REPORTAGE 2022-04-14 KL. 11:20

Hennes pillrande blir sevärda konstverk

Av Daniel Bergholm

Hennes pillrande blir sevärda konstverk
Blir äggskalet för tunnt riskerar det att spricka, säger Katarina. Foto: Roffe Andersson

I Katarina Hallsten Hultheimers hus i Bällsta staplas de konstnärliga tittäggen på hög.

De senaste åren har hon skapat praktfulla pepparkakshus och nu är det faberge-liknande skapelser på agendan.

– Ibland blir det bra och ibland blir det skit, men jag älskar att skapa, säger Katarina.

Katarina påpekar att hon är helt självlärd, och utöver några konstnärer från bland annat Polen, Tjeckien och Ukraina, som hon tar inspiration i från, handlar det mest om att experimentera sig fram.

– Jag kunde i princip ingenting, den inspiration jag tagit är mest från Instagram, man kan säga att jag är en ”Instagramknarkare”. Men sen har jag testat och testat och lärt mig utifrån det, säger hon.


Plastlådor fulla med alla detaljerna till äggen håller hon på och fixar med hela året. Foto: Roffe Andersson


En gemensam nämnare för samtliga av hennes konstverk är kristyren, som används flitigt till både hennes pepparkakshus och tittäggen.

– Jag har insett att jag älskar att spritsa och färga kristyren. Främst gillar jag konsistensen, säger hon.

Kan spricka
Ingredienserna som behövs för tillverkningen är inte alltför komplicerade.

Det som behövs till äggformen är en stor mängd strösocker och vatten som man blandar med livsmedelsfärg.
Det är när pusslet att få ihop allt ska ske som det blir komplicerat. Noggrannheten i detaljerna är det som skiljer ett lyckat tittägg mot ett misslyckat sådant.

– Blir äggformen för tunn eller att man är lite för osmidig på handen så är det lätt att de spricker. Där har jag fått jobba upp mitt tålamod en del. Nu är det inte längre lika frustrerande när det händer, säger Katarina.

Att inte få ha för bråttom har gjort att hela processen blivit som ett bra redskap för henne att komma ner i varv.

– Det är ett sätt för mig att meditera. Att sitta med kristyren och hamna i ett ”flow”. Det ger en jättebra känsla, säger hon.
Några som inte får samma lugna känsla av processen är hennes familj.

Även om hon också ser det lite som ett familjeprojekt där hennes man sköter inköpen, städningen och vispen, kan allt bakande ge konsekvensen att det lätt kan bli stökigt i hemmet, något som inte alltid uppskattas av alla.

– Köket är stökigt året om och jag vet att min dotter kan känna att det vore skönt om det inte alltid är strösocker och knaster över golvet, säger Katarina.

Just nu håller hon även på att jobba med lite årstidsbaserade skapelser. Bland annat tar hennes dotter studenten och folk har redan skickat midsommarförfrågningar.
– Nästa projekt är att fixa ett tittägg med en studentmössa på, säger hon.


Att forma ägget med kristyren ger Kristina en känsla av meditation. Foto: Roffe Andersson


Ingen påskdekoration
Då intresset finns har hon bland annat startat ett eget Instagramkonto. Lagom till påsk ökar även naturligt intresset för äggen, även om hon inte ser sin skapelse som påskprydnad.

– Tanken är att det ska stå framme som en inredningsdekoration. Mina ägg blir aldrig gula eller pastellfärgade, som är typiskt påsk, utan jag gillar mer mustiga färger och guld, säger hon.

Nu när Katarina hållit på med den här hobbyn i ett antal år, har hon börjat se över framtidsmöjligheterna för sitt intresse och en dröm är att hitta en plats där hon kan visa upp sina konstverk.

– Drömmen är att ha en egen ateljé ute på landet, där jag kan ha plats, stöka ner hur mycket jag vill och att folk kan komma förbi. Att ha det här som någonting att må bra av, det är förhoppningen, säger Katarina avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se