REPORTAGE 2022-05-19 KL. 13:00

Mer tillsammanstid är expertens recept för par som glidit isär

Av Åsa Lekberg Steinsvik

Mer tillsammanstid är expertens recept för par som glidit isär
FAMILJETID. Tillsammanstid ger betydligt mer än egentid, menar relationsexperten Eva Sanner. Foto: Adobe

Tjejkväll, padelsöndag och AW med kollegorna. Att göra ”egna” grejer utan sin familj har blivit lite av en livsstil. Är egentiden på väg att bli mer helig än tillsammanstiden? I så fall är det dags att se upp, säger relationsproffset.

Egentid väcker känslor. För vissa har det blivit ett favoritord när det gäller föräldraskap.

Med egentid blir du en bättre förälder och den gör också att din relation hålls vid liv. För andra är egentid ett idiotiskt påfund som bara tillför mer ångest för småbarnsföräldrar. Varför måste man ha egentid med kompisar, springa på events och förverkliga sig själv? Räcker det inte att få gå på toa ifred eller handla själv på Ica?

– Självklart är egentid bra att ha, men den kan också vara en flykt från ett stressat liv, ju mindre tid vi har, desto mer egentid verkar vi vilja ha. Egentid kan också vara ett tecken på en livssituation som är svår att lösa på hemmaplan, säger parterapeuten och författaren Eva Sanner, som tycker att egentid har blivit för viktig. I stället borde vi prata om tillsammanstiden. Det är den som är familjens stora utmaning.

Egentid är sällan lösningen
Eva Sanner möter många par som har väldigt lite tid ihop. De upplever att deras liv går omlott, att de är trötta, stressade och att de glidit ifrån varandra. Behovet av egentid kommer ofta upp i samtal, men det är väldigt sällan som det är lösningen på problemet.

– När behovet av egentid blir för viktigt, kan det vara tecken på att någon behöver tid att tänka över relationen, men inte säger det öppet. Egentid blir då ett sätt att komma bort, för att man inte orkar vara hemma. I så fall är det viktigt att prata om tillsammanstiden. Är den bra eller kan den bli bättre? Och är den tillräcklig?

Eva Sanner menar att många verkar vilja att livet ska vara likadant efter att de bildat familj och fått barn. I stället för att acceptera att livet blir annorlunda.


RELATIONSKOLL. Parterapeuten och författaren Eva Sanner möter många par som har väldigt lite tid ihop. De upplever att deras liv går omlott, att de är trötta, stressade och att de glidit ifrån varandra. Foto: Emelie Asplund


Speciellt kvinnor uttrycker mer behov av egentid än vad män gör. Eva tror att det hänger ihop med att många kvinnor fortfarande gör större delen av hushållsarbetet.

Prioritera bort
I en jämställd relation är behovet av egentid oftast lika stort, men i en relation som inte är jämställd, är det lätt att den som gör mest vill kompenseras genom att få göra saker på egen hand.

– Kvinnor är otroligt pressade. De ska göra karriär, vara den perfekta mamman, partnern, ha ett snyggt hem och en vältränad kropp. Dessutom ska de mingla och festa med kompisar. Ibland kanske vi tror att mer är bättre, när det i själva verket handlar om att avstå och prioritera bort, för att få andrum, säger Eva Sanner som tycker att egentid har fått en lyxig klang som handlar om att ha råd och möjlighet att unna sig.

Men egentid borde kanske vara just det – tid för sig själv, menar hon. Tid för reflektion, tid för egen återhämtning.

– Att ta en lång lunch och promenera, att sitta en timme på ett fik på vägen hem och skriva ner sina tankar eller att få en sovmorgon när resten av familjen drar i väg är egentid som varken är komplicerad eller kostar pengar, säger Eva.

Som allting annat i förhållandet behöver behovet av egentid diskuteras, ventileras och kanske förhandlas. Om utrymmet är begränsat på grund av att barnen är små eller jobbet kräver mycket, handlar det också om att kunna sätta egna behov åt sidan för att familjen ska fungera. Men utan att bli en dörrmatta för det.

– Det är du som har ansvar för ditt eget behov av att vara för dig själv ibland, antingen helt på egen hand eller tillsammans med andra. Men det familjesystem du har omkring dig behöver också fungera.

På väg att glida isär? Tecken att ha koll på:

Slutat prata
Har ni slutat att fråga eller bry er om varandras liv? Lever ni parallella liv och har därmed inte tid att prata igenom viktiga saker utan har börjat fatta beslut på egen hand? Det kan vara en varningsklocka att ni har börjat att glida ifrån varandra.

Ligger mindre
Har man för lite tid tillsammans är det lätt att det får konsekvenser på sexlivet. Det är ganska osannolikt att man hoppar i säng och har sex utan att man först har umgåtts eller varit emotionellt intima med varandra. När sexlivet börjar svaja, är det lätt att börja tvivla på relationen. Det känns som om man bryr sig mindre om varandra. Behovet av förtrolighet kan vi då tillgodose med andra kontakter, och vips är din partner inte längre din närmaste. När det händer kanske man kommer närmare någon annan, som en arbetskamrat som man kanske också blir kär i.


Åsa Lekberg Steinsvik/Gazzine