REPORTAGE 2022-12-29 KL. 09:55

5 tips på hur du vedeldar mer miljövänligt

Av Ninna Ekbom/Gazzine

5 tips på hur du vedeldar  mer miljövänligt
ENKLA KNEP. Mysfaktorn blir ännu bättre om man vet att man kan vedelda mer miljövänligt. Foto: Unsplash

Spara både värme, pengar och miljön genom att elda smart i din kakelugn och braskamin.

När vintern närmar sig och energipriserna skjuter i höjden har efterfrågan på både ved och eldstäder exploderat. Egen härd är guld värd som alternativ värmekälla, men det är viktig att elda på rätt sätt för att skydda både din egen hälsa och miljön.

1. Välj rätt träslag
Mest värmeenergi ger täta träslag som björk, bok, ask, och lönn. Vi eldar sällan med ädelträ i Sverige och björk är favoritveden som brinner jämnt, ger bra värme och glöder längre än porösare trä som gran och tall. Gran kan vara ett bra komplement att elda med tillsammans med björk. Barrved är bäst för eldning bakom luckor eftersom kådan i veden sprätter iväg gnistor.

Elda aldrig med målat eller impregnerat trä, spånskivor eller liknande de skadar både eldstaden och miljön.

2. Torr ved bäst för miljön
Elda alltid med torr ved, det är tveklöst det bästa för miljön. Fuktig ved brinner sämre, ger mer utsläpp och du inte få ut lika mycket värme som från torr ved. Bäst energiutdelning får man om veden har en fukthalt på knappt 20 procent, nyhuggen ved har en fukthalt på 50 procent. Köper du staplad ved i säck är den torr och kan användas direkt.

Ved har ett bäst före-datum. Snustorr ved brinner för snabbt och energin försvinner ut i skorstenen.

3. Köp större mängd
Eldar du regelbundet och har möjlighet att lagra veden är det billigare att köpa större mängd. På våren är priserna ofta lägre än på hösten.
Köper du nyhuggen ved behöver den lagras utomhus i ungefär ett och ett halvt år innan den är tillräckligt torr för att eldas med. Stapla den luftigt utomhus under tak eller i nödfall under en presenning som inte dras ner för långt utmed sidorna.
Att slå ihop två vedträd mot varandra är ett knep för att se om veden är tillräckligt torr. Torr ved ger ett högt och klart ljud, är veden fuktig blir ljudet dovt och tungt.

4. Tänk på lufttillförseln
När du tänder behöver elden få tillräckligt med luft. Öppna alla spjäll och ha luckan lite öppen. När elden tagit sig, stäng luckan men ha spjällen fullt öppna. När elden har kommit igång ordentligt kan du sänka lufttillförseln lite. Vid lagom lufttillförsel brinner elden med klara gula lågor.

5. Tänd på toppen
För att elda miljövänligt ska du tända i toppen, så att det brinner uppifrån och nedåt. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften. Elden brinner jämnare, och det blir mer värme per vedträ.

1 Stapla vedträd luftigt, gärna i form av en fyrkant med de grövre underst och finare späntved högst upp.

2 Placera tändmedlet tex braständare precis under de översta vedträden och tänd på.

Ninna Ekbom/Gazzine