REPORTAGE 2022-08-04 KL. 13:00

Diplomaten Lars Vargö vill stärka kulturen på hemmaplan

Av Daniel Bergholm

Diplomaten Lars Vargö vill stärka kulturen på hemmaplan
AVKOPPLANDE MILJÖ. Lars var ännu inte riktigt klar med diplomatlivet när han flyttade till Vallentuna. Men det blev bra med närheten till Arlanda. Foto: Privat

Lars Vargö (M) är för andra året i rad med på moderaternas vallista i Vallentuna. Inför valet finns han som nummer åtta, men erfarenheten han sitter på är något som sticker ut bland samtliga politiker.

Han är japanolog och har varit diplomat och ambassadör sedan 1978 i allt från Japan, Sydkorea, USA, Libyen och Litauen, men vid 74 års ålder har han ännu inte tröttnat på det politiska spelet.

– När jag slutade med allt inom riksdagen, diplomati och ambassadörskap, var det nyfikenheten som drog mig hit. Att jobba med den reella politiken. Verkligheten sker på lokal nivå i kommunerna, säger Lars Vargö.

Sommarhus i Vallentuna
Han flyttade till Vallentuna med familjen 2004 efter några års arbete i riksdagen. Men Lars Vargö berättar att redan året därpå började utlandstjänsterna igen och i drygt ett decennium var huset i Vallentuna ett sommarhus.

– Vi slog till utan att tänka. 2005 fick jag en utlandstjänst och då blev det att vi bara kunde vara här på sommaren. Det man oroade sig över varje år var att gräsmattan skulle växa igen. Samtidigt var det skönt att ha ett ställe nära flygplatsen, säger han.

Intresset för Östasien och Japan i synnerhet har alltid funnits där. Under gymnasietiden brukade han smita från lektionerna för att ta sig till det Östasiatiska museet. Men han insåg att för att förstå livet på andra sidan världen var han tvungen att lära sig språket, och det var en grundsten till livet som diplomat.

– Jag upptäckte målningar från Japan men förstod inte texterna. Det slutade med att jag gick på universitet i Kyoto i Japan i 3 år och efter det sökte jag tjänsten som tolk på ambassaden 1978. Efter det har det rullat på, säger han.

I jobbet som diplomat har han fått testa på det mesta, och han nämner att den viktigaste förmågan är att kunna, på ett vänligt sätt, prata med vem som helst.

– Lite skämtsamt brukar man säga att: ”diplomati är som att be någon dra åt helvete på ett sätt som gör att personen vågar se fram emot resan”.

En riktad Kalashnikov
Att han jobbat med det under så lång tid beskriver han lite som en dröm. Men det har inte alltid varit enkelt. Utöver många år i Japan och på andra fina platser beskriver han den tuffaste tiden när han tänker tillbaka till året i Libyen och den så kallade “hard ship-posten”.

– Då kunde man få en kalashnikov riktad mot en, men det var inte hotfullt utan mer ett sätt att markera makt. Det svåraste var ändå att kunna kommunicera, vi tänkte olika på alla nivåer. En ambassad fungerar som en åskledare mellan två länder, och förmedlar kontakten mellan regeringar vilket var svårt när man tänker annorlunda.

Som Japanolog har han spenderat 20 år i Japan från och till och fascinationen till landet går inte att ta miste på när vi pratar. Anledningen till att det fungerat så lätt att leva där menar han har att göra med att vi är två kulturer som tänker väldigt lika, och det finns mycket vi kan ta efter.

– En häftig grej är att de lyckats behålla så mycket av den gamla kulturen in i den moderna världen. Sen är det facinerande för mig att trots 126 miljoner på en yta som motsvarar Norges, fungerar allt väldigt bra. Tänk dig 126 miljoner norrmän i Norge. Det hade skapat massor med problem, säger han.


DIPLOMATI. "Diplomati är som att be någon dra åt helvete på ett sätt som gör att personen vågar se fram emot resan". Foto: Pressbild


Får välja parti
Att bosätta sig i Vallentuna ser han som en viktig detalj för att hinna med allt som händer i livet.

Allt från ordförande i Haiku-sällskapet, chef för Japancentret samt att inför det förra valet börjat intressera sig mer för den lokala politiken. Moderaterna låg honom närmast, vilket man uppfattar lite som en lättnad som han själv uttrycker det.

– Som diplomat ska man kunna jobba för vilken regering som helst, totalt politiskt obunden. Nu kände jag att jag kunde för första gången säga vad man själv tyckte och inte följa någon regering, säger Lars Vargö.

Vad är det som driver dig mest inom den lokala politiken?

– Det är främst att få mer liv i kultursidan. Det är bra men det finns mer att göra. Det är också ett ämne där vi inte har så mycket kontroverser mellan partierna och det finns möjlighet att samarbeta, säger han och fortsätter.

– En tanke jag har är att utnyttja historien från vikingatiden som var en tid av mycket poesi genom skaldekonst. En förhoppning jag har är att få till en årligt återkommande poesifestival i Vallentuna.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se