RECEPT 2020-05-15 KL. 10:56

Fräsch marmelad eller picklat gott

Av Anna Sigrid

Fräsch marmelad eller picklat gott
honey and dandelions in a jar on a table, selective focus

Nu blommar det för fullt och innan första gräsklippningen sker kan en skörda maskrosorna! En klassiker som alla känner till men få gör, är maskrosvin. Vem ORKAR plocka en hink full med blommor för att sen sitta och separera det gröna från det gula.

Nåväl till maskrosmarmelad orkar en plocka! Maskrosmarmelad smakar som maskrosor luktar, med en ton av citrus, friskt och blommigt och är gott till ost av olika sorter eller nybakade scones.

Med det här receptet kan du plocka så länge du orkar! Blommorna plockas efter morgondaggen dunstat och innan insekter blir för aktiva. Helt utslagna men det är BARA det gula av blomman som ska användas. Det är det gröna som står för beskan. Mortla anisfrön tillsammans med strösockret, det hjälper lite på traven. Riv skalen av frukten och pressa den. Jag föredrar lime, den ger i mitt tycke en djupare smak. Står du ut inte ut med en rinnig marmelad så använder du syltsocker som också innehåller pektinet. Men det finns naturligt pektin i citrusskal och i kärnorna, men kärnorna pillas upp efter kokningen.

Recept
1 del gula maskrosblomblad
1 del vatten
1 del socker
1 citrusfrukt
1 tsk anisfrö

Koka blommor, socker, anis, skal och vatten (kärnor), ca 10 minuter. Rör i fruktsaften och rör om ordentligt (pilla upp kärnorna). Häll den heta massan på väl rengjorda burkar (kokade eller i steriliserade i ugnen) och på med locket och ställ upp och ned att svalna! När massan svalnat ”krymper” den och det blir det där proffsiga klicket när en öppnar!

Picklade maskrosor
Här går knopparna åt! Plocka hårt knutna knoppar på förmiddagen och lägg i kallt vatten, byt gärna vatten, så går det värsta beskan ur. Sila ifrån och lägg knopparna på en handduk så det mesta av vattnet försvinner. Lägg i en väl rengjord burk och häll över en 1-2-3-lag (1 dl ättikssprit, 2 dl strösocker 3 dl vatten). Vill du vässa smaken kan du lägga ned några svartpepparkorn, en vitlöksklyfta, några svarta vinbärsbad. Häll den nykokade heta lagen över och ät dem på samma sätt som du äter kapris!

Foto: Adobe