Premiär för Ridpodden med producent från Vallentuna
Av Anneli Leijel
OMYCKT RADIOPAR.
Christian Olsson och Maria Gretzer har rapporterat från många stora sammanhang.
Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio
Den 31 maj släpptes det första avsnittet av Ridpodden från Radiosporten. Det är en podd för alla hästintresserade, men också för dem som vill lära sig något nytt om hästar och ridsport. Producent är Anna Flygel, uppvuxen i Vallentuna. Ridpodden leds av programledare Christian Olsson och expertkommentatorn Maria Gretzer. Duon har länge rapporterat tillsammans för Radiosportens räkning och nu får de en egen podd, där de kommer att gå på djupet i breda ämnen som har med ridsport att göra.
– Ridpodden gick med samma namn 2014-2018 och har varit vilande sedan dess. I den nya Ridpodden ska vi skärskåda framgångar och fenomen. Det blir mer sport, fälttävlan, dressyr och hoppning, i första hand. Vi kommer bland annat att ta upp guldhistoria och de stora stjärnorna – ryttarna, berättar poddens producent Anna Flygel.
Hon är uppvuxen i Vallentuna men bor numera i Göteborg.
Anna Flygel.
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
– Jag har ridit på Veda ridskola när jag var barn. Själv är jag ingen expert på hästar men gillar djur. Jag och Christian har jobbat ihop i andra produktioner. Vi funkar bra ihop och det är en styrka. Jag är även en garant för att de flesta kan förstå och hänga med i programmet, säger Anna Flygel.
Som producent är hon ansvarig för innehållet. Till exempel vilka ämnen programmet ska ta upp. En gästexpert är med i varje avsnitt, avslöjar hon.
Omtyckta parhästarChristian Olsson och Maria Gretzer har rapporterat från många stora sammanhang, som när hopplandslaget tog OS i Tokyo 2021.
– Många gillar deras härliga vibe och unika samspel, så även om man inte kan allt om hästar kan man tycka att det är roligt att lyssna och lära sig något nytt.
I första avsnittet pratas det om hopphästarna Indiana, All In och King Edward och deras resa mot guldmedaljerna tillsammans med ryttarna Peter Fredricson, Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann.
Hur stor skulle du säga att ridsporten är i Sverige? – Det är en jättestor sport som ofta inte tagits på så stort allvar som till exempel fotboll och handboll. Är det en riktig sport, det är ju hästen som gör jobbet, säger vissa. Men så är det verkligen inte. Ryttarens fysik är viktig. 2021 fick hopplandslaget Jerringpriset och det visar hur stor ridsporten är, säger Anna Flygel.
Ett nytt avsnitt av Ridpodden släpps varje onsdag.
– Man kan lyssna i vår app SR play eller på hemsidan.
Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se
Fotnot: Jerringpriset är instiftat av Radiosporten och delas ut varje år på idrottsgalan i TV. Vinnaren av Jerringpriset röstas fram av lyssnarna.