RECEPT 2020-05-15 KL. 10:43

Soppa på Ramslök och pesto på Löktrav

Av Anna Sigrid

Soppa på Ramslök och pesto på Löktrav
Green creamy soup with wild garlic leaves on wooden background. Spring healthy food.

Nyttigt och gott!

Några godingar i naturen är löktrav och ramslök. Smakar som det låter. Löktrav är för många ett ogräs och ramslök växer i det vilda i en fuktig lövskogs, gärna kalkrik på kalkrik mark.

Det kan också vara precis som med kantarellställen, inget en informerar andra om! Men du kan odla dem hemma också, men räkna med att sorkar och mullvadar blir sura och otrivs!

Det här är inte växter som tänjer uthushållskassan utan mer trevliga inslag i matlagningen. Det vanligaste är i olika former av pesto.

Jag börjar med löktrav! Ogräs som sagt, tvåårig växt som är vintergrön, växer som en rosett första året för att året därpå dra iväg och bli uppåt en 80 cm hög. Doften och smaken är mild lök- och lite senapsaktig, ju större växt, ju större smak men smaken försvinner helt vid varm tillagning. Mixa den till en pesto eller äta den blad för blad, så att säga i sallad. Där gör den sin nytta. Blomman är också ätlig och kan pynta toppen på en sallad.

Plocka växter tidigt på dagen och låt de gärna ligga i kallt vatten, för att damm och grus ska sjunka och annat skräp flyta upp men också att växterna får mer spänst! Använd blad och späda stjälkar. Torka och sätt igång!

Löktravspesto:

5 dl grovt hackad löktrav
1,5 dl rostade hasselnötter eller rostade solrosfrön
75 g riven ost, västerbotten eller lagrad präst, eller annan smakrik hårdost
2 dl kallpressad rapsolja
Salt, svartpeppar

Mixa växter och nötter/frön, (skalen från hasselnötterna är onödigt bittra så pilla bort det) och ost och droppa i oljan till ”lagom” konsistens uppnåtts. Krydda av med salt och peppar och är det för mesigt, kläm i lite vitlök då!

Ramslök
Plocka på förmiddagen. Växten kan förvaras i vattenglas, eller försluten påse i kylskåpet. Om en nu hittar jättestället så kan en finhacka och frysa. Användningsområdet är större än ramslöken. Det går att göra pesto ungefär som ovan. Hittar du bara ett litet bestånd kan du förvara smaken i kallpressad rapsolja. Ca 10-20 blad, 2,5 dl olja och en nypa salt, mixa och förvara mörk.

Ramslökssoppa:

1 st gul lök
2 msk smör
6 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl vitt vin
100 gr sköljd och
hackad ramslök, spar
lite till dekoration
2 dl creme fraiche
1 potatis
Salt och peppar

Hacka lök och fräs den blank i smöret, häll över vätska och buljongtärning, jag tycker hönsbuljong ger en fin och mustigare smak, koka försiktigt i 5 min, skala potatisen och riv den på finaste rivjärnet och lägg i rivet och låt koka vidare i 10 minuter. Blanda ned den hackade ramslöken, häll i större delen av crèmefraiche och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar, servera med i resten av crèmefraiche och resten av ramslöken. Och är nu soppan för tunn så gör en toppredning, skaka lite mjöl och vin, rör i under omrörning, låt koka ytterligare några minuter.

Och hur som helst, örterna ovan, mixa, blanda med smör och vitlök och bred på brödskivor och bränna av i ugnen under några minuter, är aldrig fel!

Foto: Adobe