Av Anna Sigrid
Gott som strudels och plättar
Det är nu jag köper pumpa. Som den snålmaja jag är så passar jag på när röda lappar sätts på. Visserligen är 15-20 kr per kilo inte högt, men med tanke på hur många kilo en pumpa kan väga så blir det en del. Och så mycket mat det kan bli av alla sorter! Pumpasoppa är det första jag tänker på! Och som det pannkaks- och plättmonster jag är blir det också plättar! Smarrig efterrätt, ja tack och så lite snacks! Varsågoda!
Pumpasoppa
• 800 gram skalad pumpa
• 100 gram sötmandel
• 2 äggulor
• 2 dl mjölk
• 2 dl buljong
• 5 apelsiner
• Kryddor
Skala och skär pumpan i bitar och baka i 200° ugn i ca 15-30 minuter, beroende på bitarnas storlek, eller tills den är mjuk. Mosa dem efter de svalnat och lägg över i en gryta.
Mal mandeln, separera äggen (vitorna kan frysas till annat tillfälle eller till plättarna) och pressa apelsinerna. Blanda mandel, apelsinsaft och äggulor med det kalla pumpamoset. Fortsätt att vispa medan soppan sakta värms. Tillsätt buljong och mjölk, lite i taget. Soppan blir mustigare i smaken med kycklingbuljong. Krydda med salt. Soppan ska bli len och mjuk i smaken, servera gärna med en klick smetana eller crème fraiche och rivet apelsinskal.
Plättar
• 330 gram pumpa
• 2 äggvitor
• 1 nypa mjöl
•70 gram riven parmesanost, grana padano eller pecorino
• Salt
• Muskotnöt
• Saffran
• Olja till stekning
Riv fruktköttet. Blanda samman äggvita med osten, bind ihop med mjölet. Tillsätt kryddorna och rör ned fruktköttet. Var generös med oljan och stek/fritera plättarna tills de fått en gyllenbrun färg. Låt plättarna rinna av och fortsätt gärna på crème fraiche-temat vid serveringen.
Pumpastrudel
Denna magiska deg som får det mesta att bli lite festligare!
• 4 dl vetemjöl
• 1 krm salt
• 2 msk rapsolja
• 1,25 dl vatten
Och fyllningen:
• 600 gram pumpa
• 50 gram sultanrussin
• 200 gram socker
• 50 gram valnötter
• 20 gr smör
• 1 äpple
• 1 tsk kanel
• 1 citron
Skär äpple och pumpa i bitar och lägg i panna. Koka bort fruktsaften under ständig omrörning. Efter frukten svalnat tillsätt sockret, 2 msk citronsaft och rivet från en halv citron. Mixa till en slät röra och blanda i nötter, russin och kryddor.
Blanda vetemjöl, salt, vatten och olja till en smidig deg. Kavla ut degen tunt, tunt, ca 40x40. Lägg fyllningen en bit ifrån kanten och rulla. ”Limma” ihop rullen vart efter med det smälta smöret. Nyp ihop ändarna så fyllningen håller sig på plats, och lägg rullen på en plåt och pensla med det sista av smöret. Grädda i 200° ugn i 30-40 minuter eller till fin färg.
Och en snabbare väg är att köpa färdig smördeg, då blir den färdiggräddade strudeln frasigare.
Marinad
• 2 nypor salt
• 1 msk socker
• 1 tsk malen kanel
• 1 msk vitvinsvinäger
• 3 msk äppelsenap (eller blanda 1 msk äppelmos 2 msk senap)
Och ska vi nu ha zero waste så äter vi skalet också. Tvätta och skär skalet i kvadrater, ca 2x2 cm. Sjud i vatten i ca 5 minuter. Blanda samman övriga ingredienser och låt skalen dra i marinaden under många timmar. Plocka skalen ur marinaden med en liten gaffel och stoppa i mun, kan med fördel passera en skål med riven parmesan.
Foto: Adobe