Plötsligt har pickles blivit en Tiktok-stjärna och suget efter krispig saltgurka har startat en ny mattrend. Men passionen handlar om mer än bara smaken, i en osäker värld söker vi efter det genuina och hantverksmässiga och pickles representerar just det.
En gammal konserveringsteknik som tar oss tillbaka till kökets rötter har fått nytt liv när fler vill göra egna pickles. Varför heter det pickles?
Pickle kommer från det holländska ordet pekel, som betyder saltlake. I USA hänvisar ordet pickle till en inlagd saltgurka, därav namnet pickles. I Sverige säger vi rätt och slätt saltgurka och använder ordet picklad när vi pratar om inlagda grönsaker i en sötsyrlig ättikslag.
Vem minns hajpen när picklad rödlök dök upp mellan ost och ketchup på hamburgarna?
CHEEZUS. Chickles är en lek med orden cheese och pickles. Tiktok-trendigt och smaskigt gott. Foto: Privat
Knepen för rätt krispighet
Förutom syrligheten i ättikslagen är valet av gurka avgörande för att den ska behålla spänsten och inte mjukna. Det finns många olika recept och kryddningar på inlagd saltgurka men två saker gör stor skillnad för att tuggmotståndet ska bli rätt.
Välj hårda och små gurkor som Västeråsgurka eller snacksgurka och koka inte lagen, rör ihop den kall och häll ner direkt i burken. Skruva på locket och vänta några veckor på att smaken ska mogna. Öppna inte för tidigt, blir suget för stort rusa till butiken och köp färdiginlagda.
Pickles blir chickles
Social medier flödar över av tips och tricks på nya sätt att servera pickles. Att rulla i in gurkan i en skiva smält cheddarost är gudomligt gott och har fyndigt döpts till chickles. Vill du ha en frasigare smakupplevelse testa att pankopanera och fritera eller steka saltgurkorna. Servera gärna med en kryddig dipsås.
FRASIGA. Pankopanerade och friterade är bara ett av många sätt att njuta av pickles. Foto: Unsplash
Det enkla är ofta det godaste är en av livets sanningar, och halverade gurkor som doppas i majonnäs är svårslaget. Det slår faktiskt klassikern där gurkorna äts med smetana och honung.
PICKLAD. Tätt packade och kall lag gör att gurkorna behåller spänsten. Foto: Reka Biro Horvath/Unsplash.com
Häll lagen i drinken
Syrligheten i ättikslagen gör att den passar perfekt med vodka eller ginbaserade drycker som martinis eller gimlets. En dirty martini blir lite mer dirty med skvätt av saltgurkans lag. Vill du pigga upp en klassisk Bloody Mary får lite saltlag i tomatjuicen definitivt tummen upp.