REPORTAGE 2022-10-27 KL. 09:35

Budgetsmarta tips som lyfter Halloweenfesten

Av Anna Sigrid Pettersson

Budgetsmarta tips som lyfter Halloweenfesten
SKRÄCKKÄK. Monsterburgare och spökmjölk. Foto: Anna Sigrid Pettersspn

Halloween infaller i år som alla andra år den 31 oktober. I min värld blir det en höstfest, den sista innan vintern slår sina kalla klor i oss.

Fördelen med Halloween 2022 är att det inte sammanfaller med Alla helgons dag som är en rörlig högtid och inträffar 5 november. En kyrklig sed för att vörda martyrer och helgon. Många av oss tänder ljus på gravar och i minneslunder för att hedra våra bortgångna. En fin stund för eftertanke och kärlek. I år är det optimalt, en fest- och bushelg och en helg för minnen och reflektion.

Men, Halloween och fest! Det ska spraka om Halloween, ljus och eld, lyktor och brasor hör till, liksom zombies och spöken.

Så här fixar du festen
Marken är fylld av nedblåsta äpplen som doftar jord och mustigt precis som i gamla källarhålor. Pandemin har lärt oss att det går bra att festa utomhus. Så gör Halloweenfesten till en utomhusfest och budgetsmart! Utklädningsbehovet krymper till en huvudbonad! Har ni några busiga tonårsbarn eller grannbarn så är det läge för ett riktigt spökligt pysmys. Ge dem en ficklampa och det kan bli riktigt kusligt. Ljuskäglan under hakan och lite whohahaha, mysigt. Nivån på spökerierna måste förstås anpassas till gästernas nivå. Det ska vara lagom läskigt!

Lysande tips
Brasor i eldkorgar brinner tillsammans med lyktor och marschaller. All eld och ljus får förstås stå på behörigt avstånd så inga olyckor sker. Värmeljusen är svåra att använda utomhus, kylan gör att paraffinet dränker veken och det slocknar fort. Sätter du värmeljuset i en liten burk och sätter den lilla burken i en stor så brinner värmeljuset mycket längre. Lindar du den stora burken i gasbinda, lite slarvigt så där så har du nästan en mumie, lite ketchup som ”blod” så är du hemma, bordsbelysning.


MYSELD. En brasa och flera lyktor så blir trädgården en härlig festplats. Foto: Anna Sigrid Pettersspn


Julgransbelysningen kan också komma fram och tjänstgöra som ljusslinga, ”klä” på varje ljus en spöklik vit servett, klipp den rund och markera ögonen med tuschpenna. Ta en muffinsform till hjälp för att göra en huvudform. Eller fyll din röda plasthink med ljusslingan. Igen, rita ögon och den grinande käften och pumpan är klar. Notera utomhusslingor ska vara märkta IP44.

Andra passande dekorationer är fladdermöss. Klipp ut i svart papper och vik till kropp och vingar och sätt reflex som ögon. Fladdermössen kan med fördel hänga i tunna resårtrådar så de gungar både i sidled och upp och ned och ögonen reflekterar ondskefullt. Tänk på balansen när du sätter dit tråden.

Läskiga godbitar
Och vad serveras då utomhus i kylan? Vanlig korv blir lätt avhuggna fingrar, kokt eller grillad, Skär bort en bit på sidan av ena änden, så där nagellikt, du kan lägga små streck också som markerar fingrets leder. Serverat i bröd med massor av ketchup, blod! Eller en monsterburgare? Förberedd ostskivorna genom att skära ena kanten i flikar och glöm inte huggtänderna! Ögonen på skaft är oliver på tandpetare, bara att trycka ned och tungan som lipar läskigt är gurka, salt- eller smörgåsdito, skivad på fel ledd. Här flödar ketchupen och vill en kosta på, kan tunna skivor av röd paprika förstärka det blodiga intrycket. Till dryck serveras blodsoppa, jag menar saftsoppa eller fläderbärssoppa (se recept) direkt ut termosen och kan sötas med spöklika maränger.

