RECEPT 2024-02-29 KL. 11:20

Ge havregrynsgröten en ny chans

Av Ninna Ekbom

Vattenlösliga fibrer ger havregrynen superkrafter. Ut med flingorna och in med gröten. Toppingen är grejen som gör havregrynsgröten till en självklar frukostfavorit.

Ge havregrynsgröten en ny chans
TOPPING. Med olika spännande tillägg blir gröten extra god. Foto: Unsplash

Visste du att havregryn är ett av väldigt få livsmedel som har vetenskapligt bevisade hälsofördelar? Havre är faktiskt forskarnas favoritgryn och det är betaglukan som är havrets superkraft. Betaglukan är vattenlösliga fibrer som hjälper till att förbättra ditt kolesterolvärde och hålla blodsockret på en jämn och bra nivå. Dessutom är varje gryn fyllt med nyttiga varianter av kolhydrater, fett, protein och ytterligare fibrer som gör dig både mätt och får de viktiga tarmbakterierna att blomstra. Kort och gott är havregrynsgröt en svårslagen näringsbomb som trots sitt bleka utseende kan smaka himmelskt gott.

Topping ger en ny grötupplevelse

Vilken gröt som helst blir godare med topping men för havregrynsgröten är den ett måste för att ge gröten mer karaktär. Det behöver inte vara krångligare än att lägga till rivet äpple, kardemumma, hackade valnötter och varm skummad mjölk för att ge gröten wow-känsla. Kokas den dessutom i mjölk eller havremjölk istället för vatten blir både smak och konsistens krämigare.

? Ugnsbakade päron med rårörd lingonsylt och nötsmör ger gröten en lyxig helgfrukost-känsla.

Blanda finriven ingefära, kardemumma och lönnsirap eller honung och häll över päronen innan du bakar dem i ugnen.

? Varm skummad mjölk eller havremjölk på gröten är en liten detalj som gör stor skillnad.

? Blanda ner jordnötssmör när du kokar gröten och toppa med banan och kanel. Mums.

? Valnötter, mandlar, solrosfrön men även granola ger gröten ett härligt crunch.

? Ta hjälp av frysdiskens mango, granatäpplekärnor, blåbär, lingon och hallon för mer färg och vitaminer.

Drick gröten

Växla upp till en hardcore smoothie och blanda i havregryn. Suveränt för alla som inte gillar att äta frukost eller behöver ett matigt mellanmål. Vill du göra den extra nyttig lägg till spenat eller avokado.

1 halv banan, gärna fryst och i skivor

1,5 dl frysta bär

0,5 dl havregryn

2-3 dl havremjölk

Mixa och drick. Har du bråttom gör smoothien i förväg och förvara den i kylen till nästa dag.

Gör din egen grötmix

Blanda havregryn, hackade nötter, torkade tranbär, kokos och kanel i en lufttät burk. Häll upp, blanda med vatten eller mjölk och rör om i kastullen. På nolltid har du en ny grötfavorit.

Nattlagad gröt

Minimera stöket i köket och låt gröten laga sig själv i kylen under natten. Inspirationen till over night oat är Birchermüsli som Maximilian Bircher-Benner introducerade i början på 1900-talet till sina patienter på sanatoriet i Schweiz. I receptet har originalets müsli och mjölk ersatts med havregryn och apelsinjuice som ger en friskare smak.

3 dl naturell yoghurt

1 dl apelsinjuice

1,5-2 dl havregryn

2 msk solrosfrön

0,5 dl kokosflingor

2 krm kardemumma eller kanel

Blanda alla ingredienserna och fördela i skålar eller en glasburk som får stå i kylen över natten.

Häll på lite skummad mjölk och servera med vari topping eller som på bilden ovan med mango, blåbär och hackad mandel. Overnight är en perfekt sommargröt tillsammans med jordgubbar

HAVREGRYN

Havrekärnan ångprepareras för att förlänga hållbarheten, därefter valsas kärnorna till den platta formen.

Havregrynen finns i olika tjocklekar, välj lite tjockare om du föredrar gröt med fastare konsistens.

FIBERHAVREGRYN

Fiberhavregryn är en blandning av havregryn och vetekli och Innehåller ungefär dubbelt så mycket fibrer som vanliga havregryn.

HAVREKLI

Ett fiberrikt kli som framställs genom att havret har valsats malts och siktats. Havrekli innehåller nästan dubbelt så mycket fibrer och protein som havregryn. Ger en slätare gröt som kan vara ett alternativ om man ogillar havregrynsgrötens konsistens.

STEEL CUT OAT

Här har havrekärnorna inte plattas ut, utan de är klippta, vilket ger mer tuggmotstånd och gröten behöver kokas i 8-10 minuter.

Text: Ninna Ekbom/GAZZINE