Nya gröna rum med klimatsnäll renovering
Av Anna Holmquist/Gazzine
ÅTERBRUK.
Att reparera och underhålla det du redan har, är ofta det bästa för miljön.
Foto: Scandinav Bildbyrå
Är du en miljövän som vill renovera hållbart? Här är oumbärliga proffstips för dig som föredrar giftfritt, miljövänligt och hälsosamt.Att vara miljövän innebär inte att du behöver säga nej till renovering. Istället handlar det om att göra smarta val. Jonathan Hummelman är expert på cirkulärt byggande och menar att det allra viktigaste är att ta tillvara på det man redan har.
– Börja med att fråga dig om du kan bevara material som redan finns för att återanvända eller använda till något annat. Här har du nämligen chansen att göra den allra största nyttan! Stommar i köket går ofta att använda flera gånger liksom virket i trappan. Om du absolut vill köpa ett helt nytt kök är det bra om ditt utrivna material kan komma till nytta någon annanstans, säger Jonathan Hummelman och menar att genomtänkta materialval gör stor skillnad.
Se upp med sten och plast– Trä är ett fantastiskt material ur miljösynpunkt så välj trä när det går. Det är förnybart, har lång livslängd, åldras vackert, är hälsosamt att jobba med och skapar samtidigt en hälsosam innemiljö. Sten däremot, är en ändlig resurs som för med sig stor miljöpåverkan liksom plast, som ofta produceras av fossil och inte sällan innehåller problematiska kemikalier. Efterfråga i första hand biobaserad eller återvunnen plast eller ännu hellre linoleum. När det gäller isoleringsmaterial finns det också klimatsmarta och hälsosamma alternativ av naturfiber såsom cellulosa och hampa, säger Jonathan Hummelman.
Laga lönar sig - både för plånboken och för miljönAtt ställa krav på dem som utför arbetet är också viktigt, menar Jonathan Hummelman.
– Be din entreprenör använda miljömärkta produkter. Exempel på den typen av produkter är trä, lera, tegel, kork, linoleum, ull och lin. Fundera också på om du kan laga dina vitvaror istället för att köpa nya, tipsar Jonathan Hummelman och menar att mycket håller på att hända inom lagstiftningen för att få ner priset på reparationer.
– Hittills har det varit billigare att köpa nytt än att laga, men så kommer det kanske inte att vara framöver. Momsen kommer att sänkas på vissa typer av reparationer vilket innebär att du kan spara pengar på att laga din kyl i stället för att köpa en ny och samtidigt minska miljöpåverkan. Att reparera och underhålla det du redan har, är ofta det bästa för miljön.
Expertens bästa tips: Köp produkter och material second hand.
Släng så lite som möjligt när du renoverar. Om du river ut ett kök - skänk bort det!
Välj miljövänliga material och växtbaserad färg och olja till golven, till exempel tungstensolja eller linolja.
Välj miljömärkta byggprodukter. Titta efter Svanen-märkning och välj energisnåla hushållsmaskiner.
Undvik fogmassa genom att snickra tajt; använd gärna drev i stället för skum runt fönster och klickgolv istället för limmade golv.
Välj bort byggkemikalier och tryckimpregnerat virke eftersom det är behandlat med tungmetaller.
Sätt timer på ljuskällorna, installera smarta duschmunstycken och välj induktionsspis eftersom det är den mest energieffektiva spisen.
Anna Holmquist/Gazzine