REPORTAGE 2024-02-29 KL. 13:28

När Vallentuna blev en del av musiklegenden

Av Victoria Sid

I år är det 50 år sedan ABBA tog hem vinsten i musiktävlingen Eurovision med låten Waterloo. Under den tiden bodde bandet i ett litet radhusområde i Vallentuna. Vinsten satte bandet på kartan internationellt och i dag har de näst intill ikonstatus. Ingen som bodde i området samtidigt som gruppen bor kvar men berättelserna lever vidare.

När Vallentuna blev en del av musiklegenden
FANS. Siv Söderberg, 85, bor i huset där Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus en gång bott. Hon upplever att fansen som kommer är trevliga och hon kan ofta göra sig förstådd på engelska. Foto: Roffe Andersson

I ett radhusområde från 70-talet, några minuter bort från centrala Vallentuna har vattenpölar och snöslask intagit gångvägarna. Vid sin grind står Claude Verriere som hejar glatt i regnet. Han har bott här i några år och vet precis vilka hus bandmedlemmarna bodde i.

– Varje år kommer tyska turister hit med en megafon. De pratar om ABBA och sen går de till Ekebyskolan, säger han.

Själv har han vuxit upp med musiken och tycker att det känns bra att bo i området. Att tyska turister kommer dit har han ingenting emot.

– Det är bara roligt, säger han.

1972. Bandets tid i Vallentuna blev kort men det var här allt hände. ABBA bildades, de slog igenom och bildade familj. Foto: Okänd

Spår av ABBA

Området är lugnt och stillsamt. Längst ner på gatan finns huset där Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus bodde i mellan åren 1972 till 1974. Sedan 2003 har Siv Söderberg , 85, bott i huset. Spåren av ABBA sitter bokstavligen i väggarna. I en rymlig matsal står en väggmonterad bokhylla kvar som Björns pappa byggt. På väggen bakom syns den gamla tapeten som en gång prytt rummet.

– Jag tycker inte så väldigt mycket om bokyllan om jag ska vara riktigt ärlig. Min man tyckte om bokhyllan, säger Siv som hade föreslagit att den skulle tas bort innan hon tänkte om.

– Då blir inte huset ABBA:s hus längre om vi tar bort den. Jag tycker att det är lite roligt att den finns, säger Siv.

När hon var nyinflyttad i huset med sin man och deras hund var det ofta turister utanför men med tiden har besöken blivit färre.

– När vi satt och åt, då kunde det stå en hel grupp med människor utanför. Det var inte så roligt, säger Siv och visar matbordet intill fönstret ut mot gatan.

Satte Vallentuna på kartan

När bandet slog igenom passade avståndet mellan Arlanda och Vallentuna bra för internationella journalister och fotografer. Istället för att träffa bandet i Stockholm och få en längre resväg tog de snabbrutten till Vallentuna. Fansen världen över har där igenom fått en koppling till Vallentuna.

Siv upplever att fansen ofta är från Tyskland eller Österrike och på somrarna när hon är utomhus brukar hon få frågan om det är huset ABBA bodde i. En gång bjöd hon in en trevlig man från Österrike som var där för att titta på huset.

– Jag fick ett tackkort av honom när han kom hem igen.

Men att huset tillhört det forna Vallentunabandet visste inte paret när de köpte huset och lämnade Lidingö bakom sig. För dem var det den inhägnade tomten till deras Schnauzer som lockade. Vid andra visningen berättade mäklaren om husets bakgrund. Men det var ingen information som Siv och hennes man brydde sig om. Efteråt har hon läst att bandet inte gjort rätt för sig när de lämnade kommunen.

– De har varit skyldiga lite spelningar vad jag har läst, säger hon.

SANN SKRÖNA. Uno Sköld var fritidschef i kommunen och var en av de som tog beslutet om att Abba fick repa gratis i Ekebyskolan, mot att de skulle göra en spelning när de blev kända. Foto: Roffe Andersson

Konserten i Ekebygården

När bandet skapades var det snålt i plånboken. De vände sig till Ekebygårdens föreståndare Hasse Strömberg och frågade om de kunde få repa där. Frågan hamnade senare hos Uno Sköld som då var fritidschef.

– ABBA bodde borta vid Dragonvreten och frågade då om de kunde få repa på Ekebygården. Då frågade Hasse Strömberg mig och vi sade att de fick göra det. Men då skulle de spela för oss någongång. Med det blev aldrig, säger Uno Sköld.

Han kommer inte riktigt ihåg hur länge de hann repa på Ekebygården. Men när de väl slog igenom exploderade deras popularitet. Han tycker fortfarande att det hade varit roligt om konserten blivit av men då skulle det varit under tiden de repade i lokalerna.

– De blev så väldigt upptagna på en gång. Konserten skulle ha varit mer för ungdomarna där då och ingen stor grej, säger Uno.

Victoria Sid

victoria@vallentunanya.se