REPORTAGE 2021-06-23 KL. 09:25

Mervi Kärki: Så funkar det med en ny vovve i familjen

Av Daniel

Mervi Kärki: Så funkar det med en ny vovve i familjen

STARK RELATION. När Mervi och Karma började förstå varandra blev deras relation betydligt starkare.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Allt fler Vallentunabor har skaffat hund sedan pandemin startade. Mervi Kärki, expert på hundkommunikation, tipsar om de utmaningar som kan komma med detta.

Det har gett många lite extra glädje när mycket annat varit svårt, men samtidigt kan det ge problem när pandemin börjar ta slut.

– Det kan komma att bita dom själva i svansen, säger Mervi Kärki.

Efter att hon jobbat med hundar i 15 års tid, skrivit två böcker och även åkt till England för att få en utbildning som “dog whisperer”, är Mervi Kärki, 57, svårslagen i kunnandet om relationen mellan hund och människa.

– Det började med att jag fick en omplaceringshund som hade lite problem. Det fick in mig på det här spåret. Idag driver jag också en butik och har onlinekurser för hundägare som upplever problem med sin hund, säger Kärki.

Vallentunas hundägarantal har ökat med ett hundratal nyregestrerade hundar i kommunen under det senaste året. Det är även en tydlig ökning jämfört med åren innan. Över landet har utvecklingen sett likadan ut.

Flera fördelar med hund
Mervi Kärki har själv bevittnat hur det blir allt fler hundägare i Vallentuna under pandemin och gläds med hur många hittar ett syfte i vardagen när en hund tillkommer till familjen.

– Man får en så otroligt fin relation med en hund. Den sätter sig så djup med så mycket kärlek. Att aldrig vara ensam utan att hela tiden känna att det finns någon där. En kvinna sa nyligen till mig: ”Hade jag inte haft en hund så hade jag inte klarat mig.”

Enligt Kärki finns det både psykiska och fysiska fördelar med att skaffa hund i dessa tider. En stor del handlar om att vi kommer ut ur huset, vare sig vi vill det eller inte.

Hittar nya vänner
– Det är så himla skönt. Sen har hundar en förmåga att skaffa nya vänner till oss. Vi är ju flockdjur och har man inte något stort umgänge så kan det räcka med att skaffa hund så lär man känna nya människor.
Men i och med att det finns så många nya hundägare, så kanske inte alla har tiden som krävs för att få sitt nya liv med hunden att fungera. Många kollar exempelvis mobilen under promenaderna nu när de jobbar hemifrån, vilket kan orsaka problem.

Känner om vi har koll
–Dels känner hundar om inte vi har koll, vilket kan leda till oro när saker händer runtomkring med andra hundar. Det handlar om att sätta egna gränser. Om telefonen ringer under promenaden, så väntar jag och ringer tillbaka. Det viktigaste är att hunden ska känna att du har koll på miljön och att du ska ha koll på vad som händer runt hörnet, så hunden kan njuta av att bara vara, säger hon.

Kärki pekar på att hunden ska vara en möjlighet för oss att ta en paus i vardagen. Att du som hundägare ska tänka: ”Nu ska jag släppa jobbet och mobilen helt under den här promenaden.

Signaler mellan människor
–Att man tar sig tid att bygga en relation med hunden under den exklusiva tiden. Sen när man kommer tillbaka till sin arbetsplats så kan man med gott samvete låta hunden klara sig själv, även om den inte alltid själv vill det.
Att ta en promenad med nya valpar kan vara både skrämmande och stressigt. Då gäller det att ha koll på signaler och inte bara mellan hund och människa.

– Något vi ofta missar är signalerna mellan människor. Om någon går undan, upp till skogskanten, så är det en signal: vi vill inte umgås idag. Det är en viktig signal för kommer någon efter ändå och säger vi ska leka idag skapar det en konfliktsituation.

Det kan exempelvis handla om att en hund löper eller är nyopererad.

–När vi ser att någon tar avstånd så är det viktigt att man respekterar det och också tar avstånd, säger Kärki.

Skulle du säga att vi skaffar hund av fel anledning idag?
–Många har skaffat hund för att det gav rätt tillfälle, men många har också skaffat för att det fyller ett tomrum, men det kommer bita dom själv i svansen, säger hon.

Kärki menar att när livet återigen börjar fyllas med det som var viktigt innan, då kommer hunden kanske bli ett problem.

–När de här valparna blir tonåringar så kommer det bli mycket omplaceringar, för att man har velat lösa en situation här och nu. Men när man sen vill ut och resa, vad gör man med en hund då? Det kommer komma ett bakslag.

Svårare ibland än vi tror
Vad är det mest frekventa problemet du upplever i din yrkesvardag?
– Människor har blivit överrumplade över att det varit så svårt. De såg framför sig mysiga hundpromenader, en resa till fjällen, bo i stuga med nära och kära. Men sen måste de tänka om när hunden inte klarar det, att åka bil länge eller att den skäller mycket. Man måste veta att hunden är en levande varelse, de kommer alltid ifrågasätta, testa, agera och reagera, avslutar Kärki.

Mervi Kärkis bästa tips för att klara av utmaningarna med en ny hund:

  1. Sätt dig in i vad din hund egentligen behöver, en valp behöver främst ta det lugnt men också ges mycket närvaro.
  2. Låt promenaden bli en paus från arbetet. Stäng av ditt fokus på arbetet och jobbtelefonen under en halvtimme.
  3. Tänk på signalerna som andra hundägare ger, alla möten behöver inte bli en lekstund. Det kan räcka med ett: “hej” på avstånd.
  4. En hund blir oftast över 10 år gammal, så tänk på att det inte är en “quick fix” under pandemin, din nya hund kommer bli en familjemedlem för en lång tid framöver.