RECEPT 2024-10-31 KL. 09:54

Zucchini är kökets kameleont, redo att anpassa sig efter dina behov

Av Ninna Ekbom/Gazzine

Med sin milda smak briljerar zucchini både i gröna middagar, snabba luncher och som doldis i en oslagbart god chokladkaka.

Zucchini är kökets kameleont, redo att anpassa sig efter dina behov
Zucchini, parmesan och citronzest är en oslagbar kombination. Gratinera i ugnen och strössla med hackade pistagenötter och färsk persilja. Servera tillsammans med en örtyoghurt och kyckling.

En av zucchinins styrkor är förmågan att ta upp smaker, den fungerar lika bra i milda som kryddiga rätter. Dessutom kan den varieras på en mängd olika sätt genom att ätas rå, stekas, grillas eller gratineras och skivas, rivas eller hyvlas. Tack vare sitt höga fuktinnehåll gör den mjuka kakor och matbröd extra saftiga.

Zucchini eller squash, vad är skillnaden?

Det är helt omöjligt att identifiera zucchinin den här maffiga chokladkakan, men saftigheten är det ingen som missar.

Golden Rush är en gul zucchini med fast fruktkött och kompakt växtsätt som passar extra bra för krukodling. Dessutom ger den rikligt med hanblommor.

Det är ingen skillnad, utan samma grönsak. Ursprungligen kommer den från Amerika och när den introducerades i Europa fick den olika namn. Italienarna kallar den zucchini, fransmännen älskar den som courgette, och squash är det engelska namnet.

Den svenska säsongen pågår från juni till slutet av september men zucchini finns i grönsaksdisken året om. Zucchini är ganska köldkänslig mår bäst av att förvaras i en temperatur mellan 5-10 plusgrader.

Odla zucchini i kruka

En mer lättodlad grönsak är svår att hitta och avsaknad av ett trädgårdsland är inget hinder för att skörda egen zucchini. Det går alldeles utmärkt att odla den i pallkrage eller i stora krukor. Får den näringsrik jord, en varm skyddad växtplats och mycket vatten så belönar den dig med mängder av frukter. Ta gärna bort stora blad som skuggar så mognar de snabbare.

Bäst spänst behåller zucchini om du sveper in allt utom den lilla stjälkstumpen i plastfolie.

Zuccini går att skära på olika sätt så att den blir riktigt snygg när man lägger upp den på fat eller tallrik. Foto: Kara Peak/Unsplash.com

Det går även att äta blommorna, men plocka bara hanblommor som har en lång stjälk utan frukt och lämna kvar några för de behövs för pollineringen. Vill du fylla dem är det bäst är att skörda på morgonen när de precis slagit ut.

Zucchinins förvandlingsnummer

Att bjuda sina gäster på smördegsflarn med zucchini och sparris är så frasigt gott att det är lika bra att göra två stycken. Smördegen köps färdig på rulle och på mindre än 20 minuter har du något som gästerna bara måste få receptet på.

Sätt ugnen på 225 grader och låt plåten värmas upp. Rulla ut smördegen, låt den ligga kvar på bakplåtspappret, täck botten med crème fraiche och strö över den rivna osten. Hyvla zucchinin tunt med osthyvel och blanda den i en skål med citronsaften, smaka av med lite salt och peppar. Riv kålen i små bitar och massera in lite olivolja och sal så att den mjuknar. Fördela sparrisen över botten och lägg på zucchini, strö över lite chiliflakes, citronzest och ringla över ganska sparsamt med olivolja.

Ta ut den varma plåten, ta tag i bakplåtspappret och dra försiktigt över allt till plåten. När smördegen börjat få färg lägger du på svartkålen. Håll koll så att smördegen inte bränns, det går snabbt på slutet. Toppa med hackade nötter och ringla över lite olivolja.

Fler favoriter med zucchini

Godare än vanlig lasagne

Ingen kommer att sakna lasagneplattorna när du ersätter dem med skivad zucchini. Täck botten på ugnsformen med zucchini, varva ostsås, mustig köttfärs kryddad med vitlök, oregano och tomatpuré och zucchini. Avsluta med sås och lite riven ost.

Choklad extra allt

Brownies med zucchini har blivit en viral succé. Toppad med en chokladfrosting är det choklad extra allt. Det är omöjligt att bara ta en bit.

Snurrig pasta

En svarv är det perfekta knepet för att få med barnen i matlagningen. Vem gillar inte att få svarva till sin egen pasta?

Smarriga fritters

Låt riven zucchini och fetaost få spela huvudrollen när det är dags för en grönare middag. Presentationen har stor betydelse för en maträtt, tänka bara på hur restaurangerna lägger ut texten. Kvällens middag är zucchinifritters som serveras med rostade potatisklyftor och en tomatsallad.