REPORTAGE 2022-12-29 KL. 10:00

14 argument för att skippa fyrverkerier i nyår

Av Susann Engqvist/Gazzine

14 argument för att skippa fyrverkerier i nyår
JOBBIGT. Den som har sett djur lida av fyrverkeri-stress vet hur hårt det drabbar. Foto: Adobe

Även om du själv tycker att det är okej att skjuta lite raketer på nyår, finns det många skäl för att låta bli. Vill du helst slippa, men har svårt att övertala din familj eller bekantskapskrets, här kommer 14 bra argument för att skippa fyrverkerierna i nyår – och för alltid.

1. Fyrverkerier dödar människor
Sju personer i Sverige har dött av fyrverkerirelaterade skador, den senaste 2013. Samtliga är män 17-27 år.

2. Fyrverkerier skadar i genomsnitt 24 personer/år
Årligen skadas ungefär 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka sjukhusvård. Vanligast är skador på ögon, huvudet och händerna. Det senaste årtiondet har i snitt 24 personer behövt läggas in på sjukhus för vård med skador orsakade av fyrverkerier. Ungefär 40% av de skadade är under 18 år, dvs, barn som enligt lag inte får hantera fyrverkerier över huvud taget.

3. Dina medmänniskor mår psykiskt dåligt
För människor som kommer från krig och oroligheter kan fyrverkerier både ge ångest och vara traumatiserande. Äldre, kanske dementa, personer kan också ha svårt att förstå vad som händer och bli oroliga och rädda.

För många djurägare är dagarna runt nyår många gånger fyllda av oro, frustration, skräck och ilska. Att se sin älskade fyrbenta väns rädsla och panik är fruktansvärt.

4. Fyrverkerier innehåller mikropartiklar som hamnar i våra lungor och blodomlopp
När krut och metallpulvren brinner bildas mikroskopiskt små partiklar i luften. De är bara någon tusendels millimeter stora. De här partiklarna andas du, jag och våra barn sedan in djupt ner i lungorna. De är så små att de till och med sprids i vårt blodomlopp. Exakt hur de påverkar oss är inte klarlagt, men det låter inte särskilt hälsosamt, eller hur?

5. Fyrverkerier dödar och skadar djur
Ungefär en tredjedel, det vill säga närmare 300 000 svenska hundar, (du vet de där fyrbenta hjältarna som hjälper oss att hitta vilsna personer, stödjer sjuka barn och ungar med diagnoser, ledsagar synskadade, hittar knark och cancer, vaktar hus och hem, fångar brottslingar – och inte minst, är ovärderliga sällskap för många ensamma….) blir negativt påverkade av fyrverkerier. Vissa så allvarligt att de blir fullständigt sönderstressade och traumatiserade eller måste behandlas med starkt lugnande medicin.

Varje år springer runt 80 hundar bort i panik i anslutning till nyår. Många återfinns aldrig, andra hittas döda eller skadade, till exempel av trafik. Även hästar och katter flyr i panik med dödlig utgång, kor bryter sina ben och förlorar nästan fullgångna kalvar när de rusar runt i skräck för det okända. Även vilda djur blir skrämda, inte sällan ut i trafiken där de både skadar sig själva och bilförare. Att hitta döda fåglar i närheten av uppskjutningsplatser är inte heller ovanligt.

6. Fyrverkerier orsakar bränder
Varje år får räddningstjänsten rycka ut på grund av bränder orsakade av fyrverkerier. Statistiken har blivit bättre med åren sedan fyrverkeripjäser med styrpinne förbjudits, vilket minskat både personskador och bränder. Men historiskt sett brukar ungefär 200 bränder årligen orsakats av fyrverkerier.

7. Fyrverkeriet kan vara förbjudet
Många kommuner tillåter fyrverkerier från privatpersoner precis runt tolvslaget, från 23-01, men det är bara då. Övrig tid på året måste du ha tillstånd för att skjuta fyrverkerier. Lokala förbud brukar också finnas som till exempel förbud att avfyra nära sjukhus, ålderdomshem, kyrkogårdar och alltid – flygplatser. Smällare är sedan många år förbjudna i Sverige. Det är också förbjudet att sälja eller ge bort fyrverkerier till personer under 18 år, minderåriga får inte heller avfyra fyrverkerier.

