan är man inte trygg, det går inte att leva där. Om Iran är sämre är Afghanistan sämst, säger Mohammad och skrattar.
I början upplevde han sig ganska ensam som invandrare i norrort.
– Det var lite konstigt, det kändes som att en del aldrig träffat någon från en annan kultur. Det är annorlunda i Kista eller Skärholmen. Men nu är det bättre, jag har många kompisar och har kommit in i det svenska samhället, säger Mohammad.


igcaption>Josefin Wahlberg Vannérus. Foto: ROFFE ANDERSSON

Fortfarande kontakt
Det skulle ta hela fyra år utan familjen innan föräldrarna och de tre syskonen kunde komma till Sverige. Ett av de verkligt stora stöden var Josefin.
– Hon är en fin människa, som en nära vän. Hon var som vår mamma och jag är jättetacksam för det, säger Mohammad.

Även mamma Zeynab blev lugnad av att sonen mött en trygg person.
– Jag blev så glad när jag hörde att hon fanns, och blev mer avslappnad, säger Zeynab.
Josefin är på plats hemma hos familjen Yousefi och berättar att hon fortsätter träffa ”sina” ungdomar även efter det att hon bytt jobb.
– De här ungdomarna är inget man bara lämnar efter sig. Att hjälpa dem kändes så självklart, tänk om det varit mina barn som var ensamma på andra sidan jordklotet, säger Josefin.

Zeynab pluggar SFI, på distans i coronatider, liksom sin make. Kanske kan hon bli lärare, som hon var i Iran.
– Svenska folket är väldigt bra och välkomnande, alla är vänliga, även om det är svårt att inte kunna prata, säger Zeynab på persiska medan sonen översätter.


igcaption>KVINNOARBETE. I Iran är det kvinnorna som lagar maten. ”Männen kommer hem sent på kvällen från jobbet och många kvinnor arbetar inte, då blir det så”, förklarar Mohammad Yousefi.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Ljuvliga smaker
Dottern Zahra hjälper till att röra i grytorna. Det blir den vegetariska rätten ash och efterrätten shoulesaf. Men inte nog med det, till förrätt kommer kanderade nötter, sockerkaka och praliner fram.
– Och té. Persiskt té, det dricker alla i Iran. Kaffe är ganska dyrt där, men té är billigt och det dricker man hela dagen, berättar Mohammad.
Téet smakar milt av mynta och drar i en kanna i metall. Sedan slås det upp en liten slurk i koppen, och kokande vatten fylls på.

Det är ljuvliga, annorlunda kombinerade smaker som möter gommen. Saffran, stark kanel och socker i en rätt, i den andra mynta fräst i olja, bönor, linser, vitlök, spenat och nudlar.
– Ska ni inte ta med er lite mat hem? Kom snart tillbaka, säger Zeynab efter måltiden.

Recept på ash, vegetarisk gryta:

Vatten
Gul lök
Röda bönor
Kikärtor
Mungbönor
Linser
Torkad mynta
Vitlök
Spenat
Purjolök
Iransk sås
Soppnudlar, ”resh”, eller spaghetti
Gurkmeja
Salt, peppar, olja

Gör så här:
Lägg torkade bönor och linser i blöt i tre timmar. Börja sedan koka de röda bönorna, som tar längst tid. Addera sedan mungbönor, linser och kikärtor.

Hacka lök och stek ”genomskinlig”. Häll löken i grytan tillsammans med pressad vitlök.

Addera övriga ingredienser.
Stek torkad mynta i olja.

Vid servering, ringla iransk sås eller kashk över grytan. Ovanpå det, lägg små klickar av den stekta myntan. Drick gärna persiskt té till måltiden.

Receptet kommer från Zeynab Yousefi. För den som vill ha exakta mängder av ingredienserna har Zeinas kitchen ett recept på hemsidan. Sök på ”ash reshte”. Det finns även andra recept om du googlar.