REPORTAGE 2022-11-10 KL. 09:50

Äldrekontakt erbjuder de äldsta en social samvaro

Av Anneli Leijel

Äldrekontakt erbjuder de äldsta en social samvaro
FRAMKÖRNING. skjuts till fikat är en del av det som Äldrekontakt erbjuder. Foto: Pressbild.

Är du över 75 år och upplever att det blivit allt svårare att komma ut? Kanske har du få, eller inga, vänner kvar i livet? Då kan Äldrekontakt vara något för dig.

Snart startar Äldrekontakt sin verksamhet i Vallentuna. Ett sätt för de allra äldsta att träffas och fika tillsammans en gång i månaden.

En fikavärd håller i träffen hemma hos sig och chaufförer hämtar och lämnar från dörr till dörr. Det är gratis att vara med och man är med så länge man vill.

– Vi vänder oss till samhällets allra äldsta. För att kunna vara med ska man vara över 75 år, bo ensam i eget boende och ha börjat få det svårt att ta sig ut på egen hand. Snittåldern på våra gäster är 87 år, berättar Therese Gyll, verksamhetsansvarig på Äldrekontakt.

Vårt sociala lim är kaffet
Äldrekontakt grundades år 2008 och finns i dag i flera kommuner. Vallentuna blir den 35:e kommunen. På kansliet i Stockholm finns en handfull anställda och runtom i landet cirka 1000 volontärer.

–Vi vet att det finns många äldre som har flera utmaningar, de ser sämre och har sämre rörlighet och då är det inte så lätt att ta sig ut på egen hand. Äldrekontakt skapades för att hjälpa till så att de äldre i stället för att längta efter gemenskap, erbjuds ett helt nytt sammanhang där de både får träffa jämnåriga i samma situation och umgås över generationsgränserna, berättar Therese Gyll.

Konceptet innebär att det skapas en grupp med åtta äldre personer och tolv volontärer. På så sätt knyts 20 personer till varandra. Ungefär hälften av de tolv är fikavärdar och resten är chaufförer, som också är med och fikar. Fikavärdarna turas om att bjuda hem de äldre till sig, en söndag eftermiddag per termin. På så vis sker träffarna hemma hos olika familjer varje månad.

– Vi har fikat tillsammans genom alla tider. Vårt sociala lim är kaffet. Eftersom våra gäster kan ha svårt att gå och att se, har vi chaufförer som hjälper dem på med kappan, stoppar in rullatorn i bagageluckan och sedan hämtar 1-2 personer till. De blir ledsagade och träffar några av de andra gästerna redan i bilen. Efter två timmars fika skjutsas de sedan hela vägen hem igen, berättar Therese Gyll.

Inte en digital målgrupp
I Vallentuna finns nu värdar och en gruppledare, men fler chaufförer behövs och gärna fler gäster också – så att det kan startas två grupper. Exakt när Äldrekontakt startas är ännu inte klart, men så snart som möjligt är budskapet från Therese Gyll.

Agnetha Björklund är gruppledare för en av Äldrekontakts grupper i Täby. Hon berättar att träffarna är mycket uppskattade.

–De är väldigt pratglada. Det babblas som sjutton! De som är med i den här gruppen är alla över 90 år. Vissa har begränsningar i rörlighet och kommer inte ut så mycket. Så det här, att både få träffa jämnåriga och yngre, olika åldrar, tycker de är väldigt roligt. Att få fika gott tillsammans och det sociala.

Utvärderingar visar att åtta av tio säger att de är mindre ensamma i och med samvaron i Äldrekontakt och nio av tio tycker att träffarna är viktiga för att må bra.

Eftersom många i målgruppen inte är så digitala, får det ett schema för träffarna utskrivet på papper och både gruppledare och chaufförer ringer och stämmer av inför varje träff.

–Det är väldigt roligt att se hur de som är med går från att se glaset som halvtomt till halvfullt. De får mer kraft, vågar ta för sig och mår bättre, säger Therese Gyll.

Om man vill veta mer om Äldrekontakt i Vallentuna går det bra att ringa till kansliet på nummer 076-052 68 00.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se