Baka nytt till julbordet – med inspiration från utlandet
Av Hege Hellström
Har du hunnit tröttna på lussebullarna redan innan Lucia? Testa ett nytt recept från ett annat land.
Panforte. Foto: Adobe
Panforte – Italiensk julkaka
Panforte är en italiensk julkaka med choklad, honung, kanel och nötter. I Italien serveras den ofta som en tårta med florsocker på men det är också gott att skära den i bitar och ha som julgodis.
Ingredienser Hasselnötter 100 g
Cashewnötter 100 g
Sötmandel 100 g
Kanel 3/4 tsk
Vetemjöl 1 dl
Honung 1,5 dl (175 g)
Rårörsocker 2,25 dl
Mörk choklad, 70 % 150 g
Gör så härSmörj en ugnsfast form (ca 18×20 cm) och lägg ett bakplåtspapper i botten. Blanda sedan alla nötter och mandlar med mjöl och kanel i en bunke. Smält honung och socker i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar. Ta bort kastrullen från värmen när sockret har löst sig och blanda i chokladen, rör runt tills chokladen har smält. Blanda snabbt ner chokladsmeten i nötterna och rör om ordentligt. Häll choklad- och nötmassan i ugnsformen och grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 30 minuter eller tills det småbubblar i hela kakan. Ta ut formen och låt kakan svalna lite. Skär den sedan i mindre bitar.
Det går också fint att ha torkad frukt i kakan och att variera med andra sorters nötter, allt efter tycke och smak.
Källa: Saltå Kvarn
Fransk Nougat. Foto: Adobe
Fransk nougatFör att göra den här nougaten krävs en termometer och en våg. Den kan tyckas lite krånglig att göra men är man bara noggrann så går det bra. Glykos kan köpas på apotek.
Ingredienser
Strösocker 50 g
Äggvita 220 g (ca 6 ägg)
Honung 350 g
Strösocker 1000 g
Glykos 350 g
Fikon 200 g
Pumpakärnor 200 g
Hasselnötter, rostade 200 g
Solroskärnor 100 g
Florsocker
Så gör duVispa 50 g socker och äggvitan till en fast maräng. Du ska kunna vända på bunken utan att den rinner ut. Använd en bunke som tål värme och vispa gärna i en matberedare.
Värm sedan honung, socker och glykos i en kastrull. När sockerlagen når 117 grader hälls den i en tunn stråle ner i marängen som vispas under tiden. Vispa på tills nougaten svalnat något och blivit vit och glansig (ca 10 minuter). Du kan känna på bunken när den börjar bli kall.
Hacka fikon, pumpakärnor, nötter och solrosfrön grovt och blanda ner dem i nougaten. Pudra en form med florsocker och häll ut nougaten i formen. Skär den i bitar när den fortfarande är lite varm och inte har stelnat helt.
Källa: Saltå Kvarn
Stollen. Foto: Adobe
StollenStollen är ett tyskt julbröd, och den vita sockerytan gör den extra vintrig.
2 st stora
Stollen är ursprungligen ett tyskt julbröd med flera sorters torkad frukt. Den vita sockerytan ger kakan ett speciellt utseende. De tre jäsperioderna tar drygt en och en halv timme. Låt gärna Stollen mogna några dagar innan ni njuter brödet i tunna skivor.
Ingredienser:
500 g russin, blötlagda i vatten eller i 4-5 cl rom
50 g jäst
2 1/2 dl mjölk, ljummen
5 dl vetemjöl (ca)
250 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 citron, rivet skal (väl tvättad)
200 g mandel, hackad
1 krm kanel, malen
1 krm ingefära, malen
1 krm kardemumma, malen
1 krm kryddnejlikor malda
5 dl vetemjöl (ca)
2 påsar á 50 g syltade frukttärningar, dvs. suckat och apelsin
Pensling och garnering:
smör, smält
florsocker
Gör så här:
1. Blötlägg russinen (i vatten eller rom).
2. Smula jästen i köksmaskinens skål. Rör ut den med den fingervarma mjölken så den löses. Häll i ca 5 dl vetemjöl och bearbeta 2-3 minuter till en fast deg. Låt jäsa övertäckt ca 25 minuter.
3. Dela smöret i mindre bitar och lägg på den jästa degen i bunken. Blanda ner tillsammans med socker, citronskal, mandel och kryddor.
