REPORTAGE 2024-02-29 KL. 11:20

Därför gillar vi vissa mer än andra

Av Petra Carlsson

Vissa är väldigt omtyckta och lyckas alltid, både i privatlivet och i arbetslivet, medan andra gnetar på år efter år utan att bli befordrade eller särskilt sedda. Vad är det som gör människor framgångsrika och attraktiva? Psykolog om varför vi gillar vissa mer än andra och tips på hur du kan bli mer omtyckt.

Därför gillar vi vissa mer än andra
KOLL. Ingrid Tollgerdt-Andersson arbetar som forskare, författare, föreläsare och konsult kring ledarskapsfrågor. Hennes bok Attraktion & kemi grundar sig i forskning kring vad det är som avgör att vi gillar en människa. Foto: Privat

Ingrid Tollgerdt-Andersson, psykolog och doktor i ekonomisk psykologi har i drygt 30 år forskat kring ledarskap och personkemi. Desto fler människor hon träffat, desto intressantare tycker hon att det är: Varför gillar man vissa och andra inte?

– Det går väldigt, väldigt snabbt. På fyra sekunder känner du om du gillar någon. Det är mycket utseendet, kläderna, kroppsspråket och karisman som avgör. Sedan börjar vi prata, men det kommer i andra hand, säger Ingrid Tollgerdt-Andersson.

Det tål alltså att tänka på, såväl när du ska på anställningsintervju som när du ska på dejt eller träffa nya människor du vill göra ett positivt intryck på.

– Alla som jag intervjuat, kvinnor som män, säger att det som är avgörande i en rekrytering, efter att de gått igenom CV och annat förstås, är magkänslan vid mötet. Om det känns att det är rätt: ”Jag kände det på handslaget”, ”det var ögonen, det stämde”, ”jag känner att de är ärliga”.

Bra grund

Ingrid tycker att man inte ska gå emot sin magkänsla.

– Man ska inte lita på den till 100 procent, men man ska lita så mycket på den att man inte går emot den. Och det handlar om kroppsspråket – det står för 70-80 procent av vår kommunikation, och jag tror att väldigt många människor inte är medvetna om det. När du säger en sak men din kropp förmedlar något helt annat, det känner andra av, även barn och djur.

Så vad har du kommit fram till? Finns det något recept på framgång?

– Självkänsla och att våga tro på sig själv är grunden till att lyckas, både med business och att lyckas med sig själv och må bra över huvud taget.

Är det bara bra att vara duktig, eller kan det vara ett hinder?

– Vi pratar en hel del om duktiga flickor som något negativt. Men så ser inte jag det, för det är alltid bra att vara duktig. Du kommer in på de utbildningar du vill och kan ta dig fram. Vi får en skjuts uppåt; vi får en massa positivt när vi presterar bra, säger Ingrid och menar att här hjälper självkänslan till.

– En god självkänsla gör att vi kan säga nej utan rädsla att bli mindre omtyckta. Den får oss att våga vara oss själva, att gå våra egna vägar. Det är en myt att kvinnor har sämre självkänsla än män. Det är snarare en fråga om personlighet. Likaså inverkar socioekonomiska faktorer i högre grad än genus.

Något som Ingrid lyfter fram är den betydelse våra gener har för vår självkänsla.

Färsk forskning

Forskare vid UCLA har hittat en gen som kallas OXTR, oxytocin receptor, som är nära sammanbunden med optimism, självkänsla och tilltron till att man har kontroll över sitt eget liv.

Ingrid poängterar att denna forskning fortfarande är i sin linda, men att så mycket som 50 procent av självkänslan tycks kunna förklaras utifrån vår personlighet och vår genetiska uppsättning. Men det är inte kört om man inte har en lyckad OXTR-gen.

– Den grundläggande självkänslan har vi med oss, men den ökar oftast genom åren. Den påverkas förstås av omgivningen och dess reaktioner. Den som tidigt lyckas och får bekräftelse blir stark och vågar mera.

50 procent beror på gener

Negativa erfarenheter kan naturligtvis påverka även en god självkänsla, men den tycks trots allt vila på en stabil grund.

Intressant är att alla Ingrid intervjuat om självkänsla lyfter fram betydelsen av att framhäva och entusiasmera andra, att få människor att må bra.

– Har man bra självkänsla ser man alla och kan umgås med alla. Man har inte behov av att trycka ner andra.

Bra självkänsla gynnar alltså inte bara oss själva utan alla i vår omgivning. Och den lyser igenom, man kan se på människor om de har bra självkänsla menar Ingrid. En annan väldigt viktig faktor som visade sig avgörande vid rekrytering är humor. Annat som gör oss framgångsrika är passion och engagemang.

– Den stora drivkraften bland dem jag intervjuade i min första bok var att de alla känner passion för det de gör. Om man tycker något är kul då blir man inte trött för då är det ett nöje att jobba. Du utstrålar glädje och det känner dina medarbetare.

Självkänsla, entusiasm, humor och passion. Det är sådant som är svårt att lära sig.

– Ja, det är det ju. 50 procent tror jag beror dels på generna, dels på vår uppväxt. Det har betydelse hur mycket vi blir bekräftade de första åren. Jag tycker ändå, när jag jobbat med människor, att många ändå kan lära sig. Övning ger färdighet. Om man är intresserad.

Det handlar om att lära känna sig själv. Något Ingrid brukar lyfta fram är att ha förebilder: ”Har de kunnat så kan jag”.

En sak att tänka på är att våga ta plats när du kommer in i ett rum. Det öppna trevliga kroppsspråket kan man faktiskt träna på, säger ingrid och menar att det handlar om hållningen, att man sträcker på sig; har en klar och tydlig blick och ser andra i ögonen utan att vika undan.

– Och ett leende är ju alltid oslagbart. Vill man jobba med sin självkänsla, är ett bra tips att umgås med människor som vill dig väl.

Text: Petra Carlsson/GAZZINE