Av Anna Sigrid
DUKAT FÖR FEST. Hemma hos Anna Sigrid sprudlar omgivningen av fest. Längst nere till höger, en numera klassisk "cykelnubbe".
Foto: ROFFE ANDERSSON
Utöver förra veckans lekfulla recept och bilder, framtagna efter samarbete mellan Anna Sigrid Pettersson, Margareta Andersson och fotografen Roffe Andersson, bjuder de denna vecka på sista-minuten-tips som räddar midsommarbuffén.
Text: Anna Sigrid Pettersson och Margareta Andersson. Foto: Roffe Andersson
Ibland så händer det saker helt oväntat. Plötsligt ringer kusinen från landet och har ett ärende och kan vi komma förbi. Eller värdparet som egentligen skulle hålla i middagen måste blåsa av på grund av sjukdom och en får ta över gästerna, och så vidare.
Plötsligt så har en bara två dagar på sig att tänka och handla. Några snabba recept kommer här. Och ni som glömt bort att det är midsommar på fredag, här är räddningen!
Fem, sex snabba med förstås, sill och potäter, är precis vad midsommargäster äter!
Matjessill med brynt smör
Här hänger det på smöret! Det ska brynas så den nötiga smaken framträder. Knepet är att vispa hela tiden så att mjölksocker och proteinet inte bränner vid. Ha medeltemperatur, rör om då och då och när det börjar sjuda och bubbla blir det som ett vitt skum på ytan. Fortsätt att röra om så smöret värms jämt. Låt det puttra och när det börjar koka, rör kraftigare så det inte fastnar i botten. Nu anas bruna partiklar och doften blir angenämt nötig. Ta kastrullen från värmen och sätt i vattenbad, annars fortsätter smöret brynas i den heta kastrullen. Vispa vidare så smöret kyls, låt vila en stund och ta bort skummet men en sked! KLART!
Till 4 pers
1 förpackning hela matjesfiléer
75 gr smör + 1 msk matjesspad
4 mjukkokta ägg, ca 9 min
cocktailtomater, hela och halva,
i olika färger
1 knippa gräslök
½ påse salladsmix
Gör så här
Häll av spadet från matjesfiléerna (men spara lite till senare) och skär filéerna i mindre bitar.
Kanta ett fat med salladsbladen och fördela sillbitarna innanför.
Halvera äggen på tvären och placera tillsammans med tomaterna lite godtyckligt över fatet. Dekorera med hackad gräslök.
Bryn smöret och smaksätt med lite av sillspadet.
Ringla hälften av smöret över sillen och servera resten vid sidan av tillsammans med nykokt färskpotatis.
Plisterpotatis
Till sillen är det fint med färskpotatis, här bjuder vi en variant!
Samla vitplister ca 1 liter, rensa, använd de två-tre översta bladvarven, blommorna är också användbara här och skölj i rikligt med vatten. Förväll i 30 sekunder och kyl bladmassan snabbt.
Häll bort vattnet och krama bladmassan så torr som möjligt. Skrubba och koka potatisen nästan klara. Häll av vattnet och på med locket igen så potatisen blir färdig av eftervärmen.
Bryn smöret i stekpannan som ovan, hacka plistern och lägg i pannan tillsammans med potatisen. Potatisen kan gärna delas. Rör runt i smöret och krydda med salt och peppar.
Majonnäs smakar fint till, mild och som en smekning mot gommen, testa en ny variant!
Ramslöksmajonäs
10 blad ramslök
1 ägg
1 msk äppelcidervinäger
2 dl rapsolja
Salt
Mixa bladen fint, slå i ägg och rör ner vinägern. Droppa i olja och fortsätt mixa till en tjock fin smet, smaka av med salt.
Champinjonsallad med oxalis
Så här års i grilltider säljs champinjoner till riktigt goa priser, testa en sallad också. Och krydda med lite oxalis och maskrosblad!
Plocka maskrosblad, skölj noga och byxa dem, alltså skär bort den stora bladnerven i mitten, där sitter mycket av beskan. Låt ligga i kallt vatten, byt vatten några gånger så dras beskan ur. Torka bladen, riv i bitar och bottna salladsskålen. Skär champinjonerna i tunna skivor, stek hälften i nötigt smör så svampen blir mjuk och sladdrig, krydda med salt och peppar. Blanda den stekta svampen med den råa och blanda ihop bladen också. Klipp oxalis över och för lite krisp och chrunch, rosta och hacka lite hasselnötter och fnula över. Oxalis är en syrlig klöver, ser ut och smakar som harsyra, men röd, snygg! Vrid lite salt över!
Getostflarn med sparris
Och känns det för spartanskt så går det lika bra med sparris! Sparris känns fortfarande väldigt lyxigt och är i perioder en prisvärd lyx! Och smördeg, finns att plocka ur både frys- och kyldiskar. Och ost!
Till 8 pers på buffé
1 rulle färsk smördeg
1½ - 2 buntar sparris
olivolja + flingsalt
1 burk bredbar chèvrefärskost
2 msk creme fraiche
100 gr chévre
1 ägg
rivet skal av en citron
1 näve rostade hasselnötter, grovt hackade (valfritt)
balsamicocreme
Gör så här
Värm ugnen till 200 gr.
Rulla ut smördegen tillsammans med pappret på en plåt.
Skåra försiktigt (utan att skära igenom) en 2 cm bred ram runt om.
Vispa upp ägget med en gaffel och pensla kanten.
Blanda resten av ägget med färskost, crème fraiche och citronskal och bred ut på degen innanför ramen.
