REPORTAGE 2023-12-14 KL. 10:35

Är du BARA förälder just nu?

Av Ninna Ekbom

Så får du mer tid och mår bättre under småbarnstiden. Att bli förälder kan vara den lyckligaste tiden i livet och samtidigt en period av sömnlöshet, oro och knäckande Instagram-flöden. Här är psykologernas råd för att må bättre.

Är du BARA förälder just nu?
BRA TIPS. Skala ner och välj bort saker under småbarnsåren är ett psykologerna Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal råd för att må bättre som förälder. Foto:Johan Wennerdal.

Det finns en rädsla för att uppfattas som egoistisk om du som förälder lyfter frågor om ditt mående – fokus ska ju vara på barnet. De två är inte motsättningar, utan snarare förutsättningar för varandra. Om vi tar hand om oss själva har vi betydligt större möjlighet att vara de närvarande och engagerade föräldrar de allra flesta av oss vill vara.

Här ger Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal, som skrivit boken ”Må bra som förälder – psykologernas strategier för småbarnsåren”, sina råd för hur du gör för att stanna upp och hitta en bra väg framåt.

Tryck på pausknappen

Nyckeln till att få stopp på prestationshetsen ligger i att vi slutar pusha oss själva till att prestera på alla områden samtidigt.

– Skala ner och se över saker som du tror att du måste göra. Ibland är det till och med så att vi inte märker alla måsten, de bara rullar på. Ställ rimliga krav på din tillvaro och rensa bort saker som känns betungande under småbarnsåren. Att välja bort saker kan kännas tråkigt, men det är en förutsättning för att orka och må bra, menar Clara Zelleroth.

HARMONI. Nyckeln till att få stopp på prestationshetsen ligger i att vi slutar pusha oss själva till att prestera på alla områden samtidigt. Foto: Pexels

Jämförelse ökar stressen

Flödena i våra sociala medier förser oss med bilder och berättelser om hur det tycks möjligt att lägga tid på jobbet, vänner, fritidsintressen och ett perfekt hem samtidigt som du är småbarnsförälder.

– Bilderna visar egentligen något extremt och ouppnåeligt. Varje ny prestation, njutning eller positiv känsla vi ser läggs till vår egen lista över vad det innebär att vara en bra förälder, och steg för steg förstärks en känsla av otillräcklighet. Avfölj konton som bidrar till den känslan.

Du är inte ensam

Att det sociala stödet spelar en viktig roll är väl belagt. Det handlar naturligtvis till viss del om praktisk avlastning; allt blir lättare om man då och då får en paus från ansvar, nattvak eller matinköp.

– Det känslomässiga stödet är minst lika viktigt för att känna att du inte är ensam utan att det finns vänner eller släktingar för vilka du vågar berätta om det som är jobbigt eller svårt.

Utveckla din självmedkänsla

För att utveckla en bra självmedkänsla behöver du stanna upp och lägga märke till hur du känner just i stunden.

–Vara öppen för att det kanske inte bara är behagligt utan att det även finns känslor som stress, ledsenhet, irritation eller skam. Våga se och vara i att det kanske är svårt för dig just nu. Du delar den upplevelsen med många andra (även om det kanske inte verkar så i ditt Instagram-flöde). Träna på att vara vänlig mot dig själv. Fråga dig: ”Vad behöver jag just nu?” och försök agera utifrån ditt svar, säger Helga Johnsson Wennerdal.

Återhämtningen är viktig

Återhämtning är avgörande för att vi ska klara av och må bra i ett högt tempo. Vad som är återhämtande är olika för olika personer, även om det mest återhämtande för alla är en god natts sömn.

–Fundera över vad som brukar få dig att varva ner och känna dig lugn, försök göra mer av det. Ett sätt kan vara att ta vara på de små pauserna som uppstår i vardagen, som att sätta sig i soffan trots att middagen inte är undanplockad eller tvätten väntar.

ÅTERHÄMTNING. Om vi tar hand om oss själva har vi betydligt större möjlighet att vara de närvarande och engagerade föräldrar de allra flesta av oss vill vara. Foto: Unsplash

Vårda er relation

Ett första steg om ni har det kämpigt i relationen kan vara att påminna dig själv om hur du vill vara som partner.

–Hur var du gentemot din partner när ni träffades och lärde känna varandra? Samtidigt är det viktigt att du är tydlig med vad du själv vill och behöver. Utgå från dig själv, snarare än att fokusera på vad du tycker att din partner gör dåligt, tipsar Helga Johnsson Wennerdal.

Kärleksrelationen är ett pågående arbete som behöver vårdas, men det behöver inte vara att åka på en weekendresa eller att gå ut och äta på tu man hand. Att uttrycka intresse för och omsorg om den andra är däremot viktigt – att inte glömma bort att fråga hur dagen har varit och att faktiskt lyssna på svaret, att ge en extra lång kram eller kanske köpa den andres favoritjuice till lördagsfrukosten.

Ninna Ekbom/Gazzine