Zombiekull och spökboll
Och lekarna då? Zombiekull en variationsrik tafattlek där en är Zombie och får bara röra sig i slowmotion och skratta hånfullt och samtidigt jaga de andra och försöka kulla dem. De får i gengäld bara ta sig fram med jämfotahopp. Och den som blir kullad blir i sin tur zombie. En variant kan vara att den som blir kullad blir en ny zombie, och då blir de två zombies som bildar kedja och jagar nya som också blir zombies. Det gör de tills alla har blivit zombies. Blir det för läskigt kan en vara hjälte som genom sina magiska armar kan ge en skyddande omfamning runt den hotande personen - är det mycket små barn kan det vara skönt och tryggt med en vuxen som hjälte.

En klassiker är spökboll, minns ni från skolgympan? Kräver en större yta och är en laglek där två lag ställer upp på var sin planhalva. Det gäller att bränna en motspelare genom kast med boll utan att studsa i marken. Den brände spelaren blir då spöke och hamnar bakom motspelarens planhalva, i spökzonen, och kan alltså anfalla och bränna sina motståndare i ryggen. Och så hålls det på att kastas och brännas till sisten är kvar!

Snygga lyktor
Hålls festen inomhus så fungerar julgransbelysningen och hinken utmärkt samt alla zombies-ljuslyktor. Det bär mig emot att använda en pumpa till lykta, dyrt och hör till traditionen, jag vet men nu är det andra tider. Dekorationspumpor kan göras i papier maché, kräver ballong, tidningspapper, tapetklister, färg och tålamod.


HINKPUMPOR. Fin dekoration utomhus. Foto: Anna Sigrid Pettersson


Riv remsor av tidningen, (använder du orange silkespapper eller servetter är du nästan klar), pensla på tapetklister på den uppblåsta ballongen och täck, pensla, täck, pensla, ett lager till, pensla, mer papper osv. tills du har en jämn boll. Låt den torka (det är här tålamodet kommer in), punktera ballongen, skär ut ögon och mun och måla. Voilá! För säkerhets skull, sätt en vanlig ljuslykta inuti så inget börjar brinna!

Enklare att festa inomhus
Utbudet av rätter som serveras inomhus breddas och allt som serveras ute funkar inne. Naturen är god och gratis så nypon och japanska lyktor kan dekorera borden. Jag bottnade med ett svart lakan och som överduk kom tomma potatissäckar till pass. Krampaktig hand (morötter, morgondagens soppa) som kämpar genom bordskivan kan också bidra till pyntet liksom spindelnäten (”snöstjärnor”). Behovet av varm dryck minskar också. Serveras läsk kan det göras i mumieflaskor eller pumpaflaskor med orange läsk, tomflaskor som lindats med rivna trasor eller bara målade spökögon, med mjölk i blir det riktigt ruskigt!

Vi kan lägga till några mumiekorvar också! Skär remsor av smördeg eller pirogdeg (se recept), kavla degen tunn och skär i remsor, linda runt en prinskorv och grädda i ugnen 225° och passa på dem, ca 10-12 min eller tills gyllene färg på degremsorna. Detta kan potatismosspöken och ketchup. Eller varför inte en spökpizza? Antingen gör själv en pizza och toppar med ostspöken och olivspindlarna som kryper omkring eller skär ut spöken ur tjocka ostskivor, halvera oliven, den ena halvan blir kroppen och den andra skärs i strimmor och blir ben. Eller på köpepizza, grädda pizzan enligt förpackningen. Snåla inte med osten, skär tjocka skivor. Avsluta hela måltiden med en fruktansvärd efterrätt, monstersallad!

Inomhuslekarna blir lite lugnare. Vi kan sätta spindeln i nätet, tänk knorren på grisen eller göra ”pappersloppor” antingen fyllda med uppdrag – gå som en zombie, hoppa på ett ben, eller gåtor på temat spökerier.


Kul Halloweengåtor
1, Till vilket hav åker zombies och mumier för att bada? 2, När är det otur att se en svart katt? 3, Varför talar spöken latin? 4, Vad får du när du korsar en lärare och en vampyr? 5, Vad har kropp, armar och ben men ingen mage?

Svar:
1) Döda havet, 2) När du är en mus, 3) Dött språk, 4) Blodprov, 5) Skelett



Anna Sigrid Pettersson
annasigrid@vallentunanya.se