8. Fyrverkerier innehåller miljöfarliga tungmetaller
För att få alla sprakande färger i fyrverkerier används tungmetaller som exempelvis aluminium, magnesium, litium, strontium, koppar och barium. Att de hamnar i svampar, bär och djuren i naturen, i vårt dricksvatten eller grönsakerna vi ska äta, kan knappast vara hälsosamt.

9. Fyrverkerier skräpar ned
Ofta står fyrverkeritårtorna kvar efter nyårsnatten, vilket ger ful nedskräpning. Vissa ämnen som används, till exempel barium, kan också vara direkt livsfarliga för exempelvis hundar som biter i eller slickar på fyrverkeriskräpet, eller barn som leker med dem.

10. Fyrverkerier är inte så populärt som det varit förr
Många personer tar idag avstånd från fyrverkerier. Det är inte alls säkert att du blir festens medelpunkt, i alla fall inte av det skäl som du tänkt, för att du har med dig fyrverkerier. En undersökning gjord 2020 av försäkringsbolaget If, visade att 6 av 10 svenska tycker att fyrverkerier borde förbjudas. Bland hund- och hästägare är det cirka 70% som vill se ett förbud.

11. Många kommuner väljer bort fyrverkerier helt
Många svenska kommuner väljer bort, eller har på grund av coronapandemin avstått från nyårsfirande med offentliga fyrverkerier. Men redan innan pandemin fanns flera goda föredömen som skippade kommunfyrverkerier, exempelvis Arboga, Visby (hela Gotland), Haninge, Hedemora, Kalmar, Kristianstad, Kristinehamn. Kungsbacka, Linköping, Lund, Norrtälje, Nynäshamn, Södertälje, Växjö, Piteå och Östersund.

12. Fyrverkerier är dyrt
Många lägger tusentals kronor på några sekunders fyrverkerier, som kanske inte ens syns ordentligt om det är mulet eller dimmigt. En klassisk fyrverkeritårta för strax under tusenlappen ger dig 40 sekunders skådespel – det kan du göra mycket annat roligt eller vettigt för – som räcker längre än 40 sekunder… Ungefär 200 miljoner kronor (!!) lägger vi svenskar på fyrverkerier årligen, 90% av dem vid nyår.

13. Du måste hålla dig nykter
Det kanske i och för sig inte är någon uppoffring, men många tycker att det är trevligt att ta lite vin till nyårssupén och ett glas bubbel vid tolvslaget. Men lagen säger ”Du måste vara nykter om du ska hantera fyrverkerier”.

14. Dina vänner kan inte fira nyår med dig
Många, särskilt hundägare, försöker fly till fyrverkerifria platser/hotell och betalar stora summor för att få det lugnare. Det innebär att de aldrig kan fira nyår med sina vänner utan måste antingen resa bort eller stanna hemma. Istället för en trevlig nyårsmiddag sitter de kanske instängda med en darrande hund i ett fönsterlöst badrum med högsta volym med musik på mobilen, eller i källaren eller bakom filttäckta fönster med dammsugaren på i flera timmar för att maskera fyrverkeriljuden.

Är det verkligen värt allt detta?

Susann Engqvist/Gazzine

ALTERNATIV
Stora tomtebloss som lite större barn kan hantera själva, lasershow (som kan ge över 10 miljoner olika färgnyanser och vackert komponeras ihop med musik)

Svävande papperslyktor är dock INTE ett bra alternativ då de kan innehålla ståltråd som kan skada djur när de landar i naturen eller hamnar i böndernas hö.

Källor: MSB, Socialstyrelsen, Djurens Rätt, SVTYle, If försäkring, Brandskyddsföreningen, Dagens Industri, Expressen mfl.