Bjud på långlunch i skogsglänta! Glöm ostmacka och mosig banan - nu är det inne att laga riktigt god mat över öppen eld. Packa ryggan och haka på trenden. Här är utekockens bästa tips längs vägen.
Att ta med sig råvaror ut i skog och mark för att i friska luften laga komplettamåltider över öppen eld är inte längre något som bara sker i flashigamatlagningsprogram.
– Att äta tillsammans ute kring en eld tror jag ligger i våra gener. Vi mår bra av det, säger Fredrik Svensson som arrangerar matupplevelser i naturen. Intresset för utomhusmatlagning har ökat enormt, säger Fredrik Svensson som tydligt märker av den växande trenden.
–Dessutom är människor öppna för att experimentera mera – att inte bara grilla korv när de ger sig ut. Många har till exempel upptäckt hur man kan använda en så kalla muurrikka, en stekhäll till både enkel och varierad matlagning.
Hur ska man tänka för att matlagningen ute ska bli så smidig som möjligt?
–Det kanske låter som en klyscha, men - krångla inte till det. Förbered så mycket som möjligt hemma, såsom att hacka grönsaker och röra ihop såser. Och paketera sedan smart. För att minska på disk kan man servera maten i olika sorters bröd, såsom tortillas eller tunnbröd. När det gäller övriga prylar så måste man ju bära med sig till exempel ved och någon form av stekhäll, man kommer liksom inte undan. Men för att göra det smidigare behöver man kanske inte gå så långt, utan leta efter en fin plats hyfsat nära.
UTEMAT. Fredrik Svensson som arrangerar mat- och upplevelsevandringar märker ett ökat intresse för ”utemat”. Foto: Michaela Sperring
Vad är viktigt att tänka på när det gäller nyttjande av allemansrätten och säkerhet kring eldning och annat?
–Jag skulle faktiskt vilja vända på begreppet allemansrätt och istället kalla det allemansskyldighet. Vi har inte rätt att bara ta för oss i naturen utan istället skyldigheter att vårda den. Och att kolla upp vilka områden som klassas som reservat och naturparker, för där är hårdare regler som gäller. Men kortfattat kan man väl säga att allt man tagit med sig ut ska med hem igen. Det ska överhuvudtaget inte synas på en plats att man varit där. När det kommer till eldning så ska man helst hålla till vid en sjö eller annat vattendrag. Om inte, så ska man ha med sig vatten hemifrån. Och alltid i förväg kolla av hur risken för gräsbrand ser ut, det kan man göra via en kommun eller räddningstjänst.
Vilka råvaror och kryddor lämpar sig bäst till ”utekäk”?
– Olika sorters grönsaker blir alltid gott och härligt krispigt på häll. När det gäller kött och fisk så ska man välja sådant med lite insprängt fett, det ger mera smak. Har man barn med sig ut är det väldigt smidigt och gott att steka fattiga riddare i en gjutjärnspanna. Strö på lite kanel och det doftar helt ljuvligt! I övrigt tycker jag att man ska försöka ta vara på det som finns i naturen; bär, svamp, örter med mera. Det förhöjer upplevelsen ytterligare.
Vad är det bästa med att äta ute i naturen?
–Att det blir en så fin ”tillsammans-grej”. Alla kan vara med och hjälpa till och bidra med något, även barnen. Att äta ute tillsammans kring en eld tror jag ligger i våra gener. Vi mår bra av det. Och alla sinnesintryck man får i naturen förhöjer smaken - allt blir mycket godare.
Text Hanna Sundblad/ Gazzine