Skölj och bryt av nederdelen på sparrisstjälkarna.
Blanda olivolja och flingsalt på ett fat och rulla stjälkarna däri så att de täcks ordentligt av blandningen. Fördela dem sedan jämnt ovanpå ostsmeten.
Grädda flanet i 15 minuter eller tills det fått fin färg.
Garnering
Strö över de grovhackade nötterna tillsammans med smulad getost och ringla över balsamicocreme.
Och vad är väl en midsommar utan jordgubbar! Hinner vi inte, orkar vi inte fixa tårtan, gör det enkelt! Gott!
Chokladdoppade jordgubbar
Till 4 pers:
100 gr mörk eller ljus choklad av god kvalitet
20-25 fina jordgubbar
Vid större mängd bär är det bara att smälta lite mer choklad
Gör så här
Skölj jordgubbarna ordentligt utan att ta bort bladfästet och lägg på en ren handduk för att lufttorka.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad, eller i mikron på svag effekt i 30 sek åt gången. Rör om mellan varven tills allt har smält.
Håll bären försiktigt i bladfästet och doppa i chokladen.
Lägg på bakplåtspapper och låt stelna 15 min i kylen.
Och, sommar och glass? Kan inte vara fel men se till att barnen har gått och lagt sig!
Gräddgrogg
Ja, det riktiga namnet ska
väl vara lingonparfait.
2 äggulor
2 dl vispgrädde
0,5 dl lingonsylt
0,5 dl florsocker
2 msk gin
Dela äggen, (vitorna kan med fördel frysas) vispa samman gulor, sylt och socker, vispa grädden och rör ner äggsockersyltröran i grädden och pytsa i gin. Häll i plastad glasslåda, blir ca 4 dl och frys. Efter fyra timmar är det behagligt glassmjukt. Socker och sprit gör att den inte blir stenhård. Lägg upp på fat, plastfilmen gör det lätt att få ur lådan. Rippla lite syltsörja över.
Och så går kvällen, fort över i natt. Mörkret uteblir och stämningen är god och ett tu tre har sista bussen gått och gästerna sover över. Ingen panik för frukosten. Världens godaste, enklaste bröd, tar 5 minuter att röra ihop, får stå och jäsa över natten och gräddas i ugn, samtidigt som frukostkaffet bryggs och teet kokas! Vänstra receptet för en två liters järngryta, det högra för en fyra liters.
Grytbröd
3 gr jäst (4 gr jäst)
4 dl kallt vatten (6 dl vatten)
1 msk honung (2 msk honung)
1 tsk salt (2 tsk salt)
50 gr pumpafrön (75 gr pumpafrön)
70 gr grahamsmjöl, 1 dl (130 gr grahamsmjöl, 2 dl)
350 gr vetemjöl (knappt 6 dl) (500 gr vetemjöl, knappt 8 dl)
Solrosfrön (solrosfrön)
Lös upp jästen i lite vatten med saltet och honungen. Rör ned resten av vattnet och frön och grahamsmjöl. Rör i vetemjölet och täck med en duk. Smeten är som gröt i konsistensen. Efter smeten jäst färdigt över natten, sätt gjutjärnsgrytan i kall ugn och på med värmen, 225 grader för lilla grytan och 250 grader för den stora och låt ugn och gryta hettas upp.
Ta fram grytan och smöra kanterna, en strimma smör på knivbladet och svep runt, och täck botten med solrosfrön. Häll över smeten i grytan, strössla på lite mer frön, på med locket och skjuts in i ugnen. Efter 25 minuter (30 minuter för den stora) ta av locket och fortsätt grädda under ytterligare 13 minuter (25 minuter för den stora). Brödet blir gudomligt gott alldeles nybakt, men är fullständigt omöjligt att skära vettiga skivor av.
Om det låter sig göras, vänta några timmar innan det skärs. Gräddas det på kvällen blir det perfekt till frukost. Och kanterna, med de rostade fröna blir väldigt goda! Och det är väldigt gott att krydda med mortlad fänkål, ta minst 2 tsk, doftar gudomligt!
Emaljerade grytor är lite känsligare för hettan så ha temperaturen på 225 grader öka på tiden istället.
Vimplar är en annan detalj i festpyntningen. Ambitiöst kan en köpa eller sy själv, eller så spänner man en tråd, fiskelina eller liknande och hänger servetter över, på diagonalen.
Funkar finfint inomhus men utomhus bör de nitas samman, både på längden och i spetsen. Och urvalet av färger och mönster är obegränsat.
Och nubbar! Den lilla detaljen som är så typisk midsomrigt! Ta en tom mjölktetra och stoppa flaskan i, fyll på med vatten, blommor och blader. Dock ska vi komma ihåg att när det tinar blir det blött, ställ flaskan på ett fat.
Och ska vi planera för midsommar 2022 eller julen och nubbar, en variant är cykelrundan. Ett par grannar som cykelsemestrade varje sommar, köpte en halvliter brännvin, skålade med var sin snaps kvällen innan de begav sig av, och sen vart efter längs färden fyllde de flaskan med örter och bär. För att sen kring julesillen nubba sin Sverigerunda. Det var sällan gott men hade sin charm. Det mesta går att lägga i flaskan. Några exempel: björnbär, blåbär, lingon, citronmeliss, kamomill, dill, johannesört, fläder – både blomma och bär, fänkål, kummin, nypon, svarta vinbär och slånbär. Men när semestern är slut bör örterna silas ifrån och förmodligen späs till angenäm styrka och smak.