REPORTAGE 2022-04-07 KL. 16:00

Dags att dra igång årets odling på hemmaplan

Av Daniel Bergholm

Med sommaren bara några månader bort är det dags att börja planera din odling.

Dags att dra igång årets odling på hemmaplan
Här visar hon upp sin potatisodling, som börjat värmas upp för att kunna vara redo till midsommar. Foto: Roffe Andersson

Trots att jorden till viss del ännu är för kylig för att plantera i, har Sandra Jacobsson redan drivit upp ungefär 300 plantor, och potatisodlingen är förberedd.

– Jag vill kunna skörda potatisen redan till midsommar, säger hon.

Trots att det fortfarande är flera minusgrader på nätterna med snön singlandes ner från himlen har Sandra Jacobsson börjat förbereda årets plantor.

Hon ser sig själv som en hobbyodlare och i sin trädgård kommer allt från 12 sorters tomater, potatis, lök av olika slag, rotfrukter och betor finnas.

– Mycket handlar om att förbereda genom att exempelvis driva upp plantorna inomhus. Sen är mitt bästa tips att odla det man gillar att äta, säger hon.


I väntan på våren står det mesta fortfarande inomhus, bland annat 12 sorters tomater som ska ut till växthuset. Foto: Roffe Andersson


Masken
En grundpelare i att lyckas med sin odling är maskarna. De ses som viktiga medhjälpare i trädgårdsjorden och Sandra behöver inte leta länge för att visa upp några maskar som dolt sig i hennes potatisjord.

– De är våra bästa små vänner, det är avgörande att det finns mycket mask i jorden för en bra odling, säger hon.

Enkelt och svårt
Sandra Jacobsson menar att potatis, tomater och sallat är bland det enklaste att odla.

– Och där tycker de flesta att tomaten är roligare än potatisen, då man kan följa utvecklingen. Sallat är enkel men har en förmåga att drabbas av sniglar, säger hon.

Svårast är de grödor som hela tiden drabbas av skadedjur. Några odlingar är svårare att skydda och hon medger att man som hemma-odlare ofta kan få se sig besegrad.

– Jordgubbar, de blir alltid uppätna! Jag fattar knappt själv hur det går till. Ifjol kom också en massa fjärilslarver åt våra tomater. De var överallt! Även kål, som familjen älskar, blir alltid angripna när kålfjärilar tar sig in under näten.

Hur kan man skydda sig?
– Det finns nät mot fjärilar, snigelkanter till pallkragar, ferramol då sniglarna torkar ihjäl. Man kan även klippa sniglar, men det finns ingen 100 procentig metod, säger hon.
Tidsaspekten är något som kan vara viktigt att ta med i beräkningen om man vill ge sig in i hemodlings”branschen”.

– Det blir ett par gånger per dag. De får mer kärlek än mina barn får, men å andra sidan klarar sig mina barn själva, säger hon med ett leende.


Sandra Jacobsson har börjat årets hemma-odling trots att snön fortfarande faller från himlen. Över 300 plantor är i gång och snart är även växthuset redo. Foto: Roffe Andersson


I trädgården har Sandra även ett växthus.

– I växthuset behöver de som behöver mest värme bo. I år blir det tomater, gurka, paprika, chili.

Viktigt att rotera
Över hela trädgården hemma i hennes hus i Vallentuna ligger allt redan noggrant planerat. Och allt följer vissa odlingsmallar.

– Jag roterar mycket, exempelvis ska potatisen inte vara på samma ställe varje år. Det är viktigt att flytta grödor då en del drar mycket näring och vissa lätt blir sjuka. Att flytta runt minskar risken för sjukdom eller att dränera ett område på näring, säger hon.

Även om Sandra har en stor odling i sin trädgård är det inte något som behövs för att börja. Oftast kan det räcka med en balkong.

– Där kan man utan problem odla blommor, jordgubbar, lök och tomater. Jag känner många som gör så, säger hon.

För att få till jorden i sin hemodling använder hon enkla knep som dynga från närliggande gårdar och löv från höstens träd. Och för att hålla på med hemodlingar behöver man, till skillnad från många andra hobbyintressen, inte vara en tekniknörd. Sandra använder pluggbrätte, växtbelysning med lysrör och ett växthus.

– Mycket handlar om ifall man är en sådan som vill dra i gång odlingarna tidigt, säger hon.

Ett sista tips nu när sommaren närmar sig är att välja ut dina plantor med omsorg, om du räknar med att ta dig i väg från huset under semestern.

– Ur den aspekten är potatisen bäst även där och på andra sidan har vi tomater som är sämst, de är jäkla kinkiga, säger Sandra Jacobsson.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se