4. Häll i resterande mjöl . Tillsätt även frukttärningar och russin (häll av ev överskott av vatten) medan köksmaskinen arbetar degen så allt blir väl blandat. Låt jäsa övertäckt ca 45 minuter.
5. Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i två bitar. Kavla eller platta ut dem till avlånga bitar. Gör ett veck i varje degbit längs med så den ena delen blir lite bredare än den andra. Vik den smalare delen över och pressa ner kaveln eller med handflatan så överdelen fäster i underdelen. Bröden har alltså en smal längd som ligger över den undre, som är lite bredare. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt vila ca 20 minuter.
6. Sätt ugnen på 200°.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
8. Pensla de nygräddade, ännu varma kakorna med smält smör ett par gånger. Låt Stollen svalna under plast till nästa dag. Sikta över rikligt med florsocker och förvara kakan i plastfilm.
Källa: Hembakningsrådet
Khajur burfi – indisk dadelrulle
Indisk dadelrulle med smak av rostade nötter och kardemumma, utan tillsatt socker. Klarar sig fint i kylen upp till 14 dagar och går att frysa in. Använd gärna dadelmassa, som finns i butiker med varor från Mellanöstern. Annars går det bra med vanliga dadlar som kärnas ur för hand, tipsar Zeynas kitchen.
Ca 25 bitar
600 g dadlar med kärnor eller 500 g dadelmassa
2 msk sesamfrön
2 msk smör (växtbaserad smör funkar alldeles utmärkt)
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 175 g nötter,, mixa fritt olika sorter. Jag tog:
Pistage, valnötter, mandel och cashewnötter
Garnering:
Ca 1,5 msk sesamfrön eller vita vallmofrön
Källa: Zeynas kitchen
Julig amerikansk cheesecake
Cheesecake är gott året om, men med kardemumma blir det juligt. Svenska lingon passar fint på toppen.
Ingredienser: (12 bitar)
Botten
• 15 digestivekex
• 75 g smör
• Fyllning
• 1 citron
• 600 g färskost
• 2 dl crème fraiche
• 1 tsk vaniljpulver
• 1 dl socker
• 1 tsk kardemumma, stött
• 4 ägg?
• 2 dl lingon, färska eller frysta
• Vispgrädde
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.?
2. Smält smöret och mixa med digestivekexen till en jämn massa.? Använd gärna en matberedare.
3. Bred ut massan jämt i ¬en rund pajform. Ställ in i ¬kylskåpet.?
4. Lägg färskost och crème fraiche i en skål. Tillsätt vaniljpulver, ¬socker, rivet skal och saft från citronen samt ¬nystött kardemumma. Rör ihop till en slät smet. Vispa ner äggen ett i taget.?
5. Häll smeten i formen. Strö över lingonen.?
6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timme. Kakan kommer sedan att stelna när den svalnar.
7. Servera med vispgrädde.
Källa: Land
Finska julstjärnor med plommonsylt
Frasiga smördegsstjärnor med katrinplommonsylt, som hör julen till i Finland.
Ingredienser:• 300 gram smör
• 5,5 dl vetemjöl
• 1 tsk bakpulver
• 2 dl vatten
• Fyllning
• 250 gram katrinplommon
• 3 msk socker, el efter smak
• 2 dl vatten
Gör så här: 1. Blanda rumsvarmt smör med mjöl och bakpulver. Blanda med händerna till en smulig deg. Häll i vattnet. Blanda snabbt med händerna ihop till en slät deg. Låt vila kallt.
2. Klipp plommonen i strimlor, tillsätt socker och vatten. Koka fyllningen långsamt i 20 minuter. Låt svalna innan du mixa slät i mixer.
3. Kavla ut degen och dela det utkavlade degen i fyrkanter 7x7 cm.
4. Klyv alla fyra kanterna med en sporre mot mitten men lämna en liten del hel på mitten där du lägger på fyllningen.
5. Vik in till mitten varannan hörna på fyrkanten så det blir en stjärna. Pensla stjärnorna med ägg och grädda i 225 grader i ca 15 minuter
6. Vik in till mitten varannan hörna på fyrkanten så det blir en stjärna. Pensla stjärnorna med ägg och grädda i 225 grader i ca 15 minuter.
Källa: Tasteline
https://www.koket.se/annorlunda-julmat
https://www.koket.se/brysselkalsgratang-med-timjan
https://www.svt.se/recept/stromsos-sota-julpudding
Hege Hellström
hege@vallentunanya.se