Den klassiska prinsesstårtan blev hypermodern och viral när resturang Sturehof i Stockholm gav den ny skepnad, perfekt anpassad för en person och serverad i glas. Allt blir godare i miniformat och tar du genvägen via färdig sockerkaka, hallonsylt och vaniljkräm är minisessan klar på en kvart.
Historien bakom tårtan
Prinsesstårtan eller Grön tårta som den hette från början skapades i mitten av 1900-talet av hushållsläraren Jenny Åkerström som drev en husmorsskola på Östermalm i Stockholm.
Bland eleverna fanns prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid. Recepten som användes i undervisningen publicerade 1948 i en kokbok som fick med namnet ”Prinsessornas nya kokbok”.
Där fanns receptet på den gröna tårta som kom att kallas prinsesstårta eftersom prinsessorna blev så förtjusta i den.
Lager på lager
Prinsesstårtans olika lager med luftig sockerkaka, hallonsylt, vaniljkräm, vispgrädde och täcket med marsipan är hemligheten som gör att den nästan 80 år senare fortfarande är vår favorittårta.
Lyxigast känsla blir det om minitårtan serveras i coupeglas, men vill du göra presentationen mer personlig fyndar du i de egna skåpen och använder olika glas.
Snabbaste vägen går via färdig sockerkaka, sylt och vaniljkräm.
Här är ungefärlig åtgång till fyra portioner:
1 pkt färdig tårtbotten sockerkaka
1 pkt frysta hallon eller 150 g hallonsylt
3 dl vaniljkräm
2,5-3 dl vispgrädde + nypa bakpulver
Florsocker
Marsipan som färgas in med gul hushållsfärg
Så här gör du
1. Stansa ut 4 rundlar av sockerkaka om du använder coupeglas eller 8 stycken om du har ett högre glas. Rundlarna behöver vara något mindre i storlek än serveringsglaset.
2. Kavla ut marsipanen till ca 1-1,5 mm tjocklek och stansa ut 4 ”lock” i samma storlek som glaset du ska servera i. Kavla mellan två bakplåtspapper så minskar risken att marsipanen fastnar, alternativt mjöla underlaget.
3. Hallonsylten kan med fördel göras rårörd av frysta hallon och lite socker. Det blir inte lika sött och lite rinnigare konsistens som sugs upp fint av sockerkakan.
4. Vaniljkrämen kan enligt gammal tradition blandas med lite vispad grädde för extra fluffighet. Kesella drömdessert vanilj är en bra genväg om du har bråttom.
5. Vispa grädden och ta gärna med en knivsudd bakpulver som gör den stabilare och ger marsipanlocket ett bättre stöd.
6. Lägg första sockerkaksbotten längst ner i glaset, fortsätt med sylt och eventuellt ytterligare en botten om den ryms. Fyll på med vaniljkräm och vispad vaniljgrädde. Avsluta med marsipanlock, valfri påskgarnering och sikta över florsocker.