REPORTAGE 2022-11-10 KL. 09:35

7 förvånande fakta om hållbarhet

Av Åsa Lekberg Steinsvik/Gazzine

7 förvånande fakta om hållbarhet
MATSVINN. I Sverige slänger vi cirka 39 kilo ätbar mat per person och år. Foto: Scandinav Bildbyrå

Trodde du att du visste allt om hållbarhet? Här är sju fakta som du kanske inte kände till trots allt

Danskar bryr sig mer om vad de smörjer in huden med
Om du bor i Danmark har du sex gånger så många miljömärkta tvålar, schampon, hudkrämer och kosmetikaprodukter att välja mellan, jämfört med om du bor i Sverige.

Allt tyder på att danskarna bryr sig mer än svenskarna om vad de använder på kroppen och att det i sin tur påverkar utbudet.
Källa: SVANEN.SE

Transporterna av mat står inte för den största klimatpåverkan
Av matens totala växthusgasutsläpp står transporterna för “ bara” 5 procent.
Drygt 70 procent av matens totala växthusgasutsläpp sker på produktionsstadiet.
Källa: KRAV


Återvunna material räddar inte världen - mindre shopping gör det
Köper du plagg i återvunna material i tron att det är bra för miljön? Tyvärr handlar ett plaggs totala klimatpåverkan inte om vad det är tillverkat av. I stället beror den största klimatpåverkan på hur plagget spinns, vävs, stickas, färgas, efterbehandlas och transporteras.
Källa: MISTRA FUTURE FASHION

Vi borde äta mindre kött men i stället äter vi mer!
Sedan 1960 har konsumtionen av nötkött ökat med 29 procent och år 2018 konsumerade vi drygt 24 kilo nötkött per person i Sverige. Konsumtion av fågel har ökat med nästan 300 procent sedan 1990. Fårkött har ökat från cirka 1,5 till knappt 2 kilo per person de senaste tio åren.

Vår konsumtion av nötkött är högre än för den genomsnittliga EU-medborgaren, medan den är mindre för griskött och matfågel.
Källa: NATURVÅRDSVERKET

Hur var det nu med plastkorken på mjölkförpackningen?
Låt den sitta kvar. Plast är inget problem vid återvinningen utan går bra att elda upp och ger fjärrvärme tillbaka. Skippa också att diska förpackningen.

Genom att låta bli att diska ur förpackningen sparar du vatten och värmeenergi som kostar mer än det smakar ur ett hållbarhetsperspektiv.
Källa: JESSICA CEDERBERG WODMAR (50 MYTER OM HÅLLBARHET)

Sopor som sorteras i återvinningen blandas och bränns upp
Hör du till dem som inte tycker det är någon idé att sopsortera eftersom allt ändå blandas i ett kärl i slutänden och bränns upp?

Då är det dags att vakna upp. Att sortera gör stor skillnad, särskilt när det gäller metaller som aluminium där energivinsten ofta är 80 procent i jämförelse med att producera nytt.
Källa: JESSICA CEDERBERG WODMAR (50 MYTER OM HÅLLBARHET)

Maten - det största problemet
Matproduktionen står för 25 procent av alla växthusgaser som värmer upp jorden. Om vi vill ha en frisk planet behöver, med andra ord, alla tänka på vad vi äter och hur maten som vi äter är producerad.

Var dessutom noga med att äta upp maten du köper och släng så lite som möjligt.
Källa: WWF

Åsa Lekberg Steinsvik/Gazzine