RECEPT 2020-06-26 KL. 10:38

Låt smakerna blomma ut i saft och pannkaka

Av Anna Sigrid

Låt smakerna blomma ut i saft och pannkaka

Fläder! Finns det något somrigare än flädersaft? Nu börjas det! Blommorna kommer så här i början på sommaren och riktar sina blomsköldar mot solen!

Det är bara att plocka, till saft och sylt och annat gott! Doften är ljuvlig men det är fler som gillar växten, har en otur så är det svarta småbaggar som sitter på blommorna, med det är bara att skaka av! Här kommer ett urval av mina favoriter på blomman!

Saft:
• 20 stora blommor
• 4 lime eller 3 citroner
• 1 liter strösocker
• 1 liter vatten
• 50 gr askorbinsyra
• Ev natriumbensoat.

Skrubba citrusen och skär i tunna skivor. Varva blommor och frukt i ett kärl. Koka upp vattnet och häll i sockret och rör tills sockret har löst upp. Ta upp en kopp sockerlag och rör ut askorbinsyran och häll tillbaka lösningen i sockerlagen, rör om och häll sockerlagen över frukt och blomma! Täck med duk och låt stå svalt i 3-5 dagar, rör om en gång om dagen! Se till att frukt och blomma är under ytan, det blir bara brunt men ger missfärg. Häll sen massan över i en silduk och låt det rinna av. Tappa på flaskor och förslut. Saften håller en månad i kyl. Vill du spara den till vintern kan du frysa in den eller tillsätta natriumbensoat, följ instruktionen på förpackningen. Ta en kopp saft och lös natriumbensoat i den och häll sedan tillbaka i stora kärlet, rör om och tappa på flaskor.

Här kan en välja vidare i hanteringen av blom- och fruktmassan! Jag hackar gärna alltihop, kokar med mer socker till en marmelad. Häll upp på glasburkar som har kokats tillsammans med locken. Låt burkarna svalna upp och ned, då blir det vakuum och sen, det proffsiga klicket.

Eller, pilla fram fruktskivorna och frysa styckvis för att ha som ”is” till annat, eller lägga på kött eller fisk vid grillning. Håll i minnet att det är sött!

Fläderpannkaka 1:
• Pannkaksmet
• Fläderblommor

Gör din vanliga pannkaksmet (min är 0,5 dl rapsolja, 0,5 tsk salt, 1 dl mjöl, 2 ägg och 3 dl mjölk – vispa ägg, mjöl, salt till en smet och häll försiktigt ner mjölken under omrörning och sist oljan, för att slippa smöra järnet mellan varje pankis) klipp bort stjälkarna så du bara har själva blommorna och rör ner det i smeten och grädda, servera med sylt och flädersaftsmaksatt grädde!

Fläderpannkaka 2:
• Pannkaksmet
• Fläderblommor

Doppa blommorna i pannkaksmeten och grädda! Servera med färska jordgubbar!

Champagne:
• 2 mycket stora fullt utslagna blomklasar
• 1 citron
• 2 msk äppelcidervinäger
• 4,5 liter vatten
• 8 dl strösocker

Pressa citronen och skär skalet i fyra bitar, lägg blommor, skal och saft i en kruka. Lös sockret i vatten (alltså inte koka upp vattnet) och häll över frukt och blommor, tillsätt äppelcidervinägern. Rör om då och då, täck med duk och låt stå cirka ett dygn. Sila ifrån och tappa på flaskor, gärna petflaskor, men fyll inte ända upp. Det blir ett visst tryck efter några dagar. Skruva åt korkarna ordentligt. Ställ på sval plats, gärna i en tät låda med en kraftig duk över, ifall nån flaska skulle explodera (ett år kunde jag skrapa ned en flaska från väggen, satt som gladpack!). Låt stå i minst tre veckor. Servera väl kyld! Öppnas under stor försiktighet!

Och så lilla nubben:
Fyll en burk med fläderblommor, häll över 5 dl vodka. Ställ i solen och efter fem dagar lägg i två citronskivor. Tappa på flaska efter ytterligare två dagar. Låt mogna i mörkret och minns sommarn i december!