REPORTAGE 2022-06-16 KL. 15:00

Det digitala nomadlivet här för att stanna

Av Ingrid Hedman / GAZZINE

Det digitala nomadlivet här för att stanna
Det digitala nomadlivet ger oss möjligheten att bosätta oss var vi vill i världen, det enda som egentligen krävs är ett pålitligt Wifi. Foto: Pixabay

Under coronapandemin har många svenskar haft möjligheten att jobba hemifrån och allt fler har då också upptäckt fördelarna med att inte behöva gå till en fysisk arbetsplats.

Den digitala nomadrörelsen har under de senaste två åren vuxit lavinartat och trenden spås växa ännu mer i framtiden. Övergången till hybridarbete har helt enkelt skapat en av de största arbetsplatsrevolutionerna i modern tid.

Ökad frihet, mer flexibilitet och mindre stress över att få ihop livspusslet. Det är några av de många positiva effekter som hemmajobbandet har resulterat i efter två år med pandemin.

Distansarbetet har även öppnat upp möjligheterna för oss att bosätta oss var vi vill, inte där jobben nödvändigtvis finns. När arbetsuppgifterna kunnat utföras via datorn och kontakten med kollegorna upprätthållits via digitala verktyg som Zoom och Teams, har många därför tagit chansen att exempelvis flytta ut till landstället eller utomlands under kortare eller längre perioder.

Distansarbetet har dessutom visat sig medföra positiva effekter på vår hälsa. Enligt en undersökning från Högskolan i Gävle som utfördes under 2021, där man studerade stress och återhämtning hos 23 anställda när de jobbade hemifrån respektive på kontoret, är distansarbetare mer avslappnade under arbetsdagen och rör sig mer i jämförelse med arbetskamraterna som befunnit sig fysiskt på arbetsplatsen. Och aldrig förr har så många svenskar gett sig ut i naturen för att vandra, cykla och njuta av friluftsliv. Det sociala livet har också flyttat utomhus med mindre risk för smitta och möjlighet att hålla avstånd.

Nya arbetsrutiner kräver ett nytt mindset
Men det nya arbetssättet innebär förstås även utmaningar. När många anställda arbetar på distans ställs högre krav på ledarskapet inom företagen. Chefer och arbetsledare har tvingats tänka om och förlita sig på att de anställda faktiskt utför sina arbetsuppgifter utan ständig övervakning. Sajten Human Resource Executive, som har listat de fem främsta trenderna inom HR-teknik under år 2022, konstaterar att arbetsgivare idag måste komma bort från tanken att de anställda är mest produktiva på kontoret. Istället behöver man fokusera på vad personalen faktiskt åstadkommer, och utmaningen blir att ge dem flexibiliteten att matcha sin arbetsmiljö med resultaten de ska leverera.

Nomadlivet utomlands lockar
I takt med att reserestriktionerna har lättat har också flera upptäckt tjusningen med att leva nomadliv utomlands. Den digitala nomadtrenden är idag hetare än någonsin och runt om i världen poppar det upp nya communities och spännande destinationer för internationella distansarbetare. Varför sitta och huttra i den svenska kylan och mörkret under det långa vinterhalvåret när du istället kan ta med laptopen till playan i Cancún, inta morgoncappuccinon samtidigt som du besvarar mejl på Champs-Élysées eller kombinera jobb med surflektioner på Bali? Den nya digitala världen öppnar upp oändliga möjligheter för den som väljer att frilansa eller har förmånen att ha en öppensinnad chef. Och när internationella nomader ska ranka sina favoritdestinationer står inte helt oväntat de med pålitlig Wifi, härligt klimat, ett etablerat community för digitala nomader och låga levnadskostnader högst i kurs.

Silverturister – en ny kategori resenärer
Med ett ökat resesug har också besöksnäringen i många länder insett den enorma potential som finns i den ännu outvecklade nischen distansarbetare, och denna målgrupp har man därför börjat benämna som silverturister. En silverturist utgör nämligen en utmärkt inkomstkälla då den ofta stannar längre tid på platsen och spenderar mycket pengar på mat, boende och aktiviteter.

Ett av de mest populära resmålen för digitala nomader i Europa är Kanarieöarna. Hit reste nästan 50 000 distansarbetare under 2021 och gruppen spås att öka med 90% till slutet av 2023 enligt Nomad List, världens största onlinecommunity för distansarbetare. För att attrahera ännu fler nomader till öriket lanserade den kanariska turismsektorn en tävling förra året där vinnaren belönades med en gratis work-ation med boende, kontor och aktiviteter under sex månader.


Bali? Maldiverna? Costa Rica? Många drömmer om att ta med sig laptopen och jobba från playan. Och visst känns den här utsikten lite inspirerande? Foto: Pixabay


Coworking – skapar gemenskap
Alla fördelar till trots, under pandemin har också ökat den psykiska ohälsan i samhället ökat bland personer som upplever distansarbetet ensamt och isolerat. Den sociala gemenskapen med arbetskamraterna på kontoret är viktig, och för att fylla det behovet har marknaden inte varit sen att haka på. Överallt i såväl Sverige som världen startas allt fler så kallade cowork-ing spaces upp, som förutom att erbjuda skrivbord även lockar med en rad olika förmåner där allt från gemensamma frukostar, mingelträffar, workshops och utbildningar till AW:s, speeddating och gym ingår i medlemskapet.

