REPORTAGE 2022-06-30 KL. 11:20

Låt hunden bada klokt

Av Susanne Engqvist / GAZZINE

Låt hunden bada klokt
Hämta pinnar i vattnet är kul, men ska inte ersätta promenaderna. För mycket kastlekar kan stressa många hundar. Foto: Unsplash

Svalkande bad är härligt för hunden, och självklart ska den få kasta sig i det blå – om den vill. Men kan den bada hur mycket som helst och hur är det med poolbad? Här får du svar på några vanliga frågor.

Hur mycket kan en hund bada egentligen?
Hur mycket som helst tycker många hundar! Men att simma är betydligt mer ansträngande för en hund än för en människa, hjälp den att se till så att den inte förtar sig. Tänk också på att om hunden hela tiden är fuktig i pälsen kan den få fukteksem i huden, sk “hot spots” som visar sig som en röd, varig och öm fläck på huden. Kontakta veterinär om du ser sådana utslag, det kan vara besvärligt att få bukt med om hunden går med det länge.

Min hund tröttnar aldrig på att hämta pinnar i vattnet, kan det bli för mycket?
Precis som alla kastlekar, vare sig det är på land eller i vatten, kan det bli stressande för hunden. Vissa individer, särskilt högenergiska hundar, kan bli närmast fixerade. Det är ju förstås inte bra. Lagom är alltid bäst och se ovan, simma är riktigt fysiskt ansträngande. Värt att tänka på är att vissa hundar sväljer också mycket vatten om den apporterar med öppen mun, vilket inte är bra för magen och till och med kan ge magomvridning. (Gäller även hundar som älskar att busa med vattenslangen och sväljer mycket vatten). Att kasta bollar, leksaker eller pinnar ska inte ersätta promenader som motion, tänkt det som en stunds extra guldkant, eller belöning, någon gång ibland för din hund.


Kontrollera alltid att vattnet är klart och ser fräscht ut innan hunden får hoppa i. Foto: Unsplash


Är simträning bra för min hund som behöver gå ned i vikt?
Simning är mycket bra träning. Det bränner mycket energi men är ändå skonsamt för leder och skelett. Bonus är att hunden inte heller känner sig lika tung som på land. Även hundar med skador som inte får belasta leder, kan ibland få utlopp för sin energi genom simning. Men prata alltid med veterinären/sjukgymnasten först. Och som med all träning, särskilt om din hund är otränad generellt, börja varsamt, några minuter bara första gångerna. Och självklart tvingar du inte hunden, Ska den simma mycket finns särskilt smidiga flytvästar som hjälper till, de ger dessutom bra stadga.

Kan hunden bada i poolen?
Eftersom klornivåerna inte är skadliga för människor är det troligen inte det för hunden heller, om den inte är särskilt känslig. Det är däremot inte lämpligt om hunden dricker stora mängder poolvatten. Fråga också alltid om du är gäst hos någon med pool innan du låter hunden hoppa i, alla kanske inte tycker det känns fräscht med hundhår i poolen. Kontrollera också att hunden kan ta sig upp själv, det kan vara knepigt om det bara finns en stege. Mycket klorbad kan ha en uttorkande effekt på huden. Du bör skölja din hund noga efteråt, använda gärna återfuktande balsam/-spray och torka pälsen ordentligt efter poolbad.

Ska jag tänka på något särskilt i saltvatten?
Se upp så hunden inte dricker stora mängder av vattnet då det kan ge saltförgiftning. Håll också koll så att det inte är algblomning i vattnet. Det oftast ut som en gulgrön sörja, men kan även ligga dolt under ytan. Låt aldrig hunden bada i algblommande vatten, algförgiftning är ett livshotande tillstånd. Det kan gå snabbt, på mindre än en timme. Symptom på algförgiftning är bland annat att hunden kanske darrar, är orolig och kräks. Har den badat av misstag, men inte fått i sig något, skölj pälsen noga.

Vill du hålla koll på algblomningen i din närhet, gå in på Informationscentralen för Egentliga Östersjön, finns tex på Facebook och via Länsstyrelsens webb.


Ha en skön badsommar! Foto: Unsplash


Vad är vattensvans - är det farligt?
Hundar som blivit kalla när de badat länge kan få så kallad vattensvans. Troligen orsakat av en inflammation i svansrotens nerver och märks ofta på att svansen hänger rakt ned på hunden. Det är inte farligt, men gör väldigt ont och hunden kan få svårt att sitta ned, tex när den kissar.

Vanligtvis går vattensvans över efter några dagar om hunden får vila och du håller den torr och varm. Har hunden mycket ont kan du ge smärtstillande, tala med din veterinär. Har din hund väl fått vattensvans en gång drabbas den tyvärr ofta igen. Torka alltid hunden torr efter kalla bad eller långa regnpromenader.

Min hund gillar inte att bada, vad kan jag göra?
De flesta hundar behöver tid på sig för att vänja sig vid nya saker. Locka försiktigt när du själv går i och låt hunden närma sig i sin egen takt. Tvinga den aldrig. En badglad hundkompis kan ibland hjälpa till, men vissa hundar är helt nöjda med att bara traska lite i vattenbrynet. Och då är det så, vi är alla olika. För att få svalka varma dagar räcker det ofta med tassarna i vattnet, men är det riktigt varmt är det bra om hunden går i så att mage och ljumskar blir blöta.

Susanne Engqvist/GAZZINE