REPORTAGE 2022-11-17 KL. 08:30

Klimatsmart matguide: Det här ska vi äta mer och mindre av

Av Åsa Lekberg Steinsvik/Gazzine

Klimatsmart matguide: Det här ska vi äta mer och mindre av
MATSVINN. Vill du göra skillnad på riktigt och minska utsläppen, spelar det stor roll vad du väljer att äta. Foto: Scandinav Bildbyrå

Finns det miljövänligt kött? Är kyckling ok och varför är musslor bra? Här är expertens guide till klimatsmart mat. Dessutom - så här nollar du svinnet med Paul Svensson.

Cirka en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan kommer från maten som vi äter. Vill man göra skillnad på riktigt och minska utsläppen, spelar det stor roll vad vi väljer att lägga på tallriken.

Elin Röös är forskare i hållbar matproduktion vid Sveriges Lantbruksuniversitet och var en av årets sommarvärdar 2022. I sitt program pratade hon om hur lätt, och svårt, det är att rädda planeten genom att äta rätt. Här guidar hon oss till maten vi ska äta mer respektive mindre av - för planetens skull.


KOSTKOLL. Elin Röös, forskare,Sveriges Lantbruksuniversitet. Foto: Jenny Svennås-Gillner.


Ät mindre och bättre kött
Två hamburgare eller några portioner köttfärssås i veckan - det är så mycket kött vi bör äta om vi vill planeten väl, säger Elin Röös.

– Tittar vi bara på klimatpåverkan, är det kött från djur som nöt och lamm som bidrar till höga utsläpp av växthusgaser. När det gäller användningen av bekämpningsmedel, är det kyckling och gris vi bör äta mindre av, då de äter mer importerad soja där användningen av bekämpningsmedel är stor.

Finns det bättre kött?
– Ja, naturbeteskött gör miljönytta då det kommer från djur som bidrar till biologisk mångfald. När det gäller kyckling är det klokt att välja ekologisk, då den föds upp med mindre bekämpningsmedel än annan kyckling.

Byt ut fredagstaco mot musselmåndag
– Den vilda fisken är så gott som utfiskad och den odlade äter vildfångad fisk och odlat foder som orsakar miljöproblem. Välj arter som har grönt ljus i WWF Fiskguide. Skaldjur, som ostron, musslor och alger är bra att äta. De renar haven och behöver inget foder då de tar upp näringsämnen direkt ur vattnet.

Hur ska man tänka runt mejerivaror?
– Även här ska man skära ner och gärna välja ekologiskt när man kan.

Men vad kan man äta då?
– Lite kött, lite fisk, mer musslor och alger. Ät mycket av spannmål, som vete och havre, frukt, grönsaker och baljväxter som bönor, ärtor och linser. Alla dessa är fantastiska livsmedel - goda, proteinrika, mättande, nyttiga och klimatsmarta.

Åsa Lekberg Steinsvik/Gazzine

TIPS!
I Sverige slänger vi cirka 39 kilo ätbar mat per person och år.
Här är den hållbara kockens, Paul Svensson, 5 bästa tips hur du kan minska svinnet.


HÅLLBART. Paul Svensson, kock och kokboksförfattare. Foto: Håkan Gustafsson


-Ät upp det du har på tallriken.
- Sluta se frysen som ett mausoleum. Skapa måltider av det som finns där.
-Använd fler delar på grönsakerna och sluta skala. Bondbönor är fantastiska, använd både skidan och bönan. Gör en variant av guacamole på bondbönor istället för avokado som är en enormt resurs-oklok råvara.
-Grava eller gör en coleslaw av bladen på broccolin. Skala stammen och ät den - en delikatess!
-Gör frysen överblickbar. Skriv vad det är i påsar och lådor. Jag har två byttor i frysen, en med överblivna grönsaker som kan bli basen i en gryta eller pastasås och en bytta för frukt och bär som kan bli smoothies.