Tips på coworking-spaces i Sverige

Stockholm:
Impact Hub, Jakobsbergsgatan 22
Erbjuder stöd för digitala nomader med ett globalt nätverk av 17 000 entreprenörer att bli inspirerad av och nätverka med. Medlemskap i olika prisklasser.
Unity: Jyllandsgatan 16 i Kista och Heliosgatan 13, Hammarby Sjöstad

Boende och coworking i ett och samma paket! Coliving som en del av coworking-konceptet har funnits en längre tid utomlands, men nu börjar det även dyka upp i Sverige. På Unity finns förutom coworking spaces och möblerade studiolägenheter även gym, café och möjligheter att delta i events och workshops.

Rindö:
Överkstan:
Med havet som utsikt kan du njuta av Stockholms skärgård på ön Rindö, intill Vaxholm. Här finns lokaler för coworking och kreativa möten, konferenser och möjlighet till pausgympa och kajakpaddling.


På Överkstan på Rindö utanför Vaxholm kan du njuta av utsikten över Stockholms skärgård medan du jobbar. Kanske blir det en kajaktur på lunchen? Foto: Lena Norrman


Göteborg:
Kolgruvan, Kolgruvegatan 12
Exklusiv coworking space med endast 20 skrivbordsplatser men medlemmarna har tillgång till lokaler för konferenser och events och bjuds in till samtal och mingelträffar med kulturellt och kreativt likasinnade.

Örebro:
Hive, Kyrkogatan 3
Hive har ambitionen att vara ”arena för mänskliga möten, där entreprenörskap och innovation står i fokus”. Erbjuder lokaler för kundevents, frukostföreläsningar och utbildningar.

Gotland:
Wisby Creative Centre, Strandgatan 1
Wcreate säger sig ha skapat en kreativ mötesplats för allt från lokala startups till konsulter inom multiföretag och erbjuder kontorsplatser, utbildningar och möteslokaler nära hamnen i centrala Visby.

Tips på coworking communities i världen

Las Palmas, Gran Canaria:
The House www.the-house.eu
Calle Bravo Murillo 34

50 000 inresande digitala nomader kan inte ha fel: Gran Canaria är en av världens bästa platser för distansarbete med Las Palmas som främsta hotspot. Här finns massor av coworking spaces som tävlar om att locka medlemmar genom events, entreprenörsträffar, fika- och lunchmöjligheter och de bästa kontorslokalerna.

Koh Lanta, Thailand:
KoHub (öppnar igen november 2022)
https://kohub.org

Klimatet, de låga levnadskostnaderna, maten, den internationella atmosfären och en upparbetad infrastruktur för turism och distansarbete har placerat Thailand på topplistan över de digitala nomadernas favoritdestinationer. På KoHub finns blixtsnabbt Internet, en terrass med hammockar, restaurang och en tropisk trädgård samt co-living tillsammans med andra nomader.

Lissabon, Portugal:
Outsite
https://outsitecoworkcafe.com

Rua de São Paulo 109
Bästa platsen är huvudstaden Lissabon, som är otroligt populärt bland internationella distansarbetare. På Outsite i Lissabon samlas nomader, resenärer och lokalbor för att jobba, fika och vara kreativa tillsammans.

Costa Rica:
Vill du njuta av regnskogar och ett fascinerande djur- och naturliv, himmelska stränder och tropiskt klimat är Costa Rica rena paradiset. Under 2022 introducerar landet också ett digitalt nomadvisum, som gäller ett helt år, men då måste du ha stadig inkomst på minst $US3000.

Bali:
Bali har länge varit synonymt med digitalt nomadliv tack vare sina många caféer med blixtsnabb Wifi, fantastiska stränder, rika kulturliv och låga priser. Under pandemin stängde landet sina gränser men nu när restriktionerna börjar lätta förväntas nomadlivet på ön att få ett rejält uppsving.

Barcelona, Spanien:
Felisa CoWork
C/Rosselló 295
https://felisacowork.com

Barcelona behöver knappast presenteras som internationell smältdegel – och naturligtvis finns även en gigantisk arena för coworkers här, där de olika kontoren gör allt för att locka till sig medlemmar med innovativa förmåner. Felisa CoWork i stadsdelen Eixample erbjuder exempelvis personlig coaching, ekonomisk rådgivning, massage och brainstormingfrukost till sina coworkers.

Georgien:
Sugen på att testa en annorlunda destination, rik på kultur och naturupplevelser och bortom massturismen? Då ska du bege dig till Georgien. Landet jobbar hårt för att locka fler digitala nomader genom att bland annat erbjuda digitala nomadvisum och attraktiva coworking spaces.

London, England:
Work.Life
13 Hawley Crescent
https://work.life/locations/camden

I hippa Camden huserar detta coworking space som riktar sig till kreativa själar med en ”punk-rock approach to business”, ett stenkast från den legendariska Camden Market där du kan shoppa på lunchrasten. Svårt att ordna hundvakt när du jobbar? Inga problem, här är även pälsklädda familjemedlemmar välkomna.

Ingrid Hedman/GAZZINE